Antalya’nın Kemer ilçesinde, birinci derece arkeolojik sit alanı olan Phaselis antik kentinin de bulunduğu Cennet Koyu (Alacasu) ve Bostanlık Koyu’nda halk plajı ve tesislerin inşaatı sürüyor. Phaselis’e Dokunma Hareketi’nden Erol Malçok, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un “Gerekirse biz bu betonları sökeriz” açıklamasının ardından koylara atılan betonların kırılmaya başlandığını belirterek, “Ama burada manipülatif bir durum var. Şu anda atılan betonun ancak dörtte biri kırılmış durumda, dörtte üçü yerinde duruyor” dedi. Ersoy’un 179 metrekare olarak açıkladığı inşaat alanlarını ölçmek için yarın bölgeye gideceklerini söyleyen Malkoç, “Proje durdurulsun, bütün betonlar sökülsün. Burası koruma altına alınsın, buraya herhangi bir inşaat yapılmasın” çağrısında bulundu.
Kemer’de, Phaselis antik kentinin de yer aldığı Cennet Koyu ve Bostanlık Koyu’nda, halk plajı ve günübirlik tesisler için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan ihalenin sonuçlanmasının ardından inşaata başlandı. Söz konusu ihale, 30 Ocak 2023 tarihinde, 47 milyon 737 bin 500 TL artı KDV ile İstanbul merkezli Se-Fa Restorasyon Sanayi İnşaat Ticaret Ltd. Şti. firmasına verildi. Phaselis’e Dokunma Hareketi, iki ayrı koyda uygulamaya başlayan projenin toplam inşaat alanının 3 bin metrekareye ulaştığını açıkladı.
"Zaruri ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri üniteler yok"
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçen günlerde katıldığı bir televizyon kanalında, söz konusu projeye ilişkin, “Yüksek sezonda 12 bin ziyaretçi aldığı günler var ve gelenler 10-12 saat kalıyor. Zaruri ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri üniteler yok. Olmayınca bu ihtiyaçlarını farklı şekilde karşılıyorlar ve çirkin bir görüntü oluşuyor. Durum böyle olunca da çok şikayet geliyordu. İddia edildiği gibi binlerce metrekarelik alanlarda beton kullanılacak gibi bir durum yok. Antik şehirle ilgili hiçbir şey yapılmıyor. Alan içerisinde bulunan Bostanlık Koyu’na 9 metrekarelik büfe, 75 metrekarelik alana ise 13 tuvalet kabini, 5’er adet de giyinme ve duş kabini yapılacak. Yine alan içerisinde bulanan Alacasu Koyu’na ise 20 metrekarelik büfe ve yine 75 metrekarelik alana ise 13 tuvalet kabini, 5’er adet de giyinme ve duş kabini yapılması planlandı. Böylece iki koyda toplamda 179 metrekarelik alana büfe, tuvalet, duş ve giyim alanları yapılıyor” ifadelerini kullandı.
"Gerekirse biz bu betonları sökeriz"
Phaselis’e Dokunma Hareketi’nden Erol Malçok, bugün yaptığı açıklamada, Ersoy’un ‘179 metrekare’ dediği inşaat alanını yarın ölçmeye gideceklerini belirterek şunları söyledi:
“Phaselis Antik Kenti’nde, sağ ve solunda Cennet Koyu (Alacasu) ve Bostanlık Koyu diye iki koy var. Şu anda inşaat, Alacasu’da başlamış durumda. 20 Şubat’ta bunun haberini aldık. 20 Şubat’tan itibaren davalar açıldı, bölgeye gidildi ama iş makinelerinin çalıştığını gördük ve maalesef Koruma Kurulu bu projeye nasıl onay verdi, buna çok üzüldük. Bakan, katıldığı programda ‘179 metrekare’ dedi ama kesinlikle bu doğru değil. 3 bin metrekareyi bulan alana beton atılması söz konusu. Bu her iki koyu düşündüğümüzde, 3 bin metrekare inanılmaz bir alan. Alacasu’da beton atılmasına verdiğimiz tepkilerden sonra Sayın Bakan’ın ‘Gerekirse biz bu betonları sökeriz’ demesinin arkasında betonlar kırıcılar ile kırılmaya başlandı. Ama burada manipülatif bir durum var. Şu anda atılan betonun ancak dörtte biri kırılmış durumda, dörtte üçü yerinde duruyor.
Phaselis Antik Kenti neden önemli? Burası, birinci dereceden sit alanı. Halen daha açığa çıkarılmayı bekleyen kültür mirası var orada ve endemik bitkilere ev sahipliği yapıyor. Cennet Koyu ve Bostanlı Koyu’nda deniz ekosisteminin çok büyük bir önemi var. Caretta Carettalar yaşıyor bu bölgede. Beydağları Milli Parkı’nın çok önemli bir parçası. Hem ekolojik açıdan hem de fauna açısından hem de deniz ekosistemi açısından, kültür varlıklarını korunması açısından çok önemli bir bölge. Uluslararası yasalarla da korunan bir bölge aslında. Koruma Kurulu’nun buna onay vermesi bizi hayretler içerisinde bıraktı. Sayın Bakan, ‘Biz birkaç tuvalet, birkaç duş yapacağız’ dedi. Peki birkaç tuvalet, birkaç duş yapılacaksa 47 milyon 737 bin 500 liralık ihale nasıl gerçekleşti? Ali Haydar Ergezen’in imzası ile gerçekleşiyor bu ihale. Eski bakan Zeki Ergezen’in kardeşi kendisi. KDV’si ile birlikte 60 milyonu bulan bir proje. Bu kadar beton, bina, karşılama alanları, yönetim binası, ofisler, plajdaki şezlonglar… Oradaki çöp kutuları basına servis edildi, ‘Bundan dolayı burayı temizlemeye çalışıyoruz, insanlar ihtiyaçlarını çalılıklarda gideriyor’ denildi ama bunun tek yolu buraya beton atmak değil. Bunu yapmak istiyorsanız kolay bir biçimde portatif tuvaletler, portatif duşlar yaparsınız ve bir görevli koyarsınız. Bunu, 48 milyondan çok daha ucuza kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
Bizim talebimiz, bir an önce bu projenin durdurulması. Çünkü yeni projenin ne olduğuna dair kimsenin bir fikri de yok. Proje durdurulsun, bütün betonlar sökülsün. Burası koruma altına alınsın, buraya herhangi bir inşaat yapılmasın. Burası temiz kalsın noktasında hemfikiriz. Biz, yarın, bölgeye atılan betonu ölçmeye gidiyoruz. Orada ne kadar beton olduğunu kamuoyuna açıklayacağız.” (ANKA)