Dünya

Almanya İçişleri Bakanı'ndan Demiral'a tepki: Türk aşırı sağcı sembollerin statlarımızda yeri yok

AKP, bakana "Faşizm arayan Avrupa seçim sonuçlarına baksın" diyerek yanıt verdi

03 Temmuz 2024 15:10

T24 Dış Haberler

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapan Almanya'nın İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Türkiye A Milli Takımı'nın Avusturya'yı 2-1 yendiği karşılaşmanın ardından Merih Demiral'ın "bozkurt selamı" vermesine tepki gösterdi. 

X platformundaki hesabı üzerinden paylaşımda bulunan Faeser, "Stadyumlarımızda Türk aşırı sağcıların sembollerinin yeri yoktur. Avrupa Futbol Şampiyonası'nı ırkçılık için bir platform olarak kullanmak kabul edilemez" yazdı. 

Faeser, "UEFA'nın olayı incelemesini ve yaptırım ihtimalini düşünmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

UEFA, çarşamba günü olayla ilgili soruşturma başlattığını açıkladı. UEFA'dan yapılan açıklamada, "2 Temmuz 2024 tarihinde Almanya'nın Leipzig kentinde oynanan 2024 UEFA Avrupa Şampiyonası Son 16 Turu Avusturya-Türkiye karşılaşmasıyla ilgili olarak, Türkiye Futbol Federasyonu oyuncusu Merih Demiral'ın iddia edilen uygunsuz davranışları nedeniyle UEFA Disiplin Yönetmeliği'nin 31(4) maddesi uyarınca soruşturma açılmıştır . Konuyla ilgili olarak ilerleyen günlerde daha detaylı bilgi verilecektir." ifadelerine yer verildi.

Hareketin gündem olmasından sonra Merih Demiral, “Bir gol sevinci vardı aklımda onu yaptım, Türklükle alakalı. Türk olduğum için çok gurur duyuyorum, o yüzden golden sonra onu iliklerime kadar hissetim. Öyle bir şey yapmak istedim, yaptığımdan dolayı çok da mutluyum. Bütün taraftarlarımız bizimle gurur duyuyor. Tribünde görmüştüm yapan taraftarlarımızı, onları gördükten sonra daha çok yapasım geldi, çok mutluyum” açıklamasında bulunmuştu. 

AKP'den Faeser'e tepki

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Faeser'ın açıklamasına tepki gösterdi. 

"Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser'ın Milli futbolcumuz Merih Demiral'ın gol sevincini hedef alarak yaptığı açıklama ve UEFA'nın başlattığı soruşturma kabul edilemez" diyen Çelik, "Irkçılık ve faşizm arayanların Avrupa'da son zamanlarda farklı ülkelerdeki seçim sonuçlarına odaklanmaları yerinde olacaktır" ifadelerini kullandı.