Gündem

AİHM, milletvekilliği düşürülen HDP'liler için Türkiye'den savunma istedi

20 Mayıs 2016'da Anayasa'da yapılan değişiklik sonrası 29 AKP, 10 MHP, 55 CHP 53 HDP ile bir bağımsız milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılmıştı

19 Haziran 2019 09:26

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Anayasa'nın milletvekili dokunulmazlığını düzenleyen 83'üncü maddesinde yapılan geçici değişiklikle milletvekillikleri düşürülen HDP'li eski milletvekilleri Selma Irmak, Ahmet Yıldırım, Osman Baydemir ve yaşamını yitiren İbrahim Ayhan konusunda Türkiye'den savunma istedi.
 
AKP-MHP'nin tam, CHP'nin kısmi desteğiyle 20 Mayıs 2016'da Anayasa'da yapılan değişiklik sonrası 29 AKP, 10 MHP, 55 CHP 53 HDP ile bir bağımsız milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılmıştı.
 
Dokunulmazlığı kaldırılan 148 isim arasından sadece HDP milletvekillerinin vekillikleri düşürüldü. HDP’nin önceki eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında olduğu 9 milletvekili tutuklandı, 11 HDP'li vekilin ise milletvekilliği "meclise devamsızlık" ve "kesinleşmiş hapis cezası" nedeniyle düşürüldü.
 

4 vekil için savunma talebi

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre milletvekilliği düşürülen Besime Konca, Ferhat Encü, Faysal Sarıyıldız, Osman Baydemir, Figen Yüksekdağ, Ahmet Yıldırım, Nursel Aydoğan, Tuğba Hezer, Leyla Zana, Selma Irmak ve dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra gittiği yurt dışında yaşamını yitiren İbrahim Ayhan, "seçme seçilme haklarının ihlal edildiği" gerekçesiyle Türkiye'deki iç hukuk yollarını tüketmesinin ardından avukatları AİHM'e başvurmuştu.
 
Diğer milletvekillerinin yargı süreci devam ederken AİHM, vekilliği düşürülen Selma Irmak, Ahmet Yıldırım, Osman Baydemir ve İbrahim Ayhan'ın vekilliğinin düşürülmesine ilişkin savunma istedi. 
 
Meclise devamsızlıktan dolayı milletvekillikleri düşürülen Tuğba Hezer ve Faysal Sarıyıldız'ın başvurularını daha önce reddeden AİHM, haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 HDP'li milletvekillinin "seçme ve seçilme haklarının ihlal" edildiği gerekçesiyle yaptığı başvuruyu ilk defa kabul ederek Türkiye'den savunma istedi.
 

AİHS EK 1 Numaralı Protokol 3. maddesi ihlal edildi mi?

HDP’li milletvekillerinin avulatları olan Reyhan Yalçındağ Baydemir ve Mesut Beştaş'ın Temmuz 2018'de yaptığı başvuruyu inceleyen AİHM, Türkiye'den başvurucuların vekilliklerinin düşürülmesinden dolayı "serbest seçim hakkını" içeren Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) Ek 1 no'lu Protokolü 3'üncü Maddesi'nin ihlal edilip edilmediğini sorarak savunma istedi. 
 
Av. Reyhan Yalçındağ, Türkiye’nin vereceği savunmaya göre gerekli hukuki adımları atacaklarını söyledi.