Ağustos ayında üç gün süren gerginlik sırasında ise 30 drone ile 2 bin saatlik uçuş yaptı. Bissam'ın 42 yaşındaki annesi Rim insansız hava araçları tepelerinde uçarken çocuklarını sakinleştirmek için mücadele verdiğini belirterek, “Sürekli olarak sesler yüzünden uykumuzdan uyanıyoruz. Ben de onlar gibi korkarken, çocuklarıma nasıl güven verebilirim? " diyerek endişesini dile getirdi.
"Dronlar çocukların psikolojisini bozuyor"
Gazze’de psikiyatrist olarak çalışan Iman Hijjo ise İsrail dronları yüzünden büyük travmalar yaşayan çok sayıda hastası olduğunu söyledi.
Hijjo, “Etrafınızda bir böcek hareket ettiğinde vurabilirsiniz ama dronu vuramazsınız, bu durum halk arasında güçsüzlük duygusuna yol açıyor.” dedi.
Dronların "Gazze hava sahasını kaplayan dronların insanların umutlarını da kapattığını" kaydeden Hijjo, özellikle çocukların korku ve endişeden dolayı mağdur olduklarını ifade etti.
Başka bir psitiyatrist, Sami Oweida çocuklarının gelişimini tamamlayabilmesi için güvenli ortamlara ihtiyaçları olduğunu belirterek, dronlar yüzünden çocuklarda güven duygusunun gelişemediğini vurguladı. AFP, dronların bölgede yaşayan sanatçılara için de artık ilham kaynadığı olmaya başladığını ve korku ve endişe duyularının sanatçıların eserlerine de yansıdığını aktardı.
Filistinli şair Mosab Abu Toha son yazdığı İngilizce şiirde, "Ailem ve arkadaşlarımın üzerinde uçan dronların sesi, oyunları, sohbeti ve kahkahaları durduruyor" diyerek duygularını dile getirdi. Dronların ve F-16 savaş uçaklarının gürültüsünün yaşantılarının vazgeçilmez bir parçası olduğunu vurgulayan Filistinli şair, “Ben gökyüzü, deniz, bulutlar, batan güneş, çocuklarım, komşularım hakkında yazıyorum. Ama dronlar her zaman orada ve bizi terk etmiyor.” dedi.