Antep Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hayri Sucu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüksek sebze fiyatlarının sorumlusu olarak gösterdiği komisyoncuları "faizci" diye suçlamasının ardından bir açıklama yaptı. Bu suçlamayı kabul etmediklerini ifade eden Sucu, “İktidar diyor ki; 'ucuza satacaksın’. İyi de pahalı alıyorsak nasıl ucuza satalım?” dedi. Sucu, “Tarımın geldiği durumu düşünmeyen iktidar, her şeyi komisyoncuların üzerine atıyor. Cumhurbaşkanının bize ‘faizci, hırsız’ demesini kabul etmiyoruz” diye konuştu.
Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Antep Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hayri Sucu, “Artan sebze ve meyve fiyatlarından hükümetin tüm suçu komisyonculara yüklemesinin anlamsız olduğunu” savundu. Sucu, “İktidar diyor ki ‘Ucuza satacaksın’. İyi de pahalı alıyorsak nasıl ucuza satalım?” diye sordu.
"Bize 'faizci, hırsız' demesini kabul etmiyoruz"
Fiyatları komisyoncuların yükseltmediğini ifade eden Sucu, “komisyoncuların ürünleri cüzi kârlarla satarak ayakta durmaya çalıştığını” savundu.
Komisyoncuların üreticiden aldığı ürünleri ellerinden çıkaramadığını belirten Sucu, şunları söyledi:
“Hükümet aldığımız üründe yarı yarıya kâr ediyormuşuz gibi bir algı yaratıyor. Bu algıyı yaratan hükümet, hale gelip baksın. Kim ne kadar mal alıyor ve ne kadara satıyor. Burada marketlerin de suçu yok. Onlar da aldıkları ürünü satamıyorlar. Market aldığı ürünü satana kadar ürünün fiyatı ilk aldığı fiyatın altına iniyor. Böyle olunca da zararına satmak zorunda kalıyor. Maliyetler çok fazla. Hiç hesaba katılmayan naylon kasaların dahi çok büyük maliyeti var. Tarımın geldiği durumu düşünmeyen iktidar, her şeyi komisyoncuların üzerine atıyor. Cumhurbaşkanının bize ‘faizci, hırsız’ demesini kabul etmiyoruz.”
"Perişan olan komisyonculardır"
Tanzim satış noktalarında zararına satış yapıldığını söyleyen Sucu, komisyoncuların ise tek kuruş vergi kaçırmadan iş yaptıklarını dile getirdi.
Sucu, “Bakanlık nereden ne kadar mal aldığımızı görüyor. Stoklama yapamayız. Fiyatları daha çok ulusal marketler yükseltiyor. Bizim Antep’teki yerel marketler halden ürün aldıkları için ucuza satıyorlar. Ama ulusalların fiyatları katlanmış durumda. Geçen hafta ben Silifke’den 2.60 TL’ye 8 ton domates aldım. 2.60’a aldığım domatesi 3’e satamadım. Bu sebze, meyve satış zincirinin en perişan olanı komisyonculardır. Vatandaşın alım gücü olmadığı için piyasadaki ürün erimiyor. Piyasada ürün çok olunca da etiketler değişmiyor” diye konuştu.