Gündem

Afrin Eğitim Fakültesi ile ilgili çarpıcı iddialar; “Maaşlar sosyal yardım kartına yatırıldı, denkliğe bakılmadan Suriyeli profesörler işe alındı”

20 Ağustos 2024 12:53

T24 / Ege Vural Hükümdar

Suriye’de bulunan Gaziantep Üniversitesi Afrin Eğitim Fakültesi ile ilgili olarak çarpıcı iddialar gündeme geldi. Afrin Eğitim Fakültesi’nde çalışan dört kişinin görevine son verildi. Görevine son verilen isimlerden Mehmet Y., beş sene boyunca fakültede kadrosuz çalıştırıldıklarını, sigortalarının eksik yatırıldığını maaşlarını başkaları adına çıkarılan PTT’nin sosyal yardım kartıyla aldıklarını ileri sürdü. Dekan Mahmut Çınar ise fakülte kadrosunda öğretim görevlisi bulunmadığını, ders görevlilerinden sözleşme ile hizmet aldıklarını belirterek iddiaları reddetti.

Gaziantep Üniversitesi Afrin Eğitim Fakültesi için 2019’da açılan sınavda, yaklaşık 150 kişi arasından seçilen altı ders görevlisinden biri olan Mehmet Y., T24’e konuştu. İşe başlayabilmek için kendisinden PTT hesabı açmasının istenildiğini ancak daha sonra açtığı hesabı maaşını almak için kullanamayacağını öğrendiğini anlatan Mehmet Y., sonrasında dekanlığın çalışanlara kendi çıkarttığı PTT kartlarını verdiğini kaydetti. Mehmet Y., bir buçuk sene sonra kredi çekebilmek için PTT’ye başvuru yaptığı sırada maaş kartının kendisine ait olmayan bir sosyal yardım kartı olduğunu öğrendiğini söyledi.

Ardışık TC kimlik numaraları

Konuyu iş arkadaşlarıyla paylaşan Mehmet Y., kendilerine verilen kartların ardışık T. C. kimlik numaraları kullanılarak alındığını öğrendiğini aktardı.

Kadroya alınmayan öğretim görevlisine yarı zamanlı sigorta

Mehmet Y., bu zamana kadar verdikleri hizmetin karşılığını alamamaktan korktuğu için işi bırakmak yerine mücadele etmeyi seçerek işine devam ettiğini belirtti. Yaşadıkları mağduriyetin çözümü için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalıştıklarını aktaran Mehmet Y., üç buçuk senedir öğretim görevlilerine yarı zamanlı çalışan personel sigortası yapıldığını ifade etti. Yapılan yarı zamanlı çalışan sigortasının bir öğretim görevlisi için kabul edilemeyeceğini belirten Mehmet Y., sigorta priminin ise senede sadece yaklaşık 3 aylık bir süreyi kapsadığının altını çizdi.

“Teknikerler ders verdi”

Afrin Eğitim Fakültesi’nde hiçbir çalışan denetimi olmadığını ifade eden Mehmet Y., “Biz öğretim görevlisiydik ama bize bölüm başkanlığının idari hesaplarını yönettiriyorlardı. Bu mesuliyete girmek istemememize rağmen işten çıkarılma endişesiyle yapıyorduk” dedi. Mehmet Y., aynı zamanda görevi üniversitede teknikerlik olan kişilerin de böyle hakları olmamasına rağmen derslere girdiğini iddia etti.

Başka bir resmî kurumda çalışmalarının yasak olmasına rağmen kimi hocaların bu yasağa uymayarak birçok özel kurumda eğitmenlik yaptığını ifade eden Mehmet Y., “Beni işten çıkarmadan önce verdikleri son aylık 10 bin 200 lira. Kadro vermeyip part-time sigorta yaptıkları 5 öğretim görevlisine layık buldukları maaşı tek Suriyeli akademisyene veriyorlar. O da yetmiyormuş demek ki birkaç yerde daha çalışıyor. Hem de Gaziantep Üniversitesi için tahsis edilen araç ve geçiş izniyle” ifadelerini kullandı.

Bundan yaklaşık bir ay önce araçlarında saldırıya uğradığını ifade eden Mehmet Y., çalışanların günde 5 saatinin yolda geçtiğini belirtti.

“Yabancı hocalara denklik sorulmadı”

Çalıştığı 5 yıllık sürenin ilk bir buçuk senesinde sigortasının yanında kadrosunun da olmadığını ifade eden Mehmet Y., “Biz kaç senedir Türkiye’nin öz vatandaşı olarak Suriye’de çalışıp bir kadro bile alamadık ama yabancı hocaları kadroya alırken denklik bile sormuyorlar. Üstüne üstlük yurt dışında çalışmamıza rağmen yurt dışı harcırahı da almıyoruz” dedi.

