T24 Haber Merkezi
Erzincan'ın İliç ilçesinde maden faciasının yaşandığı Kanada-ABD ortaklığındaki Anagold Madenciliğin Türk ortağı Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Başdanışmanı Hakkı Akil, "Operasyonel bir sorumluluğumuz yok. Biz finansal olarak ortağız, o kadar. Siyanür bu madenleri çıkarmanın tek yolu" dedi.
Erzincan'ın İliç ilçesinde Kanada-ABD ortaklığındaki Anagold Madencilik ile Çalık Holding'in ortağı olduğu Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda, 13 Şubat saat 14.28'te toprak kayması meydana geldi. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan aşağı doğru aktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, söz konusu toprağın 800 metre hareket ettiğini belirtti. En az 9 işçi bu kayan toprağın altında kaldı. Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar yapıldı.
"ÇED olumlu" raporu veren kişi, Anagold yönetimindeymiş
Kanadalı SSR Mining, bu madenden 2020-2023 yılına kadar yaklaşık 1,5 milyar dolar gelir ve 334,6 milyon dolar kâr elde etti. Çalık Holding de, 2012-2020 yılları arasında öz kaynaklarını yaklaşık dokuz kat artırdı. Holdingin sahibi Ahmet Çalık Forbes'un listelerine girdi.
CHP Milletvekili Turan Taşkın Özer'in aktardığına göre, Çöpler Altın Madeni alanına daha önce verilen "ÇED olumlu" raporunu hazırlayan firmanın yönetim kurulunda yer alan Ahmet Oğuz Öztürk'ün, Anagold Madencilik A.Ş.’nin de yönetim kurulunda da yer aldı ortaya çıktı.
TIKLAYIN - İliç'te maden faciası | Siyanür sızma ihtimalinin değerlendirildiği toprağın altında işçiler kaldı; 4 kişi gözaltında!
Halk Tv'den Seyhan Avşar, tartışmaların odağındaki Kanada-ABD ortaklığındaki Anagold Madenciliğin Türk ortağı Çalık Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'ın telefonunu aradı ancak telefonu, holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Başdanışmanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Akil açtı. Akil yaşanan facia nedeniyle toplantıda olduklarını Ahmet Çalık'ın telefonunu bu nedenle kendisinin açtığını söyledi.
Avşar, Akil'e, "9 işçi göçük altında sizde Anagold Madenciliğin ortaklarındansınız. Neler söylemek istersiniz?" diye sordu. Hükümet yetkililerinin gerekeni yaptığını aktaran Akil, "Bu madende bizim operasyonel bir sorumluluğumuz yok. Sadece finansal yatırımcıyız. Şöyle düşünün X bankasından bir hisse alıyorsunuz. Bankada yaşanan herhangi bir şey sizi ilgilendirmez. Finansal olarak ortağız, o kadar" diye yanıt verdi.
"Neden yapmasınlar, dünyanın her yerinde madenleri var"
Akil, "Anagold Madencilik Kanada, Amerika gibi ülkelerde Avrupa'da maden çıkarma faaliyetinde bulunamazken Afrika'yı ve ülkemizi tercih ediyor? Kamuoyunda da bu duruma büyük tepki var" sorusunu ise, "Olur mu öyle şey neden yapamasınlar? Dünyanın her yerinde madenleri var, yapıyorlar. Ayrıca siyanür bu madenleri çıkarmanın tek yolu var" diye yanıtladı.
Kritik soru yanıtsız kaldı
Akil, "Hakkı Bey, sizler vatansever insanlar olduğunuzu belirtiyorsunuz. 1 gr altın için 50 ton vatan toprağını mahfediyorlar. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusunu ise, "Söylediğim gibi hükümet yetkililerimiz gereken açıklamaları yapıyor" diyerek yanıt verdi.
TIKLAYIN - Anagold yönetimindeki isim, "ÇED olumlu" raporu veren şirketin de yönetiminde yer almış
Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması
Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda, 13 Şubat saat 14.28'te toprak kayması meydana geldi. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan hızla aşağı doğru aktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, söz konusu toprağın 800 metre hareket ettiğini belirtti. En az 9 işçi bu kayan toprağın altında kaldı. İhbarı üzerine bölgeye Erzincan Jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri yönlendirildi. Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar yapıldı.
Anagold Maden'de (İliç'te) çalışan bir işçi, T24'e aktardığı bilgilerde her vardiyada 400 işçi çalıştığını belirterek, "Gördüğünüz topraklar siyanürlü" dedi. Şirketin, tüm itirazlara rağmen Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde kapasite artırımına gittiği ve maden hakkında “ÇED raporuna gerek yok” kararı verildiği ortaya çıktı.
TIKLAYIN - Erzincan'da Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması: "Arka tarafta da kayma var; her vardiyada 400 işçi çalışıyor"
TIKLAYIN - İliç'te göçüğe giden yol: Siyanür sızdırdı, ruhsatı iptal edilmedi; vergi borçları silindi, parasını katladı
TIKLAYIN - Çöpler Madeni'ndeki "kapasite artırımı izni" Murat Kurum'un bakanlığı döneminde verilmiş!
TIKLAYIN - Yerlikaya: Cevherin konumlandırıldığı yığın liç alanında kayan kütlenin hacmi 10 milyon metreküp, 9 işçimiz bu kütlenin altında kaldı
GALERİ - Çöpler Altın Madeni'nde siyanürlü toprak kaydı | "Maden patronları ve onları koruyup koruyan yargı, bugünkü felaketin faili"
TIKLAYIN - TMMOB Başkanı Türkkolu: "Göçük altında kalan madenciler, resmi rakamın 5 katı"
TIKLAYIN - TTB'den Çöpler Altın Madeni hakkında açıklama: Siyanür sızıntısı ile gündeme gelen madenin ruhsatı iptal edilmediği gibi, kâr hırsıyla kapasitesinin artırılması faciaya davetiye çıkardı
TIKLAYIN - TİP avukatı Özgür Urfa'dan Çöpler Altın Madeni açıklaması: Suç duyuruları İliç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından örtbas edildi
TIKLAYIN - TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Başkanı Türkkolu: "Göçük altında kalan madenciler, resmi rakamın 5 katı"
TIKLAYIN - CHP Erzincan Milletvekili Sarıgül: Bu maden sahasının büyük risklere yol açabileceğini hep söyledik; ihmali olanlar hesap vermelidir!
TIKLAYIN - Bakanlık maden faciası açıklamasında "siyanür"e yer vermedi: "Malzeme"nin Fırat Nehri'ne akmaması için kapakları kapattık
TIKLAYIN - CHP'den Bakan Tunç'a maden tepkisi: Soruşturmaya önce Murat Kurum'dan ve kendinizden başlayın
TIKLAYIN - 'Siyanür sızıntısını' Meclis'te taşıyan Yeneroğlu aşama aşama anlattı: İliç felaketi nasıl bağıra bağıra geldi?
|