Çevre

Akbelen’deki köylüler üç gündür suya erişemiyor

Arşiv görüntü

01 Mayıs 2024 08:40

Muğla Milas’a bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nda Limak ve IC Holding’in ağaçları kesmesi sonrası başlayan maden çalışmaları sürüyor. Maden sahasında patlatılan dinamitlerden dolayı evlerinde çatlaklar oluşan, zeytinlik ve tarım alanları toz içinde kalan köylüler şimdi de susuz bırakıldı.

Evrensel’in haberine göre, İkizköy muhtarı Nejla Işık, bölgedeki su kesintisine tepki göstererek, “Bahçe dikimi yapmak için aldığımız fideler kurudu. İnekler, koyunlar, hayvanlarımız susuz. MUSKİ’yi 3 gündür arıyoruz. Bize söylenene göre santralın deposundaki pompa arızalıymış. Bu işin peşini bırakmayacağız. İkizköy’ün su ihtiyacını acilen giderin” dedi.

Belediye yönetimine, MUSKİ ve DSİ’ye seslenen Işık, şöyle devam etti: “Yer altı sularımızı neden yok ediyorlar? Ne zaman uyanacağız ne zaman harekete geçeceksiniz? Yeter artık.” İçecek su bulmakta bile zorlandıklarını söyleyen İkizköylü Esra Işık da "Herkes kulağının üstüne yatmış” diye konuştu.

Akbelen'de yaşananlar | Ağaç kıyımı nasıl onaylandı?

Akbelen Ormanı, dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin imzasıyla Muğla Milas’taki iki termik santralına kömür sağlamak amacıyla 2020 yılında Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’ye (YK Enerji) devredilmişti. Özelleştirme kararı sonrası bölgede ağaçların kesildiğini iddia eden köylüler, duruma itiraz ederek Akbelen'de nöbet tutmaya başladı.

Temmuz 2021'de İkizköylülerin Orman Genel Müdürlüğü'ne karşı Muğla 1'inci İdare Mahkemesi'nde açtığı yürütmeyi durdurma davası sürerken; Akbelen Ormanı'nda yaklaşık yüz ağaç kesildi. İkizköylülerin ve çevre aktivistlerinin protestoları sonrası ağaç kesimi durdu.

1 Mart 2022'de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Yönetmelik ile “Elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetleri” kapsamında, Akbelen'de madencilik faaliyetlerinin yapılmasına izin verildi. Bakanlığın bu kararının ardından 2021'den beri nöbet tutulan alanda bulunan ağaçların kesimi, 24 Temmuz 2023'te yeniden başladı.

Erdoğan'dan Gezi göndermesi: "Marjinaller" ve "provokatif eylemler" 

7 Ağustos'taki Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardından gündeme ilişkin değerlendirmeler yapan Recep Tayyip Erdoğan, Akbelen'de ağaç kesimine karşı eylem yapan bölge halkı ve yaşam savunucuları için "çevreci marjinaller" demişti. İlk kez konuya ilişkin konuşan Erdoğan, Akbelen'deki eylemleri "provokatif eylemler" olarak nitelendirerek, "Avrupa'nın hiçbir yerinde kömürle üretimin artırılmasına karşı çıkılmazken, Türkiye'de ağaç sevgisi adında provokatif eylemler yapılmaktadır. Ülkemizin ormanlarının arttığı ilgili kurumlar tarafından sürekli olarak açıklanmıştır. Kampanyaları ağaç sevgisiyle izah edemeyeceğimiz açıktır" diye konuştu

Olağanüstü toplanan Meclis'te tüm önergeler reddedildi

Tatilde olan Meclis ise CHP'nin çağrısı üzerine 8 Ağustos'ta Akbelen gündemiyle olağanüstü toplandı. Toplantı yeter sayısının sağlanmasının ardından CHP'nin Akbelen Ormanı'nda yaşanan kıyıma ilişkin genel görüşme önergesi ele alındı. Müzakerelerin ardından muhalefetin verdiği genel görüşme önergeleri AKP ve MHP oyları ile reddedildi

TIKLAYIN | Akbelen için olağanüstü toplanan TBMM'de, tüm önergeler reddedildi

Mehmet Y. Yılmaz yazdı | İçişleri Bakanlığı her sözü kaldıramıyor!

Umur Talu yazdı | İnsana, tabiata, ağaca karşı… İmtiyaz koruyan devlet gücü!

Gökçer Tahincioğlu yazdı | Konuştuğu gibi yaşayamamak: Akbelen'den Hasankeyf'e katliamlar ve sahipleri

Çiğdem Toker yazdı | "Oldukça küçük" Akbelen

Rıza Türmen yazdı | Akbelen neden önemli?

Yalçın Doğan yazdı | Portekizli Guterres'i en çok Akbelen köylüleri anlıyor

İklim Masası yazdı | Akbelen'i korumak adil geçişle mümkün

Bengi Başaran yazdı | Biz yokken burada olan ağaçlar biz giderken selam durabilsin diye Akbelen