Anıtkabir, her 23 Nisan’da ziyaretçi rekoru kırıyor.
Bu 23 Nisan’ın ise 31 Mart seçimlerinden sonraki ilk bayram olması nedeniyle ayrı bir özelliği vardı. Sabahın erken saatlerinde Anıtkabir'deydim.
Hava, hafta sonundaki kar yağışı nedeniyle soğumuştu. Üstelik başkentliler, gardroplarına kaldırdıkları kışlık kıyafetleri giyerek güneşin olmadığı soğuk bir pazartesi günüyle haftaya başlamışlardı.
Tören saati sırasında güneşin kendisini göstermesi Anıtkabir’in halk kapısında beklemeye başlayan ziyaretçileri memnun etti. Oysa, halk girişine daha iki saat vardı.
Kapıda bekleyen kalabalık, yerel seçim sonuçları ve CHP liderine yönelik yumruklu saldırıyı konuşuyordu. Anıtkabir’i her bayram ziyaret edenler, bu kez mutlu gözüküyordu. Ziyaretçiler, yerel seçim sonuçlarından memnundu.
Ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk’ün resminin bulunduğu flamalarla gelen çocuklar ve yurttaşlar taşkınlık yapmadan, sakin ve disiplinli biçimde ziyaret saatini bekledi.
Bu dakikalarda, Anıtkabir içinde farklı bir heyecan vardı.
Haberciler için ayrılan güvenlik kontrolünden geçerek ulaştığım Anıtkabir’in iç kısmında Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği tören vardı. Seçilmiş okullardan gelen öğrenciler ve öğretmenleri, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk eşliğinde Atatürk’ün mozolesinde saygı duruşundaydılar.
Haberciler asıl olarak TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un başkanlığındaki devlet törenini bekliyordu.
Devlet erkanının Aslanlı Yol’un başında gözükmesiyle birlikte Müdafai Hukuk Kulesi önünde konuşlanan kameramanlar vizörlerini, fotomuhabirleri ise objektiflerini heyete yöneltti. Gazetecilerin dikkati iki gün önce Çubuk’ta yumruklu saldırıya uğrayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun üzerindeydi.
Kılıçdaroğlu, ittifak ortağı İyi Parti Lideri Meral Akşener’le yan yana, yumruklu saldırı sonrasında kendisine ağır eleştiriler yönelten MHP lideri Devlet Bahçeli’ye uzak biçimde Aslanlı Yol’u adımlıyordu.
Akar ve Soylu neden törende yoktu?
Kortejin yakınlaşmasıyla bir başka durum daha ortaya çıktı.
Çubuk’ta “değerli arkadaşlar”la başlayan konuşması CHP ve kamuoyu tarafından eleştirilen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar kutlama heyetinde yoktu.
Akar gibi Çubuk’taki olaylara yönelik açıklaması CHP’nin tepkisini çeken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da gelmemişti.
Bu durum, Akar ve Soylu’nun kutlamada yer alacağı bilinen Kılıçdaroğlu ile saldırının sıcaklığının devam ettiği süreçte karşılaşmak istemedikleri yorumlarına yol açtı.
Anıtkabir’deki törenin ardından bekleyenler alana girdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyeliğinden emekli Nesimi Atakan, ilerlemiş yaşına rağmen özel yürüteciyle Anıtkabir’e gelmişti.
87 yaşındaki Atakan, aynı zamanda bir şehit babasıydı. Albay rütbesindeyken dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu'nun emir subayı olarak trafik kazasında yaşamını yitiren Deniz Albay Birol Atakan, Nesimi Bey’in oğluydu.
Ayaküstü konuştuğum Nesimi Atakan, “34 yıldır İstanbul’da yaşıyorum, ama her bayram Anıtkabir’e geliyorum. Ankara’da TSK’ya ait merkezde kalıyorum. Atatürk’ün dünyada emsali yok. Sayesinde nefes alıyoruz. Atatürk’ün kurduğu yönetim şekli olmasaydı, bugün burada olamazdık” dedi.
Halk girişinin başlamasıyla birlikte çocuklarının ellerinden tutarak alana gelen anne babaların, “Atamıza geldik” şeklindeki sözleri duyulurken, ellerinde Türk bayraklarıyla olduğu halde çocuklarıyla birlikte Anıtkabir’e gelen başörtülü kadınları görmek de mümkündü.
"Mutluluğun koşullarına ulaştım”
Özellikle küçük çocukların neşelerini görmek herkesi mutu ediyordu. Başkentliler kadar, Ankara dışından gelen pek çok konuğu vardı Anıtkabir’in.
İstanbul’dan gelen ilkokul 2. Sınıf öğrencisi Eda Türkan, ilk kez geldiği Anıtkabir’de mutluydu. “Buraya gelmek çok güzel. Mutluluğun koşullarına ulaştım” diyen küçük Eda, öğretmen olmayı istediğini anlatıyordu.
Anıtkabir’in yurt içinden olduğu gibi yurt dışından da konukları vardı. Çinli turist kafilesi ilk kez tanık oldukları tören ve kutlamaları görünce fotoğraf makinelerine sarılıp arka arkaya fotoğraf çekmeye başladılar.
Kadın turistler Song ve Sui ile cep telefonundaki dijital tercüman aracılığıyla sohbete başladık. Çinli turistler, “Türkiye’nin Çin gibi geçmişi olan bir ülke olduğuna” dikkat çekerken, gördüklerinden etkilendiklerinin anlattılar.
Bu yılki 23 Nisan törenleri sırasında Anıtkabir’de bazı değişiklikler göze çarptı. En son geçen yıl devlet erkanının geldiği sırada avlu öğrencilerle dolu olurken bu yıl avlu boştu.
Bunu sorduğumda Anıtkabir görevlilerinden “Böyle istendi” yanıtını aldım. Başka bir değişiklik ise, önceki yıllarda resmi tören sonrasında Anıtkabir’den çıkartılan haberciler bu sene içerde kalabilme iznini aldı.
Anıtkabir’in havası bu sene, önceki yıllardan oldukça farklıydı.