Gündem

Aile Bakanlığı'nın “mülakat” ısrarı mahkemeden döndü

Yeni sınav kurulu da “doktoralı” yönetici şartını sağlayamadı

16 Ekim 2023 11:46

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın, mülakat ısrarı yargıdan döndü. Sözlü puanla elenen “doktoralı” bir adayın başvurusunu değerlendiren mahkeme, sınav kurulunun “yüksek lisans” mezunu üyelerden oluşması nedeniyle sınavın yürütmesini durdurdu. Savunmasında, “doktora mezunu daire başkanı” eksikliğine dikkati çeken bakanlık, yeni sınav kurulu oluşturdu. Ancak yeni kurul da gerekli şartları sağlayamadı. Sınavın bu kurulla yapılması halinde yine dava sürecinin başlaması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce kamuya personel alımlarında mülakat uygulamasının kaldırılacağı vaadinde bulunmasına karşın, mülakatla ilgili yaşanan sıkıntılar devam ediyor. T24’ün “Mülakat sınavında yeni skandal: Doktoralı adayı, lisans mezunu kurul üyesi elemiş” başlığıyla gündeme getirdiği sözlü sınavın mahkemelik olduğu ve bir adayın sınavının Manisa 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiği ortaya çıktı. 

“5 dakikadan az süre ayrıldı” iddiası

Edinilen bilgiye göre, Manisa Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nde sosyal çalışmacı olarak görev yapan S.B, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sözlü sınavından 70 puan verilerek başarı sıralaması listesinde yedek olarak belirlenmesi sonucuna itiraz etti. S.B, başvurusunda doktora öğrenim durumunu belirtmesine karşın sınav kurulunda yer alan görevlilerin kendi eğitim durumundan düşük olduğunu ve bu durumun sınavla ilgili yönetmeliğe aykırılık içerdiğini savundu. S.B ayrıca, komisyon kurulunda adı geçen kişilerin mülakata girmediği, bunların yerine vekalet verdikleri başka kişilerin mülakatına girdikleri, mülakatta kendisine 5 dakikadan az bir süre ayrıldığını da iddia etti. 

Bakanlık: En yakın şartlara sahip kişiler

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise savunmasında ilgili mevzuatın sosyal hizmetler alanına hakim ve bu şartları sağlayan doktora mezunu daire başkanı kişiler olmaması durumunda sınavın yapılamayacağı sonucunu ortaya çıkaracağına dikkati çekti. Bakanlık savunmasında, “Sınav kurulunda asil listeye en yakın şartlara sahip kişilerin mülakat komisyonunda görevlendirildiği, kaldı ki, sınava giren adayların başvurduğu kadrolar için lisans mezunu olmalarının yeterli olduğu, asil komisyon üyelerinin hepsinin yüksek lisans mezunu olduğu” ifade edildi.

Mahkeme kararında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği'nin, “Sınav kurulunu teşkil eden üyeler, sınava alınacak personelden, yüksek lisans ve doktora öğrenim durumu ve ihraz ettikleri unvanlar itibariyle daha düşük seviyede olamazlar” maddesine dikkat çekilerek, sınavla ilgili kararın yürütmesinin durdurulmasına karar verildi. Bakanlığın İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne yaptığı itiraz da reddedildi. 

Yeni kurul da gerekli şartları sağlayamadı

Mahkeme kararı üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü yeni bir sınav kurulu oluşturdu. Ancak yeni kurulun da gerekli şartları sağlamadığı ortaya çıktı. Asil listede beş üyenin de doktoralı olması gerekirken Personel Genel Müdürü Gökhan Eryılmaz’ın yüksek lisans mezunu olduğu öğrenildi.

Öte yandan sınav kurulunda doktoralı bir yedek bakan yardımcısına da yer verilmediği ve Personel Genel Müdürlüğü temsilcisinin de doktoralı olmadığı ifade edildi. 

Onlarca memur mülakat puanıyla elenmişti

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, aralarında müdür, müdür yardımcısı ve şef kadrolarının da bulunduğu toplam bin 200 kadro için görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı açmıştı. Yazılıdan yüksek puan alan onlarca memurun mülakatla elendiği sınavda doktoralı adayların, yönetmeliğe aykırı şekilde, lisans üstü diploması bulunmayan yetkililer tarafından elendiği ortaya çıkmıştı.