Gündem

Akademisyen Levent Dölek için çağrı: Hak ettiği yerde, kürsüde, öğrencileriyle buluşmasını talep ediyoruz!

09 Nisan 2025 13:18

Güncelleme: 09 Nisan 2025 13:28

T24 Haber Merkezi 

İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi, tutuklu bulunan akademisyen Dr. Levent Dölek için çağrı yaparak; "Sınavlar arifesinde hocamızın derhal serbest bırakılarak, hak ettiği yerde, kürsüde, öğrencileriyle buluşmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi, tutuklanan akademisyen Dr. Levent Dölek için açıklama yaptı.

"Anayasanın 34. Maddesi, önceden izin almaksızın gösteri ve yürüyüş hakkını tanımlar. Anayasal haklarını kullanan öğrencilerimizin ve öğretim üyemizin gözaltına alınması, tutuklanması bir anayasa ihlalidir" vurgusu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Anayasa 42. Maddesi , 'kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz…' der. Anayasa’nın 15. Maddesinde temel hak ve özgürlüklerin hangi durumlarda kısıtlanabileceği sıralanmıştır. 'Savaş', 'seferberlik' veya 'olağanüstü durum' koşullarıyla ve uluslararası hukuktan doğan yükümlülükler gözetilerek temel hak ve özgürlükler engellenebilir. Savaşta değiliz. Seferberlik yok! Hukuk araçsallaştırılarak, 'ceza ve öç' politikası uygulanmaktadır.

Anayasa 17 'kimseye işkence ve eziyet yapılamaz' der. Uygulamalar eziyete ve işkenceye dönüşmüştür! 300’ün üzerinde öğrenci tutuklu. Tutuklamayı bir cezaya dönüştürmek Türkiye’nin de altında imzası bulunan uluslararası sözleşmelere, metinlere ve mevcut Anayasa’ya, yasalara aykırıdır. Eğitim ve öğretim temel bir insan hakkıdır. Devletin  bu hakkın kullanımını güvenceye alması kamusal bir zorunluluktur. Birçok üniversitede sınav süreçleri başladı, başlayacak. Öğrencilerin, öğretim elemanlarının, üyelerinin gözaltına alınması, tutuklanması yargısız bir cezalandırmadır."

"İstanbul Üniversitesi, bu sürecin tam ortasında yer almakta"

"İstanbul Üniversitesi, bu sürecin tam ortasında yer almaktadır. Birçok öğrencimiz, gözaltına alınmış, tutuklanmıştır. Üniversite yönetimini, öğretim elemanlarını, üyelerini öğrencilerine sahip çıkmaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"İktisat Fakültesi öğretim üyemiz, Eğitim-sen işyeri temsilcimiz Dr. Levent Dölek haksız, hukuksuz tutuklanma kararıyla tutsak bırakılmıştır. Sınavlar arifesinde hocamızın derhal serbest bırakılarak, hak ettiği yerde, kürsüde, öğrencileriyle buluşmasını talep ediyoruz. Üniversiteler özgür aklın ve bilimin değerlerini yarına taşır. Yarın, bu değerler için cesaretle ayağa kalkabilenlerin varlığıyla şekillenir. Tüm üniversite ve bilim topluluğunu tutuklu öğrencilerine ve öğretim üyelerine sahip çıkmak için ayağa kalkmaya ve ses vermeye çağırıyoruz."

Boykot çağrıları ve gelişmeler

Üniversite öğrencilerinin, İmamoğlu protestoları ardından başlayan süreçte 2 Nisan’da tüketimin durdurulması için yaptığı "boykot" çağrısı geniş kesimlerde yankı buldu. Siyasetçilerden sanatçılara, birçok isim tüketim boykotuna destek vererek çağrı yaptı. CHP lideri Özgür Özel de bu isimlerden biri oldu. Ancak AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Özel'in boykot desteğine "Türkiye'yi topyekûn tehdit etmektir" diye tepki gösterdi. Çelik'in söz konusu açıklamasından kısa bir süre sonra boykot paylaşımlarına soruşturma açıldı. 2 Nisan'dan bir gün önce "nefret ve ayrımcılık" ile "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla açılan soruşturmanın ardından, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nden de "Boykot çağrıları ekonomiyi sabotaj girişimidir, ekonomik bağımsızlığımıza yönelik bir darbe girişimidir! Boykot çağrısı yapanlara karşı ticaretinde maddi kaybı olan tazminat davası açabilir" açıklamaları geldi.