Politika

AKP’li Konya Büyükşehir Belediyesi’nden pazarlık usulü ile 2 milyonluk “dil okulu” ihalesi

Belediye “Genç KOMEK” için de pazarlık usulünden yaptığı ihaleler yaptı

09 Temmuz 2024 17:20

AKP’li Konya Büyükşehir Belediyesi, Yaz Dönemi Uluslararası Saraybosna Üniversitesi İngilizce Dil Kamp Programı için pazarlık usulünden 2 milyon 480 bin TL’lik ihale yaptı. İhaleyi belediyenin iştirak şirketi KONBELTAŞ aldı.

Yaklaşık 20 yıldır AKP yönetiminde olan Konya Büyükşehir Belediyesi, yaz döneminde Uluslararası Saraybosna Üniversitesi İngilizce Dil Kamp Programı’na öğrenci göndermek için 2 milyon 480 bin TL’lik ihale yaptı. Pazarlık usulünden 21/f maddesiyle yapılan ihale, belediyenin kendi iştirak şirketi olan KONBELTAŞ’a verildi.

Belediye “Genç KOMEK” için de pazarlık usulünden ihaleler yaptı

Belediyeye ait olan, kız ve erkek çocuklarının ayrı sınıflarda eğitim gördüğü Genç KOMEK kursları için de pazarlık usulünden ihaleler yapıldı. “Genç KOMEK oyun kampı yemek” ve “Genç KOMEK Doğa Oyun Kampına Dondurma, Soğuk Çay ve Pet Şişe Su” ihaleleri 3 milyon 919 bin TL’lik ihaleleri yine KONBELTAŞ’a verildi.

TIKLAYIN - AKP’li Konya Büyükşehir Belediyesi 225 milyon değerindeki taşınmazı satışa çıkardı

21/b ve 21/f nedir?

Kamu İhale Kanunu’nun 21. maddesinin b bendinde pazarlık usulü ihalenin yapılması için şu şartlar yer alıyor:

- Savunma ve güvenlik ile ilgili kamuoyuna duyurulmaması gereken özel durumlar,

- Seri üretimde konu olmayan malzeme kullanılmasını gerektiren durumlar,

- İhale konusunun özgün nitelikli ve karmaşık olması durumlarında,

- Yaklaşık maliyeti belli bir tutarın üzerinde olan mal ve malzeme alımlarında, (Bu tutar her yıl şubat ayında Kamu İhale Kurumu tarafından tespit edilir)

- Doğal afet, salgın hastalık, can ve mal kaybı gibi aciliyet içeren durumlarda,

21’inci maddenin f bendinde ise “Son Fiyat Tekliflerini Vermeye Davet Tebligatının” yeniden alınması durumunda verilen teklif geri çekilerek yeni bir teklif verilebiliyor. 21/f, idarelerin yaklaşık maliyeti 728.072,00 TL’ye kadar olan mamul, mal, malzeme veya hizmet alımları için kullanılıyor. Artı olarak; yine f bendinde, sadece mal alımı yapılabiliyor ve alınan mal sözleşme yapma süresinden önce teslim edilirse sözleşme yapılmıyor.

Son 20 yılda kanunda 80’den fazla değişiklik yapıldı

Kamu İhaleleri Kanunu, kamuda mal/hizmet alımlarında şeffaflığı artırmak için 2003 yılında yürürlüğe girdi fakat yürürlüğe girdiği 2003’ten bugüne 180’den fazla kez değiştirildi.