T24 Dış haberler
ABD dün Türk askerlerine Arizona eyaletindeki Luke Hava Kuvvetleri Üssü'nde F-35 eğitimi verilmesinin durdurulduğunu açıkladı. Aynı gün içerisinde ABD'nin yasama organlarından Temsilciler Meclisi Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini almasını kınayan bir yasa tasarısını onayladı ve ABD Başkanı Donald Trump'a S-400'lerin yerleştirilmesi durumunda Türkiye'ye yaptırım uygulaması konusunda baskı yapmaya başladı.
Pentagon sözcülerinden Mike Andrews dün Reuters'a yaptığı açıklamada ABD Savunma Bakanlığı'nın artık Türk F-35 pilotlarının Arizona'da uçurulmadığından haberdar olduğunu söyledi. Andrews ayrıca "Türkiye politikamızda bir değişim olmadan Türk müttefiklerimizle F-35 programına katılımlarını azaltmak için beraber çalışacağız" dedi.
ABD'de Kongre'nin iki kolundan biri olan Temsilciler Meclisi dün “ABD-Türkiye ittifakına yönelik endişelerin ifade edilmesi” başlıklı kararı onayladı. Kararda Türkiye'nin bir NATO ülkesi olduğuna birçok kez vurgu yapıldı. Bu tasarıda Türkiye'nin F-35 programına katılımının durdurulması çağrısında da bulunuyordu, ancak bu karar Senato ve başkan tarafından onaylanmadan önce Pentagon Türk pilotlara F-35 eğitiminin verilmesinin durdurulduğunu açıkladı. Temsilciler Meclisi CAATSA'ya göre ABD başkanının Rusya ile savunma veya istihbarat ticareti yapan kişi, kurum veya ülkelere yaptırım uygulamakla mükellef olduğunu hatırlattı. Kararın sonunda tekrar Türkiye'ye S-400 alımından vazgeçmesi için çağrıda bulunuldu. Karara hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçile destek verdi.
Dışişleri Bakanlığı bugün Temsilciler Meclisi'nin kararı hakkında yaptığı açıklamada "yer verilen haksız ve temelsiz iddiaların" kabul edilmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklama şöyle:
"10 Haziran tarihinde ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen “ABD-Türkiye ittifakına yönelik endişelerin ifade edilmesi” başlıklı karar, evvelce de açıkladığımız üzere, Türkiye ile ABD arasındaki köklü dostluk ve müttefiklik ilişkileriyle hiçbir şekilde bağdaşmamaktadır. Kararda Türkiye'nin dış politikası ve yargı sistemi hakkında yer verilen haksız ve temelsiz iddiaların kabul edilmesi asla mümkün değildir.
Her zaman vurguladığımız gibi, dost ve müttefik ülkeler arasında görüş farklılıklarının giderilmesinin en etkili yolu diyalog ve ülkelerin egemen kararlarına saygı gösterilmesidir. Bunun yerine, hiçbir bağlayıcılığı bulunmayan ve karşılıklı güvenin artırılmasına hizmet etmeyen kararların alınması, tehdit ve yaptırım dilinin gündemde tutulmaya devam edilmesi ve birtakım suni miadlar konulması kabul edilemez."