Gündem

Grand Kartal Otel yangınında arabaları kurtarmak için otopark kapılarını açtılar, insanları "unuttular!"

04 Nisan 2025 10:34

Güncelleme: 04 Nisan 2025 11:24

Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel'de 78 kişinin ölümüne neden olan yangınla ilgili bilirkişi, otoparktaki araçları kurtarmak için ana kapıyı bilinçsizce açan personelin facianın büyümesine yol açtığını saptadı. Rapora göre otopark kapısı açılınca yangın alanına sürekli olarak oksijen sağlandı ve bu şekilde yangının sönümlenme olanağı ortadan kalktı.

TIKLAYIN - Bolu Kartalkaya'daki yangın faciasında bilirkişi raporu

Oksijen’in haberine göre, Bolu Kartalkaya’da 78 kişinin öldüğü, 51 kişinin de yaralandığı Grand Kartal Otel yangınına ilişkin bilirkişi raporunda, yangının yayılmasına, karbondioksidin üst katlara kadar çıkmasına, araçları yangından kurtarmak için zorla açılan otopark kapsının büyük etkisi olduğu ifade edildi. Raporda bu anlar kamera kayıtları ile de gösterildi.

Zorla açtılar

Bu görüntüler, raporda “personelin yardım etmek, yardımcı olmayı denemek yerine kapalı otoparktan araçlarını dışarı çıkarmak için otopark ana giriş kapısını (bölge panosundan şalterlerin kapatılmış olması kapının elektrik bağlantısını da kesmiş olduğundan) bir araya gelerek zorla açtıkları” şeklinde anlatılırken, diğer taraftan açılan kapının teknik açıdan yangının gelişimini hızlandırdığı da vurgulandı. Raporda, “Sadece kendileri çıkmak için kapıyı aralamaları bile yeterli olacakken, araçlarını çıkarabilmek için kapıyı tam açmaları sonucunda dışarıdan soğuk (0 °C ve 1.29 kg/m³ ) ve iç bölgede yanma gazlarına (700 °C ve 0.36 kg/m³ ) göre çok daha yoğun olan havanın yangın alanına taşınımına ve oksijen kaynağının sürekliliğine neden olmuştur.” denildi.

Açık kapılar yüzünden yangın hızla yayıldı

Yine kamera görüntülerine göre, “kesinlikle temel yangın eğitimi almamış” resepsiyon görevlisi lobi katına dolan dumanı tahliye etmek için ana giriş kapısının önüne koltuk çekerek kapıları açık tuttu ve dışarı çıktı. Raporda “lobi ve otopark katındaki kapıların personel tarafından açık halde bırakılması nedeniyle yangın alanına sürekli olarak oksijen sağlandığı ve bu şekilde yangının sönümlenme olanağının ortadan kalktığı, sürekli oksijen alan ortamda açığa çıkan yüksek karbonmonoksit seviyesinin de açılan kapılarla oluşan hava akımı sebebiyle baca görevi gören merdiven boşluklarından binanın üst katlarına hızla yayıldığı” belirtildi.

“10 dakikada herkesin çıkması mümkündü”

Rapordan, resepsiyon görevlisinin yangını haber almasından sonra ‘altın zaman’ olarak nitelendirilen 10 dakikayı ne kadar kötü kullandığı da anlaşıldı. Raporda, minimum standartları sağlayan (yangın uyarı sistemi, ikaz düzeneği ve yangın merdivenleri) bir otelden bile bu kadar sürede herkesin çıkmasının mümkün olduğu belirtildi. Ayrıca yangının saat 03.17’de çıktığı, otoparkın kapısının ise zor kullanılarak 03.29’da açıldığı ifade edildi. Ancak aradan geçen 12 dakika içinde kimse uyandırılmadan otomobiller kurtarılmaya çalışıldı.

TIKLAYIN - Kartalkaya yangını soruşturmasında tutuklu 8 şüpheli tahliye edildi

TIKLAYIN - 78 kişinin öldüğü Kartalkaya’ya “sıra” gelmemiş


Adolescence: 13 yaşındaki bir çocuk neden öldürür? Her evde Jamie’ler yetişiyor olabilir mi?


Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN - Ekrem İmamoğlu: Olağanüstü kurultayda Özgür Özel’e desteğim tamdır; zafere birlikte yürüyeceğiz

TIKLAYIN - Mehmet Y Yılmaz | Toplam kaç kişiyi içeri tıkabilirsiniz?

TIKLAYIN - Tolga Şardan | İstanbul’da ne oldu, ne oluyor, ne olacak?

TIKLAYIN - Mourinho ile Okan Buruk arasındaki diyalog ortaya çıktı

TIKLAYIN - Ali Koç’un annesi Çiğdem Simavi, boykot edilen EspressoLab’a gitti