T24 Dış Haberler
ABD'deki New Mexico Üniversitesi'nde 62 plasental doku örneğinin analizi edildiği araştırmada test edilen her insan plasentasında mikroplastikler bulundu. Araştırmacılar, mikroplastiklerin gelişmekte olan fetüsler üzerindeki etkisi konusunda endişeli.
The Guardian'ın haberine göre; çalışmada analiz edilen örneklerde en yaygın plastik torba ve şişe yapımında kullanılan polietilen görüldü.
Toxicological Sciences dergisinde yayımlanan araştırmada, test edilen tüm plasenta örneklerinde mikroplastikler bulundu ve konsantrasyonların gram doku başına 6,5 ila 790 mikrogram arasında değiştiği görüldü. PVC ve naylon, polietilenden sonra tespit edilen en yaygın plastikler oldu.
Çin'in Pekin kentindeki Capital Tıp Üniversitesi'ndeki bilim insanları tarafından yapılan araştırmada da test edilen 17 insan damarının tamamında mikroplastikler test edildi ve parçacıkların kan damarlarının tıkanmasıyla bağlantılı olabileceği öne sürüldü.
Araştırmayı yöneten ABD'deki New Mexico Üniversitesi'nden Prof. Dr. Matthew Campen, plasentalarda mikroplastik tespit edilmesi üzerine "Eğer plasentalar üzerinde etkiler görüyorsak, o zaman bu gezegendeki tüm memeli yaşamı etkilenebilir. Bu iyi bir şey değil" yorumunda bulundu.
Campen, insan dokusunda artan mikroplastik oranının iltihaplı bağırsak hastalığı, 50 yaşın altındakilerde kolon kanseri ve sperm sayısında azalmaya neden olabileceğini söyledi.
İlk kez 2020'de test edilmişti
Mikroplastikler plasentalarda ilk kez 2020 yılında, İtalya'da normal hamilelik ve doğum yapan dört sağlıklı kadından alınan örneklerde tespit edilmişti.