Gündem

Aile Sağlığı Merkezleri mülk sorunuyla boğuşuyor: İzmir ve Burdur'da iki bina satışta!

"Aile sağlığı merkezlerinin sürekli yer değiştirmesi doğru değil. Bu durum hem sağlık hizmetlerinin sürekliliğini hem de erişilebilirliğini olumsuz etkiliyor"

28 Ağustos 2024 07:52

Türkiye genelindeki aile sağlığı merkezlerinin yaşadığı mülkiyet sorunları giderek artarken, İzmir ve Burdur'da iki aile sağlığı merkezi binası satışa çıkarıldı. Düzce'de 2005 yılında başlatılan ve yurt geneline yayılan aile hekimliği uygulaması, çeşitli sorunlarla karşı karşıya. Aile hekimleri, kira sorunları, sağlıkta şiddet, idari iş yükü ve hak kayıpları gibi pek çok sorunla mücadele ediyor.

BirGün'den Berkay Sağol'un haberine göre, son olarak İzmir ve Burdur'da satışa sunulan aile sağlığı merkezi binaları, bu sorunlara yeni bir boyut ekledi. İzmir'deki Balçova 4 No'lu Nusret Fişek Aile Sağlığı Merkezi'nin yüzde 25 hissesi 3 milyon 250 bin TL, Burdur merkezdeki bir binanın tamamı ise 10 milyon 100 bin TL fiyatla satışa çıkarıldı.

İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhteber Çolak, mülkiyeti kamu dışında olan sağlık merkezleri binalarının satılmasının, zaten var olan kira sorunlarını daha da büyüttüğünü belirtti. Çolak, "Aile sağlığı merkezlerinin sürekli yer değiştirmesi doğru değil. Bu durum hem sağlık hizmetlerinin sürekliliğini hem de erişilebilirliğini olumsuz etkiliyor." ifadelerini kullandı. Çolak ayrıca, satışlar sonrasında yaşanan kira artışları nedeniyle birçok aile hekiminin mahkemelik olduğunu ve ciddi zorluklar yaşadığını vurguladı.

Aile hekimlerinin, aile sağlığı merkezlerinin müstakil ve depreme dayanıklı binalarda hizmet vermesi gerektiğini savunan Çolak, mevcut durumun hem hekimler hem de hizmet aldıkları toplum için sürdürülebilir olmadığını dile getirdi.