Gündem

Akademisyenler İliç Komisyonu'nda: 4. liç fazında daha önce de bir kayma oldu; ben olsam bunu didiklerdim

28 Mayıs 2024 17:41

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu’nda, bugün Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, komisyon üyelerine sunum yaptı. Kaymayı 'yenilme' olarak adlandıran Gökçeoğlu, kazanın yaşandığı 4. liç fazında daha önce de bir kaymanın olduğunu hatırlatarak, "Küçük yenilmeler geleceğe ışık tutar. Ben olsam bunu didiklerdim" diye konuştu.

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, bugün AKP Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığında 7. toplantısını yaptı. Uslu, komisyonun yarın Balıkesir İvrindi ilçesinde bulunan altın ve gümüş maden ocağına giderek incelemelerde bulunacağını duyurdu.  

AKP'li Karaman: Liç sahasında çalışmalar tekrar başladı

AKP Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, dün İliç liç yığınında yaşanan kaymaya ilişkin "AFAD yetkililerinden aldığım bir bilgi var saat 14:46 sularında faz-5 zaten Sabırlı Deresi'ne inen yamaçta jeoradarlarda kayma olduğu bilgisi gelmiştir. Kontrollü yapılan toprak indirilmesi sonrası herhangi bir can kaybı olmamıştır. AFAD yetkilileriyle yapılan değerlendirilmede çalışmalar sahada tekrar başlamıştır. Kontrollü düşürme işlemi yapılacaktır. Bunun  basın yayın organlarında yeniden toprak kayması gibi görülmesini istemiyoruz. Bu bilerek istenilerek yapılan toprak düşürülmesidir" dedi.  

"Liç yığının geometrisi bana göre düzgün değil"

Komisyon üyelerine sunum yapan Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, 27 Mart 2022 tarihinde kaymanın olduğu 4. liç fazında 400 metreküplük bir kaymanın olduğunu hatırlatarak, "Siz bir bina yapıyorsunuz alttaki 6 katı 400 metre, üsteki 3 katı 100 metre, onun üstüne 3 kat daha yapıyorsunuz o da bin metrekare... Liç yığının geometrisi bana göre düzgün değil" dedi. 

"Küçük kaymalar geleceğe ışık tutar"

Liç yığınında daha önce gelen kaymayı "yenilme" olarak adlandıran Gökçeoğlu, "Bizim işlerde yenilme olmadan kimse bizi adamdan saymaz. Bir yerde yenilme olunca bizi adamdan sayarlar. Bir yerde yenilme olduğu zaman bizim için çok kıymetlidir o küçük yenilmeler geleceğe ışık tutar. Ben olsam bunu didiklerdim" diye konuştu.

Gökçeoğlu, faciaya götüren nedenlerle ilgili "Yığın liç sahasının yer seçimini problem olarak gördüğünü söyleyen görüyorum. Stabilite analizlerinde kullanılan parametrelerde sıkıntı söz konusu olabilir. Gözenek suyu basıncı aşırı yükselmiş, liç yığınının nem içeriği yüzde 40'lara yaklaşmış durumda.

"Can kayıplarının engellenmesi için sahanın boşaltılması gerekirdi"

400 metreküplük yenilmeye biraz takıldım. Jeoradar verileri incelendiğinde, hareketlerde giderek artan bir ivmelenme kayıt altına alınmıştır. Bu süreçte yenilmeyi durdurmak mümkün olmasa da can kayıplarının engellenmesi için sahanın boşaltılması gerekirdi. Çünkü her ne kadar sahada yeterli sayıda jeoradar olmasa da mevcut jeoradarın konumu sebebiyle yenilmenin olacağını göstermiştir" dedi.