Hava sıcaklığının 40 dereceye, deniz suyu sıcaklığının 31 dereceye yükseldiği Antalya’da, yüzde 73'e çıkan nem, şehrin üzerini kapladı. Yaz normallerinin üzerindeki değerler ekosistemi tehdit ediyor. Hissedilen hava sıcaklığının bugün 40 dereceye yükselerek yaz normallerinin üzerine çıktığı Akdeniz’de deniz suyu sıcaklığı da 30 dereceyi aştı, Sabah saatlerinde nem oranı yüzde 73'e yükselince Antalya'nın üzerini nem bulutu kapladı. Şehirde nem nedeniyle görüş mesafesi kısalınca şehir merkezinden Beydağları manzarasını görmek zorlaştı.
Doğa gözlemcisi Gökçe Coşkun, Antalya’da bugün nem bulutlarının en yoğun gözlendiği anları fotoğraflayarak, “Antalya sis altında, göz gözü görmüyor. Şu an güneş bile görünmüyor. Nemden zor nefes alınıyor” notuyla paylaştı.
Meteoroloji Bölge Müdürlüğü tahminlerine göre, Antalya Körfezi’nde havadaki nem onanının yarın yüzde 88’e, cuma günü ise yüzde 92’ye yükselmesi bekleniyor. Hissedilen hava sıcaklığının bugün 40 dereceye yükseldiği Antalya’da, ilerleyen günlerde hissedilen sıcaklığın yeniden 30’lu rakamlara düşeceği öngörülürken, tahminlere göre hafta sonu nem oranı ise yüzde 91’e kadar yükselecek.
Duvar'da yer alan habere göre; uzmanlar, nem oranındaki hızlı artış için hava ve deniz ısısındaki hızlı artışının zincirleme etkilerine işaret ediyor. Antalya Körfezi’nde deniz suyu sıcaklığı son dönemde yaz aylarındaki normal değerleri aşarak 30 derecenin üzerine çıktı. Her yıl ağustos ayında ortalama 27-28 derece olan deniz suyu sıcaklığı, bugün şehir merkezinde 30,3’e yükseldi. Konyaaltı ve Konyaaltı ve Antalya Limanı’nda su sıcaklığı 31 dereceye yaklaşırken Kaş’ta 30,4, Alanya’da ise 30,2 olarak ölçüldü.
”Tropikal iklime dönüşüyor”
Akdeniz’de iklimin son yıllarda mevsim normallerinin üzerine çıkarak tropikal özellikler göstermeye başladığını belirten Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, deniz suyu sıcaklığının yükselmesindeki tehlikeyi şöyle anlatıyor:
”Denizde yüksek sıcaklık ekosistemi son derece olumsuz etkiler. Özellikle Antalya’da normalin üstünde artış var. Deniz suyu sıcaklığı pik yaptıktan sonra düşüşe geçecek. Ama böyle dönemler, bazı deniz canlıları için risk oluşturuyor.”
Akdeniz’de yer yer 30 derecenin üzerine çıkan, Konyaaltı hattında 31 dereceye ulaşan deniz suyu ısısının deniz canlıları üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunan Gökoğlu şöyle devam etti:
“Körfezde su sıcaklığı zaman zaman 30 dereceyi aşıyor. Özellikle kıyılarda ve lagün denen sığ su bölgelerinde yaşayan canlıları öldürebilir. Bu bölgelerde su sıcaklığı canlıların yaşayabilecekleri sınır değerleri aştığı zaman maalesef ölümler görülüyor.”
”Denizler raporu: Yükselen ısı türleri tehdit ediyor”
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı İklim Değişikliği ve Denizler Raporu’na göre Batı Akdeniz’de son 10 yılda yüzey suyu sıcaklığı 0.2 derece arttı. Bu artışın 13 derece gibi sabit bir sıcaklıkta yaşamaya alışkın deniz canlıları için tehdit oluşturduğunun belirtildiği raporda, şu uyarı yer aldı:
“Batı Akdeniz’de dip sularındaki sıcaklık 1960’tan beri 0.12 C yükseldi. Akdeniz’deki bu sıcaklık artışları sadece balıklar ve omurgasız türleri değil birçok göçmen tür için de tehlikelidir. Bu değişimin devam etmesi halinde sıcaklık artışına duyarlı olan veya dar sıcaklık aralıklarında üreme yeteneğine sahip denizel türlerin üreme dönemlerinin ve dağılım alanlarının değişmesi kaçınılmaz olacaktır.”