AKP hükümetleri döneminde kamu mallarını birbiri ardına elden çıkartan kararlara imza atan Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) bugüne kadar 1993 kamu taşınmazını da bedelli veya bedelsiz tahsis etti. Kamu idarelerine kamu yararına kullanılmak kaydıyla tahsis edilen ancak uygulamada, bir bölümü özel sektöre kâr ettiren kamu taşınmazlarının geri alınması süreci Sayıştay’ın yıllardır yaptığı uyarılara karşın sonuçlanmadı.
BirGün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre Sayıştay’ın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nı denetim raporunda yeni sistemle birlikte tüm yetkilerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devraldığı kurulun tahsisleri önceki yıllarda olduğu gibi eleştirildi. Mevzuatın, “milli güvenlik ve kamu yararının gerektirdiği durumlar hariç, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu tüzel kişiliğine sahip eğitim kurumları ve mahalli idarelere devir yapılamayacağı” hükmünün, “kamu yararı” gerekçesi ile aşıldığı belirtildi.
Raporda, bu istisnadan yararlanarak ÖYK kararı ile kamu yararına kullanılması kaydıyla bedelli/bedelsiz olarak kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimlere devredilen bazı taşınmazların daha sonra amacı dışında kullanıldığı tespitine yer verildi.
Yaptırım yok
Amaca aykırı kullanımın durumunda taşınmazın geri alınmasının gerektiği vurgulanan raporda, “Ancak ihlallere ilişkin herhangi bir yaptırımın uygulanmadığı tespit edilmiştir” denildi.
Bu durumun 2014, 2015 ve 2016 yıllarında da tespit edildiği bildirilen raporda, kurulun aykırılıkların giderilmesi amacıyla çalışma yapılacağını bildirdiği belirtildi. ÖYK’nin kamu kurum ve kuruluşlarına devredilen taşınmazların mevcut durumlarının tespiti amacıyla yerinde inceleme yapılmak üzere 2017’de bir komisyon oluşturduğu bildirildi.
Komisyonun 67 ildeki bin 993 taşınmaza ilişkin incelemeyi tamamladığı, kullanım durumlarını gösteren listeler hazırlandığı, üçüncü şahıslara devredilen veya amacı dışında kullanılanlar için işlem yapılacağını Sayıştay’a bildirdiği belirtildi.
Ancak uzun yıllardır bilinen hukuk dışılıklarla ilişkin sayısız uyarıdan sonra ancak 2017’de kurulabilen komisyon geri alma ile ilgili çalışmalarını hala sonuçlandıramadı.
Adli tıp yerine kafe
2017 yılı raporunda örneklendirilmeyen amaca aykırı kullanımlarla ilgili önceki yıllarda yapılan tespitlerden bazıları şöyle:
♦ Deprem evi ve diğer kamu hizmetlerinde kullanılması için Sakarya İl Özel İdaresi Müdürlüğüne bedelsiz tahsis edilen 183 bin 888 metrekarelik alan yeşil alan, sosyal ve kültürel tesis alanı olarak kullanılmak üzere Belediye’ye, okul yapımı için MEB’e, cami yapımı için de Diyanet İşleri Başkanlığı’na verildi.
♦ Adli tıp hizmetlerinde kullanılmak kaydıyla Adalet Bakanlığına verilen taşınmazın üzerinde özel bir şirkete ait kafenin yer aldığı tespit edildi.