Gündem

AKP'nin sokak hayvanlarını uyutma düzenlemesine karşı İstanbul ve İzmir’de miting

01 Haziran 2024 15:04

AKP'nin sahiplendirilmeyen sokak hayvanlarının uyutulacağını ön gören yasa tasarısı tartışmaları sürerken İstanbul ve İzmir’de yarın miting düzenlenecek. İzmir’de düzenlenecek mitinge çağrı yapan Avukat Bilge Berk, "Yıllardır bu sokak canlarıyla beraber yaşadık. Eğer belediyeler kısırlaşma yapar, üretim ve satışa kayıtsız son verilirse popülasyon sorunu çözülecek" dedi.

AKP'nin sokak hayvanlarının barınaklara toplatılması ve 30 gün içinde sahiplenilmeme durumunda uyutma işleminin uygulanmasını ön gören yasa tasarısı tartışma yarattı.

Birgün Ege'nin aktardığına göre; İzmir ve İstanbul’da yasa tasarısına tepki göstermek isteyenler için yarın miting düzenlenecek. İzmir’de saat 15.00’da Cumhuriyet Meydanı'ndan Gündoğdu Meydanı’na yürüyüş, İstanbul’da ise saat 13.00’da Yenikapı Meydanı’nda miting gerçekleşecek.

İzmir’deki mitinge çağrı yapan Avukat Bilge Berk, "Sistem kar etmediği hiçbir varlığı barındırmak istemiyor, bu canlı olsa da...Hatta acımasız formüllerle üzerinden kar etmeye çalışıyor. Nefret kültürü yaratıldı. Ve şu an ki düşman zavallı çocuklarımız sokak kopeklerimiz. En eski ve bize en yakın dost. Onları ormanlardan alıp evcilleştiren biz olmasına rağmen şu an onları istemiyoruz. Biz değil tabi ki. Mücadelemiz hak temeli üzerine kuruludur. Türlerin eşitliği söz konusu. Ve haksız yere hiçbir canlı demir parmaklıklar ardına konulamaz. Yazık ki cezasızlık politikası misal Elazığ barınak davasında sanıkların suçu kabul etmesine rağmen hayvancagızların açlıktan birbirlerini yemiş olmaları ve canların damarlarının kesilerek öldürüldüğü raporlarda olmasına rağmen kamu zararı olmadığı için beraat ettiler" diye konuştu.

"Barınaklara karşıyız"

Avukat Berk şunları dile getirdi:

"Yakın zamanda Konya Kürek davasında kafasına kürek vurularak öldürülen köpek münferit olmayıp yazık ki tüm barınaklarda sistemli işkenceye uğramaktadırlar. Yalan algılar sahte hesaplar oluşturuldu. Doğal yoldan ölen bir kişi için dahi kopek saldırdı denilerek köpeklere düşmanlık artırıldı. Şimdi korkunç duyumlar var. 30 gün içinde sahiplenilmeyen hayvanlar öldürülecek. Uyutulacak kibarcası… Sokak hayvanları barınaklara konulacak deniliyor. Barınak eşittir ölüm kampı. Barınakları bilen bilir. Ufacık yerde aç susuz yaşamaya çalışan çocuklar. Zaten bebek köpeklerin yaşama şansı imkânsız. Viral hastalıklar çok. Kesinlikle barınaklara karşıyız. Yıllardır bu sokak canlarıyla beraber yaşadık. Eğer belediyeler kısırlaşma yapar, üretim ve satışa kayıtsız son verilirse popülasyon sorunu çözülecek. Ancak bu işlerine gelmiyor. Oysa ki can sorumluluğu her şeyin üstünde gelmeli. Tarkovsky yaşamın anlamını iyilik ve kötülükte iyilik uğruna mücadelede bulur. Hrant Dink güvercin tedirginliğinde yaşamaktan bahsetmiş ve halka güvenmişti. Biz yaşam hakkı savunucuları kopek tedirginliği yaşıyoruz ama bilinsin ki biz bitti demeden bitmez. Bu yürüyüş tarihe atılmış bir imzadır."

Ne olmuştu? 

Türkiye’de hükümetin sokak hayvanları konusunda Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişikliğe hazırlanması tartışmalara neden oldu. 

Hazırlanmakta olan yasa teklifinde, sokak köpeklerinin toplanıp barınaklara götürülmesi ve belirli bir süre için sahiplenilmemeleri durumunda “uyutulmalarının” öngörüldüğü öne sürülüyor.

