Politika

AKP'den ilk açıklama: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Özgür Özel görüşmesinde neler konuşuldu?

11 Haziran 2024 18:32

T24 Haber Merkezi

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP lideri Özgür Özel görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız Türkiye'nin darbe anayasasından kurtulması için atılması gereken atılmaları dar inisiyatifle değil, en geniş siyasi uzlaşma zeminiyle gerçekleşme konusundaki görüşlerini ifade etti" diye konuştu.

TIKLAYIN - 18 yıl sonraki tarihi zirve sona erdi: Erdoğan'ın Özel'le iade-i ziyaret görüşmesi 1,5 saat sürdü

Çelik, kırk günlük aranın ardından bugün yeniden görüşen Erdoğan ve Özel görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu. Ekonomi ve yeni anayasa konularının iki lider arasında görüşüldüğünü aktaran Çelik, "Gazze'de soykırım siyasetine karşı bizim bütün siyasi partiler olarak ortak bir duruş ortaya koymalı, Filistin devletine karşı duyarlılığı arttırmalıyız. Sayın Özel'in sosyalist enternasyonal çerçevesinde bilgilendirici tutum ortaya koyması son derece kıymetli olacaktır" dedi.

Erdoğan'ın görüşmede, bazı belediye başkanlarının ırkçı uygulamalara imza attıklarını da dile getirdiğini aktaran Çelik, Cumhurbaşkanı'nın her türlü nefret siyasetine karşı ortak tutum geliştirilmesi gerektiğini ifade ettiğini vurguladı.

Kayyım atanan Hakkari Belediyesi'nin de görüşme gündemlerinden biri olduğunu anlatan Çelik, "Cumhurbaşkanımızın ifadesi, 'Hangi partiden olursa olsun millete hizmet eden her belediye başkanına destek vermeye devam edeceğiz' şeklinde" dedi, "3. görüşme olacak mı?" sorusuna ise "İhtiyaç olursa tekrar yapılır" cevabını verdi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP lideri Özel'i KKTC'nin 50'nci yıl törenlerine davet ettiği bildirildi. Daha önce Ersin Tatar ile görüşmesinde de KKTC'ye gideceğini belirten Özel, 20 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Lefkoşa'da bir araya gelecek.

Çelik'in açıklamalarından satır başları şöyle:

"Diyalog ortamının sürmesinin toplumumuzda çok olumlu karşılandığı, sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği şekilde görüşme, diyalog zemininin güçlü bir şekilde tutulması konusunda iade-i ziyaretle birlikte güçlü mesaj verilmiş oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız siyasette diyalog zemininin güçlendirme fırsatlarının güçlendirilmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Bugün gerçekleşen iade-i ziyaretle birlikte Türk siyasi hayatında bu tablonun ortaya çıkmasını memnuniyet verici olarak görüyorlar.

Yeni anayasa 

Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız Türkiye'nin darbe anayasasından kurtulması için atılması gereken atılmaları dar inisiyatifle değil, en geniş siyasi uzlaşma zeminiyle gerçekleşme konusundaki görüşlerini ifade etmişlerdir. Bütün Türkiye'yi kucaklayan toplumsal sözleşme olarak yeni anayasayı belirtmişlerdir. Yeni anayasaya kavuşmak sürecini Türkiye'nin geleceğini gözeten sorumluluk ve perspektifle ele alınması gerektiğini ifade ediyorlar.

"Arzu edildiği takdirde CHP tarafına Bakan Şimşek bilgi verecek"

Bu görüşmede ekonomiyle ilgili konuların da gündeme geldiği aşikardır. Bu çerçevede Cumhurbaşkanımız ve genel başkanımız OVP ve 12. Kalkınma Planı ile yürüdüğümüz bu güçlü yolda elde edilen kazanımların korunacağını ifade ediyorlar. Şimdiye kadar yapılan çeşitli çağrılara rağmen herhangi bir şekilde popülizme tevessül edilmeyerek bu programa bağlılığımızı ve Türkiye'nin bu konudaki istikrarı koruyacağını, programa zarar veren tutumlardan kaçınılacağını ifade etmişlerdir. Bu çerçevede sayın Cumhurbaşkanımız arzu edildiği takdirde CHP tarafına Hazine ve Maliye Bakanımız sayın Mehmet Şimşek'in bilgi vereceğini ifade etmişlerdir.

Terör

PKK'nın Suriye uzantısının o bölgede oluşturmaya çalıştığı teröristan konusu bir diğer konudur. Bu çerçevede baktığımızda hassasiyet dönemidir. Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıldönümü törenlerinde sayın Özel'le birlikte orada, CHP ve diğer partilerle birlikte güçlü şekilde birlik ve beraberlik gösterilmesini ifade etmişlerdir. Bu CHP Genel Başkanı ve yetkililerinin kendi takvimleri içinde değerlendireceği konudur.

"Gazze'de soykırım siyasetine karşı bütün siyasi partiler ortak duruş ortaya koymalıyız"

Gazze'de soykırım siyasetine karşı bizim bütün siyasi partiler olarak ortak bir duruş ortaya koymamız, Filistin devletine karşı duyarlılığı arttırmamız... Sayın Özel'in sosyalist enternasyonal çerçevesinde bilgilendirici tutum ortaya koyması son derece kıymetli olacaktır. Ekonomiden, siyasi meselelere, iç politikadan, dış politikaya kadar Türkiye'nin hak ve menfaatleri için ortak duyarlılık ve siyaset konusunda Cumhurbaşkanımız ve genel başkanımızın hassasiyeti söz konusudur. Bunu bütün siyasi partilerden beklentileri sayın Cumhurbaşkanımız ifade etmişlerdir.

