Gündem

Ankara 19 Mayıs Stadı için bütçe bulunamıyor

06 Haziran 2022 09:39

Ankara'da dört yıl önce yıkılan 19 Mayıs Stadyumu'nun yeniden inşaatı için kaynak yaratılamadı. CHP’li Murat Emir, “Kasıtlı geciktiriliyor. Atatürk ve Cumhuriyetle sorunları var” dedi.

19 Mayıs Stadyumu 2018 yılında yıkıldı. Yerine yapılacağı belirtilen yeni stadın temeli ise Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına karşın hâlâ atılmadı.

"Tek bir çivi çakılmış değil"

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, bir başkentin stadyumunun olmamasının düşünülemeyeceğini vurgularken iki yılda yeni stadyumun inşa edileceği sözünün verildiğini anımsattı. Emir, “Tek bir çivi çakılmış değil. Kasıtlı bir geciktirme olduğunu düşünüyoruz. Hem Atatürk’le, 19 Mayıs’la, İnönü’yle ve Cumhuriyet ile hem de Cumhuriyet’in başkenti olduğu için Ankara ile sorunları var” tepkisi gösterdi.

"Atatürk’e karşı sevgisizlikleri"

Ankara’nın, “özellikle AKP döneminde ihmal edildiğine” dikkat çeken Emir, “Ankara’yı küçültmek, kamu kurumlarını olabildiği kadar Ankara’dan taşımak ve belki de Türkiye’nin merkezini tekrar İstanbul yapmak gibi amaçları var. Bunu da 19 Mayıs Stadyumu’nun yapılmamasında açık ve çarpıcı bir biçimde görüyoruz. Nitekim her yıl ayrılan ödenekler başka işlere kullanılıyor” dedi.

CHP’li Murat Emir, “Atatürk adını taşıyan stadyumları yıkma”, “Atatürk adının olduğu yerlere farklı isimlerle millet bahçeleri yapma” adımlarına ilişkin ise “Atatürk’ün adının olduğu yerlerin, siyasi bir tercihten ve bir türlü bastıramadıkları Atatürk’e karşı sevgisizliklerinden seçildiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

"Hükümet sağır, hiç dinlemedi”

İyi Parti Ankara Milletvekili Halil İbrahim Oral ise “Hükümet işin kokusunu bozdu. ‘Millet bahçeleri’ dışında müteahhitlere verecek ve rant temin edebilecekleri başka bir şey kalmadı” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni stadyum için söz verdiğini kaydeden Oral, “Dört yıl geçti ama hiçbir şey yapılmadı. Hükümet sağır, hiç dinlemedi” diye konuştu. Ankara sporunun sıkıntı çektiğini aktaran İyi Partili Oral, “Ankara bütün sporlarda küme düştü. Çünkü 19 Mayıs Stadyumu, çevresinde bütün spor dallarına hizmet eden bir kompleksti. Şu anda yerinde yeller esiyor” ifadelerini kullandı.

"Millet bahçesi’ diye ne olduğunu bilmediğimiz yerlerle uğraşıyorlar"

19 Mayıs Stadyumu’nun, 19 Mayıs’ın ruhuna uygun açılması gerektiğini vurgulayan Oral, şunları kaydetti: “Başkent Kültür Yolu projesinde Anıtkabir’in adı dahi geçmiyor. Atatürk’ün ismi ile müsemma olmuş bir 19 Mayıs Stadyumu’nun yapılmayacağı da buradan anlaşılıyor. ‘Millet bahçesi’ diye ne olduğunu bilmediğimiz yerlerle uğraşıyorlar. Atatürk Havalimanı’nın millet bahçesi yapılması... Bunlar bizim içimizi acıtıyor. 19 Mayıs Stadyumu yapılmalı.”