Bilim / Teknoloji

Apple 2024'ün ilk çeyreğinde düşüş yaşadı, zirveyi Samsung'a kaptırdı

Apple, satışlarındaki düşüşler nedeniyle "en değerli şirket" unvanı da Microsoft'un oldu

15 Nisan 2024 14:35

IDC adlı teknoloji araştırma ve danışmanlık firmasının yayınladığı 2024 yılı verilerine göre; teknoloji devi Apple, yılın ilk çeyreğine düşüş ile başladı. Apple’ın akıllı telefon sevkiyatları yaklaşık yüzde 10 düşüş yaşadı. Apple en üst sırayı hedeflerken Android telefon üreticilerinin yüksek rekabetinden etkilendi ve zarar gördü. Küresel akıllı telefon sevkiyatları ise Ocak-Mart  dönemi içerisinde 7,8’lik bir artışla 289,4 milyon adede yükseldi.

Zirvede artık Samsung var

Elde ettiği yüzde 20,8 pazar payı ile Apple’I geride bırakan Samsung “en büyük telefon üreticisi” konumuna yükselmiş oldu.

Huawei, Xiaomi gibi Çinli markaların Pazar paylarının arttırarak rekabeti arttırması ile Apple yüzde 17,3 pazar payı ile ikinci sırada yer aldı.

Yılın başında güçlü bir çıkış ile en iyi amiral gemisi akıllı telefon serisi olan Galaxy S24 serisini piyasaya süren Samsung, bu çeyrek süresince 60 milyondan fazla telefon satışı gerçekleştirdi. Galaxy S24 serisi telefonların satışı, piayasaya çıkmalarının üçüncü haftasınca geçmiş seri olan Galaxy S23 serisine kıyasla yüzde 8’lik bir atış gösterdi.

En değerli şirket Microsoft oldu

Apple, Geçtiğimiz yılın aynı dönemindaki 55,4 milyon adetlik satış sayılarında kıyasla 50,1 milyon iPhone satışı gerçekleştirdi.

Apple’ın, Çin’e yaptığı satışlar da düşüş gösterdi. 2023 yılının son çeyreğinde bir önceki yıla oranla yüzde 2,1 düşüş yaşadı. Düşüşün nedeni olarak ise bazı Çinli devlet görevlileri ve  şirketlerin kendi çalışanlarına Apple cihazı kullanımlarını kısıtlaması olarak görülüyor.

Yaşanan bu son gelişmeler dahilinde, yılın başlarında dünyanın en değerli şirketi unvanını taşıyan Apple tacını Microsoft’a kaptırdı.