Dünya

Alderney'deki Nazi kamplarında binden fazla işçinin öldürüldüğü ortaya çıktı

22 Mayıs 2024 11:04

T24 Dış Haberler

Yapılan bir araştırma, İkinci Dünya Savaşı'nda Britanya topraklarında binden fazla köle işçinin Nazilerin elinde ölmüş olduğunu, tarihi arşivlerde resmi olarak kaydedilenlerden daha fazla ölüm yaşandığını ortaya çıkardı.

Alderney adasındaki işçilerin açlık, uzun çalışma saatleri, tehlikeli inşaat işlerini tamamlama, fiziksel şiddet, sakatlanma, işkence, yetersiz barınma yerlerinde barındırılma ve bazı durumlarda infaz dahil olmak üzere korkunç yaşam ve çalışma koşullarına maruz kaldığı belirlendi. 

1940 ile 1945 yılları arasında Nazi kuvvetleri tarafından işgal edilen Kanal Adaları'ndan biri olan Alderney'deki revize edilmiş ölü sayısı, bağımsız ve uluslararası alanda tanınan uzmanlardan oluşan bir grup tarafından belirlendi. Birleşik Krallık'ın Holokost elçisi Eric Pickles tarafından görevlendirilen Alderney uzman inceleme grubu, Alderney'de yaşananlarla ilgili komplo teorilerini ortadan kaldırmayı amaçladı.

Daha önceki resmi ölü sayısı 389 olarak açıklanırken, araştırma ekibi sayının 641 ile bin 27 arasında olması ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti. 

93 sayfalık raporda, Alman işgali boyunca Alderney çalışma kamplarına gönderilen mahkum sayısının 7 bin 608 ila 7 bin 812 kişi arasında olduğu belirtildi. Adadaki ölümlerin yanı sıra yaklaşık 100 kişinin de adaya ulaşım sırasında öldüğü belirlendi. 

İngiltere kıyılarından yaklaşık 11 kilometre uzakta bulunan, İngiliz kraliyetine bağlı Alderney, Jersey, Guernsey ve Sark ile birlikte Alman kuvvetleri tarafından işgal edildi. Alderney'in bin 500 sakininin çoğu Birleşik Krallık'a tahliye edildi. Naziler adada dört çalışma kampı kurdu; bunlardan biri daha sonra toplama kampına dönüştü.

Alderney'e aralarında Rusya, Fransa, İspanya ve Polonya'nın da bulunduğu 20'den fazla ülkeden mahkum gönderildi. Adalar 1945'te kurtarıldıktan kısa bir süre sonra, İngiliz askeri müfettişi Yüzbaşı Theodore Pantcheff Alderney'e geldi. Tanıklar, mahkumların dövüldüğünü, asıldığını, vurulduğunu ve cesetlerin sıklıkla denize atıldığını söyledi.