Anayasa Mahkemesi, 1 Mayıs mitingine yapılan polis müdahalesi hakkında ihlal kararı verdi. Müdahaleye ilişkin soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmesi, kötü muamele yasağı ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlali olarak değerlendirildi. Mahkeme,, 1 Mayıs mitinginde polisin saldırısına uğrayan TTB üyeleri Ali Çerkezoğlu, Ali Küçük, Elif Kırtepe, Eriş Bilaloğlu, Hüseyin Demirdizen, Mehmet Nazmi Algan’a beşer bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
Başvurucu TTB üyeleri 2009 yılında 1 Mayıs etkinliklerinde polisin cop ve tazyikli suyla müdahalesiyle karşılaştı. Müdahale sırasında Eriş Bilaloğlu ve bacağından yaralanan Ali Çerkezoğlu gözaltına alındı.
TTB üyeleri, Polis müdahalesi hakkında suç duyurusunda bulundu. Soruşturma sonucunda savcılık kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Karara yapılan itiraz Sulh Ceza Hâkimliği tarafından reddedildi. TTB üyeleri bunun üzerine, kovuşturmaya yer olmadığı kararı hakkında Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
Başvurucuların eylemlerinin kamu düzeninin bozulmasına yol açtığı ya da bozulma tehlikesi doğurduğunun idarece ortaya konulmadığı belirtilen kararda şunlar yer aldı:
“AYM, kötü muamele yasağı bakımından her ne kadar etkili bir soruşturma yürütülmediğine karar vermiş ise de bu başvuruda dosya içeriğinin toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına ilişkin iddialar bakımından bir sonuca ulaşmak için yeterli olduğunu değerlendirmiş, müdahalenin kamu düzeninin sağlanmasında demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığı sonucuna ulaşmıştır. AYM, Anayasa’nın 34’üncü maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir.”
Mitingde yaralanan Ali Çerkezoğlu ile ilgili kötü muamele yasağının da ihlal edildiğine karar verilirken başvuruculara 5’er bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmedildi.