Gündem
BBC Türkçe

Ahmet Türk, Hakkari’ye kayyım kararını değerlendirdi: Üçüncü kez bu yanlışlığa başvuracaklarını düşünmüyorduk

"Umarım Özgür Bey ısrarla demokrasiyi savunur"

05 Haziran 2024 06:00

Ayşe Sayın

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Hakkâri Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın gözaltına alınması ve yerine kayyum atanmasıyla ilgili “Aslında bunu beklemiyorduk. Üçüncü kez böyle bir yanlışlığa başvuracaklarını düşünmüyorduk (…) Buradan ne demokratik bir anayasa ortaya çıkar, ne bir normalleşme yaşanır” görüşünü dile getirdi.

Türk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, gelecek hafta CHP lideri Özgür Özel’e yapacağı ziyarete de değinerek, “Umarım iktidarın bu yanlıştan kurtulması için Özgür Bey ısrarla demokrasiyi savunur” dedi

Ahmet Türk, 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Ancak her iki dönemde de İçişleri Bakanlığı tarafından görevden el çektirildi, tutuklandı ve yerine kayyum atandı.

Türk 31 Mart yerel seçimlerinde üçüncü kez Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Türk, Hakkâri belediyesine kayyum atanmasının ardından, dün Ankara’da parti genel merkezi ve Meclis grubunda temaslarda bulundu DEM Parti’nin grup toplantısına katıldı.

Toplantı sonrasında kısa bir görüşme olanağı bulduğumuz Türk, kayyum kararı ile ilgili BBC Türkçe’ye değerlendirmelerde bulundu.

Karardan “büyük acı duyduğunu” belirten Türk, 2014 ve 2019 sonrasındaki kayyum atamalarını anımsatarak, “Halkın iradesini üçüncü kez gasp etmeye yönelik bir anlayışla karşı karşıyayız” dedi. Kürtleri yok sayan bir siyaset yürütmenin Türkiye’ye yararı olmadığını kaydeden Türk, şu görüşleri dile getirdi:

“Bizim özlemimiz halkların kucaklaştığı, barışın olduğu, adaletin, eşitliğin olduğu, tüm halkların ortak demokratik değerler etrafında buluştuğu bir ülkeyi görmek; bunun hayaliyle yaşıyoruz. Ama maalesef ötekileştiren politikalarla, kayyım politikalarıyla dünyanın neresinde bir Kürt yaşıyorsa ona düşmanca davranan bir siyaset yürütülüyor. Bu siyaset sadece Kürtleri değil bütün Türkiye halklarını derinden etkiliyor ve Türkiye halklarını demokrasiden uzaklaştırıyor.”

Ahmet Türk, Kürtlerin bu karara karşı suskun kalmayacağını, demokratik tepkilerini güçlü şekilde ortaya koymaya devam edeceğini söyledi.

'Beklemiyorduk'

“Siyasette normalleşme tartışmaları devam ederken kayyım atanmasını bekliyor muydunuz?” sorusuna ise Ahmet Türk, “Aslında bu kararı beklemiyorduk. Üçüncü kez böyle bir yanlışlığa başvuracaklarını düşünmüyorduk” yanıtını verdi.

İktidarın yerel seçimlerdeki oy kayıplarına dikkat çeken Türk, kayyum politikalarının iktidara bir şey kazandırmadığı, tersine kaybettirdiğini söyledi:

“Kayyım siyasetine karşı halk tepkisini gösterdi. Mardin’de yüzde 50 olan oyumuz yüzde 54’e çıktı. Hilvan’da yüzde 33 oy almıştık, yüzde 52,5’e çıktı. Her yerde böyle…Şimdi bir tarafta normalleşmeden söz ediliyor, bir tarafta anayasa görüşmeleri yapılıyor ama diğer tarafta bakıyoruz tüm bunlar aldatmaca. Buradan ne demokratik bir anayasa ortaya çıkar ne bir normalleşme süreci yaşanır. Ayrıca normalleşme süreci içinde Kürtler yok, olmayacak. Bu çok açık ortada.”

'Umarım Özgür Bey ısrarla demokrasiyi savunur'

CHP dışındaki muhalefet partilerinin de kayyum atamalarına “kayıtsız” kaldığını belirterek, “Hatta bazıları adalete küfredercesine ‘milletvekillerini Meclis’ten kovun’, ‘her yere kayyım atayın’ diyor” ifadelerini kullanan Türk, CHP Lideri Özgür Özel’in açıklamalarını ise “memnun eden, mutluluk veren açıklamalar” olarak nitelendirdi.

Erdoğan’ın, gelecek hafta Özel’e “iade-i ziyarette” bulunması bekleniyor.

Türk, bu görüşmede her iki siyasiye de mesajı olup olmadığı sorusuna ise temel taleplerinin temel taleplerinin, Türkiye’de adaletin, hukukun egemen olduğu gerçek bir “normalleşme” olduğunu vurguladı. Türk, Kürtlerin dışında tutulduğu bir normalleşme sürecinden söz edilemeyeceğini vurguladı:

“Kürtleri düşman gördüğünüz zaman hukuktan, adaletten, eşitlikten söz edemezsiniz. Bu anlayışın terk edilmesi gerekir. Kürtler bu halkın düşmanı değil, Türkiye'nin düşmanı değil, Kürtlerin talebi ortak demokratik değerler etrafında halkların buluşmasıdır. Sayın Özgür Özel de bizim ne düşündüğümüzü, taleplerimizin ne olduğunu çok iyi biliyor. Umut ediyorum ve inanıyorum ki, iktidarın bu yanlıştan kurtulması için Özgür Bey ısrarla demokrasiyi savunur. “

Hakkâri Belediyesi Eş Başkanı Akış’ın, 2014 yılında açılan dava kapsamında bugün yapılacak duruşması bile beklenmeden görevden alınmasının, mahkemeye “ben bu kararı aldım, siz ceza verin” mesajı olduğunu savunan Türk, bu yaklaşım nedeniyle kendileri için de benzer bir tehdidin olduğunu söyledi:

“Eğer gerçekten hukuktan bahsediyorlarsa, yani hükmü beklemeleri lazımdı, ama beklemediler. Onun için nasıl bir hüküm çıkacağını şimdiden kestirmek mümkün değil. Ama bizler için de durum böyle. Aklın, mantığın tamamen ortadan kalktığı bir dönemin içindeyiz.”

 

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir