Politika

Ahmet Şık: Hizaya gelerek gazetecilik yapmadım, siyaseti de hizaya gelerek yapmayacağım!

"Adalet Bakanı, sahip olduğu sıfatı ve gücü Fethullahçıların devlet içi örgütlenmesinin önünü açmak için kullanan bir adamdır"

27 Ağustos 2024 09:25

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ın, TBMM'deki Can Atalay oturumunda yaşanan şiddet olayları üzerine verdiği tepkileri, kendisiyle konuşarak detaylı bir şekilde aktardı. Şık, "Ben gazetecilik yaparken de hizaya gelerek gazetecilik yapmadım, siyasette de hizaya gelerek siyaset yapmayacağım" dedi.

Şık, mecliste sıklıkla karşılaştığı ağır suçlamalar hakkında konuşurken  ve kendi gazetecilik ve siyaset anlayışının, baskılara boyun eğmeyi reddettiğini belirtti: "Ben gazetecilik yaparken de hizaya gelerek gazetecilik yapmadım, siyasette de hizaya gelerek siyaset yapmayacağım. Ne muamele görüyorsam aynı şekilde mukabele etmek benim görevim."

Ayrıca, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın meclis oturumunu yönetmesi ve Genel Kurul'da yaşanan şiddet olaylarının yönetilmesi konularında eleştirilerini şöyle aktardı: "Bozdağ'ın iki Adalet Bakanlığı döneminde atamasının yaptığı hakim savcıların yüzde 34'ü FETÖ’cülük iddiasıyla ihraç edilmiş. Sahip olduğu sıfatı ve gücü Fethullahçıların devlet içi örgütlenmesinin önünü açmak için kullanan bir adamdır."

Şık, konuşma yaptığı sırada çıkan tartışmada AKP İzmir Milletvekili Alpay Özalan tarafından kendisinin fiziksel saldırıya uğradığını ve buna karşılık vermek zorunda kaldığını anlattı: "Ben de vurdum, yaptığım meşru müdafaa, öz savunma. Dayak yiyecek halim yok." Şık, bu olayların mecliste adaletsizliğe ve hukuksuzluğa işaret ettiğini ve Türkiye'nin demokratik yapısına zarar verdiğini vurguladı.

"Ahmet Şık: Ne muamele görüyorsam aynı şekilde mukabele ederim

AK Parti Ankara Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Delegasyonu Başkanı Tuğrul Türkeş, dün bana verdiği söyleşide, TBMM’deki Can Atalay oturumunda yaşanan şiddeti sert şekilde eleştirdi.

Türkeş, aynı zamanda Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ı da eleştirerek, şöyle dedi:

“Ahmet Şık’ınki provokatif bir konuşmaydı. Kürsüye gelip hakaretamiz ifadeleri kullanırsa öbür tarafın elini bağlayıp seni seyretmesini beklemiyorsunuz. Yapılmaması lazımdı. Şık da amacına ulaştı. Bana göre üzgün değildir olanlardan.”

Dün beni Ahmet Şık aradı.

Hem Türkeş’e yanıt vermek istediğini hem de TBMM’de olan biteni anlatmak istediğini ifade etti.

Ben sordum, o yanıt verdi..."

Yazının tamamını okumak için tıklayın.


TBMM tarihinde bir ilk; Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü!

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin karar TBMM Genel Kurulu’nda 30 Ocak'ta okundu. Meclis'te bir ilk yaşandı ve Anayasa Mahkemesi’nin iki kez bu konuda hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen Genel Kurul'da Yargıtay yazısı okunarak Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü. Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'a, kararı okuduğu sırada anayasa kitapçığı fırlatıldı.
 
Kararın okunmasının hemen ardından TBMM internet sitesinde yer alan, "Milletvekilliği Sona Erenler" sayfasına Can Atalay da eklendi. 

Can Atalay'dan ilk açıklama

Vekilliğinin düşürülmesi kararının ardından Atalay'dan ilk açıklama geldi. Atalay, Seçilmiş Hatay Milletvekili sıfatıyla yayınladığı açıklamada, "Anayasa’nın açık; hiçbir kuşkuya yer bırakmayan hükümlerine karşın seçilmiş Hatay milletvekilinin milletvekilliğini 'düşürdüler.' Türkiye, bu kuralsızlık, hukuksuzluk deli gömleğine sığmayacak. Hep beraber göreceğiz" dedi.

AYM: "Yok hükmünde"

Anayasa Mahkemesi (AYM), 1 Ağustos gece ayrısı Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçeli kararında Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğunu tespit etti. Yüksek Mahkeme, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Atalay’la ilgili kararının hukuki değerden yoksun olduğuna ve bu kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla Atalay’ın vekilliğinin düşmüş sayılamayacağına karar verdi. 

Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi işleminin iptali ile Yargıtay yazısının TBMM’de okunması işleminin iptali başvurularını birleştirerek karara bağlayan Yüksek Mahkeme, Can Atalay’ın "milletvekilliğinin yok hükmünde sayılması" talebinin karara bağlanmasına yer olmadığına hükmetti. Karar, eski AYM Başkanı Zühtü Arslan ve eski üye Muhammed Emin Kuz'un da yer aldığı 4'e karşı 10 üyenin oyuyla oyçokluğuyla alındı.

Milletvekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğunu tespit eden Yüksek Mahkeme, “Öncelikle belirtmek gerekir ki TBMM Genel Kurulu’nun 30 Ocak’taki birleşiminde okunan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı bir mahkûmiyet kararı değil, Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru kararının daire tarafından değerlendirilmesi için dosyanın anılan daireye gönderilmesine ilişkin karardır…" değerlendirmesinde bulundu.


GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI 

Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi sürecinin Anayasa'ya aykırı olduğuna hükmetti, şimdi olacak?

AYM kararına uymayan Yargıtay’ın dediği oldu: Anayasaya uyulmadı, TİP milletvekili Can Atalay’ın vekilliği düşürüldü, AYM kılını bile kıpırdatamadı

TBMM’de Can Atalay muamması: Usul hatası mı yapıldı, vekilliği aslında sürüyor mu, AYM ihlal kararı verirse ne olacak?

 


TIKLAYIN - Can Atalay, Hatay'dan milletvekili seçileli tam bir yıl oldu: AYM-Yargıtay arasında krize dönüşen Atalay dosyasında bir yılda yaşananlar…

TIKLAYIN - Can Atalay'dan 'Seçilmiş Hatay Milletvekili' sıfatıyla ilk açıklama: Tarihe, anayasanın askıya alınmasına ortak olanlar olarak geçecekler!