Dünya

Aralarında Brezilya ve Suudi Arabistan'ın da bulunduğu kilit bölgesel güçler, Ukrayna Barış Zirvesi ortak bildirisine imza atmadı

"Ne yazık ki hala dengeleri bozan insanlar var" diyen Zelenski, Rusya'nın dünyayı bölmeye çalıştığını da sözlerine ekledi

17 Haziran 2024 08:13

T24 Dış Haberler

Aralarında Brezilya, Hindistan, Güney Afrika ve Suudi Arabistan'ın da bulunduğu önemli bölgesel güçler, 80'den fazla ülke ve uluslararası örgütün Rusya'nın işgali karşısında Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediği Ukrayna barış konferansının sonunda yayımlanan ortak bildiriye imza atmadı.

İsviçre'de iki gün süren zirvenin sonunda konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, "barışa doğru atılan ilk adımları" memnuniyetle karşıladı ancak tüm katılımcıların aynı fikirde olmadığını da kabul etti. "Ne yazık ki hala dengeleri bozan insanlar var" diyen Zelenski, Rusya'nın dünyayı bölmeye çalıştığını da sözlerine ekledi.

Nihai bildirinin "BM tüzüğüne saygı duyan herkesin katılımına açık" olduğunu söyledi.

Yaklaşık 100 ülke katıldı

Bürgenstock tatil beldesindeki konferansa yaklaşık 100 ülke katılırken Rusya davet edilmedi ve Çin de etkinliği görmezden geldi. Katılımcılar çoğunlukla Avrupa, ABD ve diğer Batılı müttefiklerden olmakla birlikte Latin Amerika, Orta Doğu, Afrika ve Asya'dan da ülkeler vardı.

Zelenski, tarafların özel gruplar halinde "barış için eylem planları" üzerinde çalışmayı kabul ettiklerini ve bunun ikinci bir barış zirvesine giden yolu açacağını söyledi.

Nihai metin, üç ana AB kurumu ve 27 AB üye ülkesi de dahil olmak üzere 80'den fazla ülke ve uluslararası örgüt tarafından imzalandı. Metinde BM tüzüğü, toprak bütünlüğü ve tüm devletlerin egemenliğinin "Ukrayna'da kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışa ulaşılmasında temel teşkil edebileceği ve edeceği" belirtildi.

Türkiye, belgeyi imzaladı ve bu Rusya ile ticari bağları olduğu için barışı sağlamaya yönelik önemli bir destek olarak nitelendirildi. Belge ayrıca Arjantin, Irak, Katar ve Ruanda tarafından da imzalandı.

Suudi Arabistan, Hindistan, Güney Afrika, Tayland, Endonezya, Meksika ve Birleşik Arap Emirlikleri ise zirveye katıldı ancak nihai bildiriyi imzalamadı. Brezilya zirveye "gözlemci statüsü" ile katıldı ve metni onaylamadı.