Laik Belediyeler ve Afyon Belediyesi

Önemli bir konu da, son zamanlarda çeşitli bölgelerde bazı belediye başkanlarının nefret suçu, ırkçılık anlamına gelecek birtakım uygulamalara imza atmaları. Birtakım yaşam tarzlarına dönük olumsuz uygulamalar diyebileceğimiz uygulamaların ortaya çıkmasıdır. Cumhurbaşkanımız her türlü nefret siyasetine karşı ortak tutum geliştirilmesi gerektiğini ifade ettiler. Hayat tarzları konusunda şimdiye kadar elde edilen kazanımların korunması gerektiğini, bu çerçevedeki yapısal reformların devam edeceğini, ekonomi kazanımları koruma konusunda da reform siyasetini devam edeceğini belirtmişlerdir.

Hakkari Belediyesi

Kayyım konusunda tutumumuz nettir. Hangi partiden olursa olsun Cumhurbaşkanımızın ifadesi şu şekildedir; 'Hangi partiden olursa olsun millete hizmet eden her belediye başkanına destek vermeye devam edeceğiz.' Ama birisi yetkiyi terör örgütüne destek vermek şeklinde kullanıyorsa, terör örgütü tarafından atanmış komiser tarafından yönetilmesine kapı açılmasına müsaade edilmeyecektir. Bu bir siyasi partiye toptancı bir tutum değildir. Tespit edildiğinde bunların görevden alınması devlet olmanın gereğidir. Burada toplantıcı anlayışla hareket edilmemektedir. Milletten aldığı yetkiyi millete hizmet için kullanıyorsa belediye başkanı hangi partiden olduğunun önemi yoktur. Bütün siyasi partilerin hassasiyet göstermesi gerektiği, sivil siyaset, demokrasi, hukuk devletinin korunması bakımından sayın Cumhurbaşkanımız her fırsatta dile getirmiştir.

Konuşulan pek çok konu var. Ama size vereceğim toplantının geneli ile değerlendirme budur. Diyalog sürecinin güçlü bir şekilde devam etmesi, gerçek siyaset alanında, hizmette yarışılması bizim tutumumuz ve arzumuzdur. Gösterdikleri nezaket için sayın Özel ve CHP'ye bir kez daha teşekkür ediyoruz."

Osman Kavala ve Sinan Ateş

Çelik, liderlerin görüşmesinde Osman Kavala ve Sinan Ateş'in gündem gelip gelmediğine ilişkin soruya şöyle cevap verdi:

"Geçen ve bugünkü görüşmede toplumun gündeminde olan her konu gündemdedir. Yürüyen hukuki süreçler, kesinleşmiş davalarla ilgili Cumhurbaşkanımız mahkemelere karışılmaması konusundaki tutumunu ifade ettiler. Diğer konuda da Cumhurbaşkanımız tarafından bir kabul gerçekleştirilecek, konu zaten yargıya intikal etmiştir. Burada herkesin durması gereken yer şudur. Yargı işini yapsın. Suçlular cezasını alsın. Bu prensipleri ve ilkeleri savunmak konusunda kuşku yoktur. Cumhurbaşkanımızın kabulü de bu mesajı verme çerçevesinde olacaktır."

"Bundan sonra kapı açık"

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Çelik, son olarak konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

"Bundan sonra ihtiyaç olursa kapı açıktır. Onların tabiriyle normalleşme, bizim tabirimizle siyasi yumuşama dediğimiz şey siyasi rekabeti husumete çevirmeyelim. Bu çerçevede rekabetin husumete çevrilmemesi konusunda hassasiyeti gözetelim, bu çerçevede oturup, meselelerimizi konuşalım. Türk siyaseti hayatında rekabet öyle zamanlarda husumete çevrilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye'nin darbe anayasasından kurtulması gerektiğini bunun AK Parti anayasası gibi dar bir şekilde değerlendirilmemesi gerektiğini, en geniş uzlaşmayla toplumsal sözleşme olarak ortaya çıkması gerektiğini ifade ettiler. CHP ve diğer partilerden anayasaya böyle yaklaşılması beklediğini ifade etmiş oldular."

Çelik, "3. görüşme olacak mı?" sorusuna ise, "İhtiyaç olursa tekrar yapılır" cevabını verdi.

Erdoğan, Ayşe Ateş ile görüştü

Erdoğan'ın, Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş ile de görüştüğünü belirten Çelik, görüşmenin 30 dakika önce başladığını söyledi.

TIKLAYIN - Ayşe Ateş'in bir yıldır talep ettiği görüşme gerçekleşti: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sinan Ateş'in eşi ve kızları ile buluştu

İki lider, birbirlerine hediyeler verdi

Çelik'in aktardığına göre AKP tarafı, ikili görüşmeye Türkiye'nin çeşitli bölgelerini temsil eden zeytinyağları ve çifte kavrulmuş lokum hediyesiyle gitti. Özel ise Erdoğan'a bu kez Payidar Gondol hediye etti.

TIKLAYIN - Özel, Erdoğan'a bu kez Payidar Gondol hediye etti: TBMM’nin gücünü ve Cumhuriyetin sürekliliğini simgeliyor

Sonraki görüşme Lefkoşa'da olacak

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP lideri Özel'i KKTC'nin 50'nci yıl törenlerine davet ettiği bildirildi. Daha önce Ersin Tatar ile görüşmesinde de KKTC'ye gideceğini belirten Özel, 20 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Lefkoşa'da bir araya gelecek.