Dünya

Anket: Harris, Demokrat Ulusal Kongresi başlarken Trump'ın az farkla önünde

Anket, yüzde 5'ten fazla oyun üçüncü bir adaya gidebileceğine işaret ediyor

19 Ağustos 2024 07:24

T24 Dış Haberler

Demokrat Parti Başkan adayı ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in yeni bir ankette Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'a ufak bir üstünlük kurduğu görüldü. 

 ABC News/Washington Post/Ipsos anketine göre ankete katılan kayıtlı seçmenlerinde yüzde 49'u Harris'e oy vereceklerini söyledi. Seçmenlerin yüzde 45'i Trump'ı tercih edeceklerini söylerken, yüzde 5'i ise iki büyük partinin dışındaki bir adaya oy vereceklerini ifade etti. 

Ankete üçüncü parti adayları isimleriyle eklendiğinde de Harris'in liderliğini koruduğu görüldü. Ankete göre bu senaryoda oyların yüzde 47'sini Harris, yüzde 44'unu Trump, yüzde 5'ini ise bağımsız aday Robert F. Kennedy alıyor. Bağımsız aday Cornel West ve Yeşil Parti adayı Jill Stein'ın da yüzde 1'er oy alması bekleniyor. 

ABC News/Washington Post/Ipsos anketi de momentumun Harris'in arkasına geçtiğine işaret ediyor. Aynı üçlünün geçen ay yaptığı ankette Trump ve ABD Başkanı Joe Biden, yüzde 46'da eşit durumdaydı. Ankete katılanların yüzde 44'ü Harris-Trump yarışından memnun olduklarını söyledi. Adayların Biden-Trump olduğu dönemde bu oran yüzde 28'di.

Anketlerde şu ana kadar Harris'in başkan yardımcısı adayı Tim Walz'un da Trump'ın adayı JD Vanve'ten daha fazla karşılık gördüğü anlaşılıyor. 

Seçmenlerin yüzde 39'u Walz hakkında olumlu düşünceleri olduğunu söylerken, Vance için bu sayı 32'de kaldı. 

Demokrat Ulusal Kongresi bu hafta Chicago'da başlayacak. Harris'in burada önemli değerlendirmelerde bulunması bekleniyor.