Gündem

AKP'den 'endüstri bölgeleri' düzenlemesi: ÇED koşulu kalkacak

“Cazip hale getirme” gerekçesiyle endüstri bölgelerindeki yatırımların tamamlanması şartıyla yatırımcılara mülkiyet devri yapılabilecek

07 Haziran 2022 20:17

AKP milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan “Endüstri Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne göre, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın adından “bilim” çıkarılarak, bakanlığın adı “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı” olacak. Endüstri Bölgeleri Kanunu’ndaki “endüstri bölgesi ilân edilmiş yerlerde yatırım yapmak için zorunlu tutulan “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Süreci” hükmü “ÇED mevzuatında detaylı bir şekilde yer alması” gerekçesiyle kaldırılacak. “Cazip hale getirme” gerekçesiyle endüstri bölgelerinde yatırımcılara mülkiyet devri yapılmasının önü açılacak.

AKP milletvekilleri tarafından “Endüstri Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Bakanlık isminden "bilim" çıkacak 

Teklife göre; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın adından “bilim” çıkarılarak, bakanlığın adı “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı” olacak.

Endüstri bölgelerine ilave edilecek alanlara ilişkin düzenleme yapılacak 

Teklifteki düzenlemelere göre; endüstri bölgesi olarak ilan edilen alanlardaki araziler kamulaştırılarak, hazine adına tescil edilecek. Bölgenin yatırıma hazır hale getirilmesi için gerekli kamulaştırma bedeli ve etüt, harita, plan, proje dahil altyapı ile ilgili tüm giderler öncelikle yönetici şirket veya yatırımcılar tarafından veya Bakanlık bütçesindeki ödenekten karşılanacak.

Yatırımcıya 5 yıl süre 

Endüstri bölgelerine yatırım yapmak isteyen yerli veya yabancı kişiler, Bakanlık veya yönetici şirkete başvuru yapacak. Yatırımcılara ön yer tahsisi Bakanlık tarafından yapılacak. Yatırımcı, kullanma izni aldıktan sonra en geç beş yıl içinde yatırımını yapmakla yükümlü olacak. Yatırımın gerçekleşmemesi halinde sözleşmesi feshedilecek.

Endüstri bölgeleri kanunundan ÇED süreci yükümlülüğü kaldırılacak 

“ÇED mevzuatında detaylı bir şekilde yer alması, ek bir maddele ihtiyaç duyulmaması ve Bakanlık tarafından ihtiyaç ve günün koşullarına göre sürekli güncel tutulması” gerekçeleriyle Endüstri Bölgeleri Kanunu’ndaki “ÇED Süreci” başlıklı şu düzenleme yürürlükten kaldırılacak.

“Endüstri bölgesi ilân edilmiş yerlerde yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı gerçek ve tüzel kişiler 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 10 uncu maddesi uyarınca yükümlülüklerini yerine getirmekle mükelleftirler. Ancak bu faaliyetler yer tetkiki kararından muaftır. ÇED raporunun sunulması üzerine Çevre ve Orman Bakanlığınca, faaliyetin niteliğine bağlı olarak, ÇED mevzuatında belirtilen kuruluşların temsilcilerinden oluşan inceleme ve değerlendirme komisyonu kurulur. Raporun Çevre ve Orman Bakanlığına intikali tarihinden itibaren inceleme, değerlendirme ve nihai karar verme süreci en geç iki aydır. Bu süreye, faaliyet sahibinin raporu düzeltmesi için tanınan süre dahil değildir. Faaliyet sahibi, düzeltilmek üzere kendisine geri verilen raporunu on beş gün içinde düzeltmek zorundadır."

Yatırımcılara mülkiyet devri yapılacak 

“Cazip hale getirme” gerekçesiyle endüstri bölgelerindeki yatırımların tamamlanması şartıyla yatırımcılara mülkiyet devri yapılabilecek.

Endüstri bilgelerinde yer alan yatırımlara ilişkin cumhurbaşkanı tarafından ek teşvikler verilebilecek. Kamulaştırılan taşınmaz malların kamulaştırma bedeli Bakanlık tarafından karşılanmış ise bu malların sözleşmesinde belirtilen süre kadar şirket veya yatırımcı lehine bedeli karşılığında, kamulaştırma bedeli yönetici şirket veya yatırımcılar tarafından karşılanmış ise yönetici şirket veya yatırımcılar lehine bedelsiz olarak bağımsız ve sürekli irtifak hakkı tesis edilecek.

Özel endüstri bölgesi ilan edilen alan içerisinde başvuru sahibinin talep etmesi, özel mülkiyete konu arazi maliklerinin sanayi yatırımı yapmayı taahhüt etmesi şartıyla özel mülkiyete konu arazin kamulaştırılmayacak. Sanayi yatırımı yapan sanayiciler, kendi mülkiyetleri üzerinde özel endüstri bölgesi olanaklarıyla yatırım yapabilecek. (ANKA)


Danıştay savcısı, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptalini talep etti

Avrupa Parlamentosu, Türkiye'de demokratik standartlardaki gerilemenin "kasıtlı" olduğu belirtilen raporu kabul etti

Rusya AİHM'den çekildi

Gezi davasında mahkeme, “28 Şubat’ta tankların yürümesinden beter” dedi, yasadışı dinlemeye “polisler suçu nasıl tespit etsin” gerekçesini gösterdi

Kılıçdaroğlu'ndan muhafazakâr kadınlara: CHP eski CHP değil, siz de eski siz değilsiniz, artık beraberiz, aynı değerleri savunuyoruz

Kobani Davası'nda siyasetçileri olay yerinde görmeyen polis şikâyetçi oldu: Medyadan takip ediyoruz; insanları sokağa kimin döktüğünü biliyorum

Çavuşoğlu'ndan Yunanistan'a tepki: İhlalden vazgeçmezlerse, adalarda egemenlik tartışılır!

Sağlık çalışanlarının özlük hakları için hazırlanan yasa teklifi Meclis'e sunuldu

"Türkiye karıştırılmak isteniyor" diyen Gelecek Partili Özdağ uyardı: Kılıçdaroğlu, Akşener ve Davutoğlu hedefte, dikkatli olmalılar
" />