Önümüzdeki günlerde Meclis'e gelmesi beklenen teklife, muhalefet partileri ve hayvan hakları savunucuları tepki gösteriyor.

Konu geçen yaz gündeme geldiğinde bazı haberlerde, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) Avrupa’daki uygulamalar üzerinde çalıştığı iddia edilmişti. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da o dönem, “Gelişmiş ülkelerde, Avrupa’da bu sorun nasıl çözüme kavuşturulduysa biz de aynı uygulamaları hayata geçireceğiz” demişti.

Veterinerler uyutma kararını uymayacaklarını açıkladı

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), önümüzdeki dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulacağı belirtilen ve sokakta yaşayan hayvanların 1 ay içerisinde sahiplenilmemesi durumunda uyutularak öldürülmesini öngördüğü belirtilen yasa tasarısına uymayacağını açıkladı.

TIKLAYIN - Veterinerler "uyutma" yasasına uymayacak: Meslek yeminimize bağlı kalacağız

Erdoğan ayrıca, sokakta yaşayan hayvanlara ilişkin yasa tasarısıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Gelişmiş hiçbir ülkede olmayan bir başıboş köpek sorunumuz var. Toplumun çok büyük bir kesimi, bu meselenin bir an önce çözülmesini, sokaklarımızın başta çocuklarımız olmak üzere herkes için güvenli hale gelmesini istemektedir. Bu talebe, bu çağrıya, hatta bu çığlığa kayıtsız kalmamız düşünülemez" demişti.

TIKLAYIN - Erdoğan'dan "sokak hayvanları" açıklaması: "Yakala-kısırlaştır-sal" metodu işe yaramadı; hayvanseverler sahiplenirse uyutmaya gerek kalmaz

Yazar ve sanatçılar imza topladı

158 yazar ve sanatçı, AKP'nin sokak hayvanlarının sahiplendirilmezlerse uyutulmasını öngören yasa taslağına karşı imza kampanyası başlattı. Yaşam savunucusu aydınlar, sokaktaki canlıların yanlarında olduklarını belirerek, “Toplayamazsın hapsedemezsin, öldüremezsin” görüşlerini aktardılar.

TIKLAYIN - 158 yazar ve sanatçıdan sokakta yaşayan hayvanlar için imza ve çağrı: Toplayamazsın hapsedemezsin, öldüremezsin!

Yasa taslağında "uyutma" maddesi kesinleşmedi

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, AKP Grup Başkanı Abdullah Güler'le Meclis gündemine gelmesi beklenen sokakta yaşayan hayvanlarla ilgili yasa teklifine dair konuştu. Alçı, yazısında "Sokak köpekleri ile ilgili yapılmak istenen düzenleme nedeniyle siyasette normalleşme söylemi adeta rafa kalktı" ifadelerini kullandı. Güler, meseleye dair henüz halihazırda bir yazılı bir metin olmadığını ve medyanın konuyu yanlış aksettirdiğini söyledi.

TIKLAYIN - Abdullah Güler, Nagehan Alçı'ya konuştu: Kuduz riski taşıyan ve saldırgan olan, gözetim altında da düzelmeyen köpeklerin uyutulması gerekiyor

 AKP kaynakları, Meclis gündemine gelmesi beklenen sokakta yaşayan hayvanlarla ilgili yasa teklifiyle tedbir almayan belediyelere yaptırım geleceğini söyledi. Kaynaklar, yaptırımların arasında belediyenin ödeneğinin kesilmesinin yanı sıra belediye başkanlarına da soruşturma açılma seçeneğinin bulunacağını belirtti.

TIKLAYIN - Kulis: Sokak köpeklerine ilişkin tedbir almayan belediyeye yaptırım yolda

Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, AKP'nin sokak hayvanlarının uyutulacağına dair yasa taslağına ilişkin yeni detaylar paylaştı. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler'in sadece saldırgan ve uyuz köpeklerin uyutulacağını açıklamasının ardından yasa taslağını paylaşan Babacan, “Uyutulacak hayvanların durumlarına göre seçileceğine” ilişkin metinde hüküm bulunmuyor." dedi.

TIKLAYIN - İddia: AKP'nin sokak hayvanlarıyla ilgili yasa taslağındaki "uyutma" maddesi ortaya çıktı

Yasa taslağına ilişkin tartışmalar sürüyor.