Diğer üç arkadaşıyla beraber tasarruf tedbirleri kapsamında işten çıkarıldığını öğrendiğini söyleyen Mehmet Y., “Diğer iki öğretim görevlisi arkadaşımızı işten çıkarmadılar çünkü ikisi de referansla girmiş. Biri Göç Enstitüsü Müdürü Mehmet Çiçek’in damadı, diğeri de rektör yardımcısı Mustafa Sarıbıyık'ın tanıdığı” diye ekledi. Mehmet Y., kendilerinin tasarruf tedbirleri bahanesiyle çıkarıldıktan sonra kadroya yedi kişinin daha alınması için görüşmeler yapıldığını ekledi.

Dekandan yalanlama

Gaziantep Üniversitesi Afrin Eğitim Fakültesi Dekanı Mahmut Çınar, konuyla ilgili iddiaların birçoğunu yalanlarken “Bu iddialar hem eksik hem de çarpıtılıyor” dedi. Resmi olarak fakülte bünyesinde öğretim görevlisi bulunmadığını ifade eden Çınar, kadroda bulunan ve derslerin hepsine yetişemeyen profesörlerin yerine ek ders usulü ile ders veren ders görevlilerin bulunduğunu ifade etti.

“Evinizi yeniden boyadığınızda eski boyacıya mı gitmek zorundasınız?”

Çınar, birkaç senedir ders sisteminin bu şekilde işlediğini ve başarı gösteren “ek ders personeliyle” tekrar çalıştıklarını belirtti. Profesörlerin yetişemediği alanlarda ders veren personelin ders saatlerinin ücretlerinin ödenerek sigortalarının da çalıştıkları zaman kadar eksiksiz ödendiğini söyleyen Çınar, maaşların sosyal yardım kartıyla verildiği iddiasının da tamamen asılsız olduğunu ileri sürdü.

Kısmi zamanlı çalışanların zaten üniversite kadrosunda olamayacağını belirten dekan, konuyla ilgili “İşten çıkarma olmadı, zaten üniversite kadrosunda değillerdi. Yetişemediğimiz zamanlar için ek ders vererek bize yardımcı oluyorlardı. Kendilerinden ek ders almamayı seçmek de yönetim kurulumuzun tasarrufudur. Mesela düşünün ki siz 5 sene önce bir ev yaptırmışsınız, ev için de bir boyası tutmuşsunuz. 5 sene sonra yeniden boyama vakti geldiğinde siz de başka bir boyacı istediğinizde, eski boyacıya gitmek gibi bir zorunluluğunuz var mı?” ifadelerini kullandı.

“Görevi dışında yapılan iş gönüllülük esasına dayalı”

Ek ders personeline görevleri olmayan işlerin yaptırıldığı iddiasını yalanlamayan Çınar, bu durumun gönüllülük esasına dayalı olduğunu belirtti. Konuya dair “Ben bir buçuk senedir görevdeyim, benden önce böyle bir görev kendilerine tebliğ edilmiş. Onlar da gönüllü olarak bunu kabul etmişler” dedi. Teknikerlerin derse girdiği iddiasını kabul etmeyen Çınar, “Tekniker gelecek, profesör yerine derse girecek. Hangi eğitim kurumunda kabul görebilir bu? Kimi ortak dersler vardır, o tür organizasyonlarda deneyimlerinden yararlanılmış olabilir tabi. Çok çok nadir de olsa kısa dersler anlatmışlardır tabi ama, akademisyen gibi yapmasının mümkünatı yoktur” ifadelerini kullandı.

Kadroda bulunan yabancı hocaların eğitim denkliklerinin olmadığı iddialarını yanıtsız bırakan Çınar, atamaların doğrudan Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından yapıldığını belirtti. Çınar, bizzat istese bile denkliği olmayan bir hocanın kendisi tarafından atanamayacağını ve tüm akademisyen atamalarının YÖK tarafından yapıldığını vurguladı.

Gaziantep Üniversitesi, 30908 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararları’yla 4 Ekim 2019’da Suriye’de eğitim vermek üzere güvenli bölgede fakülteler açtı. Açılan fakülteler, El-Bab’ta kurulan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Azez’de kurulan İslami Bilimler Fakültesi ve Afrin’de kurulan Eğitim Fakültesi olmak üzere eğitime başladı. Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olan fakülteler, Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) ile öğrenci kabul ediyor.