Politika

Ahmet Şık: Birileri önce darbe yapıp sonra kılıfına uydurmaya hazırlanıyor, iktidar yeniden bir paralel devlet kurma derdinde

21 Kasım 2023 20:48

Yargı krizi ve anayasa değişikliği tartışmalarına değinen TİP milletvekili Ahmet Şık, "Geleceğimizi ikinci kez güç çatışmalarına ve derin odaklara kaybetme lüksümüz yok. Birileri önce darbe yapıp sonra kılıfına uydurmaya hazırlanıyor. Bugün buna ses çıkarmazsanız yarın söz hakkına sahip olamayacaksınız. O yüzden şimdi ses çıkarın. Seçmenlere sesleniyorum: İktidar yeniden bir paralel devlet kurma derdinde" dedi.

Yargıtay'ın, TİP milletvekili Can Atalay'ın tahliyesi yönündeki Anayasa Mahkemesi kararını uygulamamasıyla başlayan krizi ve anayasa değişikliği girişimini, "güç savaşı" ve "AK Parti'nin paralel devlet kurma" çalışması olarak değerlendiren Şık, "Erdoğan yıllardır kurtulmak istediğini iddia ettiği derin devlete, kendisine ait kılacak biçimde dönüştürerek can verdi. Yani yargıyı teslim alan yeni bir paralel bir yapı var. Biz bu senaryoyu biliyoruz" diye konuştu.

“Aldığınız her kararla memleketin canına okuyorsunuz”

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki Adalet Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde konuştu.

“Normalde bu toplantıda bakan beye atıfla konuşmamız gerekiyor” diyen Ahmet Şık, “Ama çoğulculuğa değil çoğunlukçuluğa dayalı bir Meclis’te sizlere ne anlatsak bir faydası yok. Çıkardığınız her yasa, her düzenleme, yaptığınız her bütçe sadece menfaatleriniz için. Ne desek sadece bildiğinizi okuyorsunuz. Haliyle memleketin ve yurttaşların da canına okuyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Yargıdaki rüşvet iddialarını hatırlatan Şık, “Yargıdaki yozlaşma, rüşvet ve yolsuzluk ağını yöneten cübbeli çeteler bizzat başsavcıların, hakim, savcıların kaleme aldığı şikayet mektuplarıyla ortaya dökülüyor. Yargının en üst organının kararlarını tanımayan militan yargı mensupları meslektaşlarını yargı aktivizmiyle suçlayarak had bildirmeye çalışıyor” dedi.

“Bu kriz Bakan Bey'i çoktan aştı”

Yargıda yaşananların tüm yurttaşların hukuk güvencesini ortadan kaldıran bir sorun olduğunu belirten Şık, şunları söyledi:

"Yargı krizi denilen bu sorun bakan beyi çok aştığı için bugün sizlere değil Recep Tayyip Erdoğan’a başkanlık veya genel seçimlerde oy veren yurttaşlara seslenmek istiyorum. Ekonomik kriz, enflasyon, pahalılık, devlet içi çeteleşme yolsuzluk, hırsızlık, yoksullaşma ve yoksunlaşma derken bu halk için yaşamak solup alıp vermekten ibaret bir hale geldi. Memleketin kahir ekseriyetinin derdi, geçim. Çocuklarına bir iş ya da hayal kurabileceği bir gelecek ümidi."

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimindeki yüzde 50+1 oy şartının değiştirilmesi gerektiği açıklamasını hatırlatan Şık, “Halk bunlarla boğuşurken, Saray rejimi de kendi içinde bir güç savaşı yürütüyor. Mesela Recep Tayyip Erdoğan, 'En çok oyu alan cumhurbaşkanı olsun' diyor. Böyle bir sistemin dünyada örnekleri yok değil. Honduras, Panama, Paraguay, Malavi ve Zambiya'da en çok oyu alan başkan seçilebiliyor” ifadelerini kullandı.

