Ekonomi

Akif Beki: Ecnebiler memleketine giriş harcı alıyor bizde çıkmak parayla

"İktidar, müteahhitlerden kepçeyle vazgeçtiği trilyonlarca liralık vergiyi garsonlardan kaşıkla toplama hazırlığında"

22 Haziran 2024 09:49

Karar yazarı Akif Beki, köşe yazısında Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Yurt dışı çıkış harcı için 3 bin TL ve her yıl değerleme oranında artış önerisine" değinerek, " Ecnebi hükümetleri, koyacaksa memleketlerine giriş harcı koyuyor. Girmek parayla, ayakbastı parası... Bizimkilerse çıkış harcı alıyor. Çıkmak parayla." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bahşişlerden yüzde 10 vergi alınmasına yönelik bir çalışma hazırlığında olduğuna dair iddiaları gündemine taşıyan Beki'nin köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

"İndirim, muafiyet, teşvik diye her yıl müteahhitlerden kepçeyle vazgeçtiği trilyonlarca liralık vergiyi iktidar, garsonlardan kaşıkla toplama hazırlığında.

Bayramın başıydı. Harç pulu 10 kat zamla bin 500 liraya çıkarılacak, deniyordu. Yurt dışına çıkanların cep harçlığına da göz koymuşlardı.

Bayram bitmeden, zam müjdesine dahi zam geldi. Bu kez harcın, 20 kat zamla 3 bin liraya artırılacağı söyleniyor.

Haberler doğruysa Maliye Bakanlığı, yurt dışına döviz çıkarılmasını zorlaştırmakta kararlı.

O dövizin her bir kuruşu lâzım, Merkez Bankasının boşaltılan rezervleri başka türlü geri biriktirilmez, dış fonların akacağından umut kesiliyor demektir. Ecnebi hükümetleri, koyacaksa memleketlerine giriş harcı koyuyor. Girmek parayla, ayakbastı parası... Bizimkilerse çıkış harcı alıyor. Çıkmak parayla. Bedavaya uzaklaşmak yok, çok istiyorsan bedelini ödeyeceksin.

Memleketinize ve insanınıza biçtiğiniz kıymetle ilgili..."

TIKLAYIN-Gelir İdaresi Başkanlığı: Yurt dışı çıkış harcı 3 bin TL olsun ve her yıl düzenli zam yapılsın

TIKLAYIN-Bahşişe yüzde 10 vergi hazırlığı: Özgür Demirtaş'tan yorum geldi