Medya

Ankara İl Jandarma Komutanlığı'ndan 'Sanal Devriye' faaliyeti: Kaç hesap incelendi, kaçına erişim engeli geldi?

19 Ağustos 2024 18:56

Ankara İl Jandarma Komutanlığı, 2023 yılında 59 bin 808 kişinin sosyal medya hesabı ve internet sitesi için "sanal devriye" faaliyeti yürüttü. Bu kişilerin hesaplarını ve internet sitelerini inceleyen şube müdürlüğü, bunların 15 bin 621 tanesini erişime engelletti.

Aposto'dan Ali Safa Korkut'un haberine göre Ankara İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, 2023’te 59 bin 808 sosyal medya hesabı veya internet sitesi özelinde "sanal devriye" faaliyeti yürüttü. Bu hesapları ve internet sitelerini inceleyen şube müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'yla (BTK) iletişime geçerek bu hesaplar veya internet sitelerinin 15 bin 621 tanesi için erişim engeli kararı aldırdı.

Bu, Ankara İl Jandarma Komutanlığı'nın (JGK), Anayasa Mahkemesi’nin "anayasaya aykırı" diyerek iptal ettiği "sanal devriye" faaliyetiyle incelediği yaklaşık her üç hesap/siteden birini engellettiği anlamına geliyor.

Ankara İl JGK, bu hesap/siteleri engelletme gerekçesinin ise şu sıralar hükümet yetkilileri tarafından Instagram’ın erişime engellenmesine de gerekçe olarak gösterilen “katalog suçlar” olduğunu öne sürdü.

Katalog suçlar, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’da şöyle belirtiliyor:

Komutanlık, erişim engeli getirilen hesap ve sitelerin yasa dışı bahis oynanmasına imkan sağladığını, müstehcen içerikli paylaşım yaptığını ve oltalama gibi yöntemlerle dolandırıcılık yapmaya yönelik paylaşımlar yaptığını öne sürdü. Ancak Ankara İl JGK, söz konusu hesap/sitelerin katalog suçları içeren paylaşımlar yapıp yapmadığını, yaptıysa hangi paylaşımlarla bu suçları işlediğine dair örnekler sunmadı.

Kasım ayında zirveyi gördü

Erişim engeli getirilen sosyal medya hesabı veya internet sitesi sayısının aylara göre dağılımına bakıldığında Ankara İl JGK’nın en yoğun tarama ve engellemeyi Kasım ayında yaptığı görülüyor.

Kasım ayında 9 bin 898 sosyal medya hesabı ile internet sitesini inceleyen komutanlık, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) başvurarak bunların 4 bin 649’u için erişim engeli kararı aldırdı. Kasım ayını sırasıyla Eylül, Mart ve Ocak ayları takip etti.

Ankara İl Jandarma Komutanlığı, diğer aylarda yaptığının aksine aralık ayında kaç sosyal medya hesabı veya internet sitesinin incelendiği verisini paylaşmadı. Dolayısıyla o ay minimum 1.286 sosyal medya hesabı veya internet sitesinin incelendiğini varsaydık.

2023’te 37 bin internet sitesini erişime engellendi: Zirvede Ankara var

Free Web Turkey 2023 İnternet Sansürü Raporu’na göre 2023 yılında il jandarma komutanlıklarının talebiyle 36 bin 950 alan adına erişim engeli getirildi.

Bu sitelerin tamamı, katalog suçlarda belirtilen suçlardan biri veya birkaçı işlendiği gerekçesiyle engellenirken en çok alan adı engelleyen merciler listelendiğinde ilk 10’da sekiz farklı il jandarma komutanlığı yer aldı.

Sadece il jandarma komutanlıkları arasında bir sıralama yapıldığında ise en çok alan adı engelleyen il jandarma komutanlığı olarak Ankara öne çıkıyor.