“İktidarın küçük ortağı gazetecileri tehdit ediyor”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin gazeteci Barış Terkoğlu'nu hedef alan sözlerine değinen Ahmet Şık, şöyle devam etti:

"Hal bu iken, kendisine gerek kalmayacak diye korkan küçük ortak da, iktidar içi çatlak fark edilmesin diye en iyi bildiği işi yapıyor: Gazetecileri tehdit ediyor. Çünkü güya iktidar içinde bir güç savaşı ya da kriz yokmuş. O zaman sormak gerekiyor: Yargıtay, kimlerin talimatıyla haddini de aşarak Anayasa Mahkemesi’ne savaş açıyor. Hatay halkının oylarıyla milletvekili seçilen Can Atalay’ı 'serbest bırakmam' diyor. Böylece siyasetin tetikçisine dönüşmüş yargının ya da genel itibariyle devlet organlarının 'doğru' kararlar verebilme cesareti olduğu ve olacağı durumlarda dahi artık bu kararların yok hükmünde olacağı cümle aleme duyuruluyor.

“Ceza ya da cezayı bozma yetkisi yargının elinden alındı”

Yargı mercileri arasındaki bu kriz, Türkiye’nin geldiği eşik açısından önemli gerçekten. 'Allah’ın lütfu' haline dönüştürülen 15 Temmuz kalkışmasının ardından hukukun rafa kaldırılması yetmemiş olacak ki faşist bir cuntanın kurduğu Anayasal düzenin de ortadan kaldırılmış olduğu böylece ilan ediliyor.
Geldiğimiz ya da varılmak istenen yeni aşama artık budur. Karşılaştığımız şey cezalandırılma ya da cezanın bozulma yetkisinin yargının elinden alınmış olduğu gerçeğidir, artık klikler arası bir çatışmanın tezahürüdür. Bu yüzden mesele bakanı çoktan aşıyor.

“Seçmenlere sesleniyorum: iktidar yeniden bir paralel devlet kurma derdinde”

İktidar bileşenlerinin seçmeni olan tüm yurttaşlara sesleniyorum. Oy verdiğiniz hükümet, yaşanan ekonomik sıkıntıları, memleketteki bin bir çeşit sorunu bir kenara bıraktı yeniden bir paralel devlet kurma derdinde. Yurttaşların değil kendilerinin menfaatlerini gözetenler eliyle kimseye söz hakkı ya da karar yetkisi tanımayan, 'memleketin bekası' yalanıyla güvenlikçi politikaları merkeze alan bir paralel devlet kuruluyor. Erdoğan yıllardır kurtulmak istediğini iddia ettiği derin devlete, kendisine ait kılacak biçimde dönüştürerek can verdi.

Yani yargıyı teslim alan yeni bir paralel bir yapı var. Biz bu senaryoyu biliyoruz. Bu çatışma da tıpkı başkanlık sistemi gibi hepimizin başına iş açacak bir anayasa yapma planının aracı o kadar.
Sorun yeni bir anayasa değil, sorun neden yapılmak istendiği. Bugün bu ülkede birileri rahatsız olmasın diye kurumlar yok ediliyor, sonra bu suç olmasın diye yeni anayasa yapılmak isteniyor. Yargıtay’ı etkileyen siyasi odaklar Anayasa Mahkemesi'ni dinlemek istemiyor diye yapılmak istenen yeni bir anayasa sorunları çözmeyecek.

Demokrasi ve hukuk devleti adına hiçbir şey kalmasın, barbarlık hüküm sürsün isteyenlerin gönlünü hoş etmek için yapılacak. Geleceğimizi ikinci kez güç çatışmalarına ve derin odaklara kaybetme lüksümüz yok. Birileri önce darbe yapıp sonra kılıfına uydurmaya hazırlanıyor. Bugün buna ses çıkarmazsanız yarın söz hakkına sahip olamayacaksınız. Devlet derin odaklara yurttaşlar çaresizliğe teslim edilmiş olacak. O yüzden şimdi ses çıkarın."