Dünya

Araştırma: Covid-19 kafatasında bekleyip beyne sızıyor

04 Aralık 2024 14:15

Almanya Helmholtz Munich Akıllı Biyoteknolojiler Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Ali Ertürk ve ekibinin yürüttüğü araştırma, koronavirüsün insan vücuduna girmek için kullandığı spike proteininin, kafatasında birikerek ve beyne sızmak için bu geçitleri kullanarak beyin yüzeyine yerleşebildiği gösterildi.

Prof. Dr. Ertürk, Covid-19'dan hayatını kaybeden 50'den fazla insanın beyin dokusu ve Covid-19 hastasından alınan beyin sıvılarının incelenmesiyle önemli bulgular elde ettikleri çalışmasının detaylarını paylaştı.

Prof. Dr. Ertürk, kendi geliştirdiği özel teknik sayesinde, memeli bir hayvan olan deney faresinin tüm vücudunun dijital haritalandırmasını yaparak, virüsün vücudunun hangi bölgelerine kadar yerleştiğini görsel olarak ortaya koydu. 

Prof. Dr. Ertürk'ün araştırması dünyanın en saygın bilim dergilerinden Cell'de yayınlanırken, incelenen yüzlerce hastanın verisi ve örnekler, koronavirüsün insan hücresine girebilmek için kullandığı spike proteinlerini insan kafatasında "çöp gibi" biriktirdiğini, yıllarca burada gizlenerek beyin yüzeyine sızdırabildiğini keşfetti.

VİRÜSÜN VÜCUTTAKİ FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ

Prof. Dr. Ertürk, virüsün spike proteininin, hastalık atlatılsa bile yıllarca beynin koruyucu katmanlarında, kafatası kemik iliğinde kalabildiğini vurguladı. Ertürk ayrıca DISCO Transparency tekniği ile virüsün vücutta nerelere yerleştiğini en ince ayrıntısına kadar fareler üzerinde göstermeyi başardı.

Üç boyutlu haritalandırma sayesinde ilk virüsün sadece akciğerlere yerleştiği, daha sonraki varyantların ise mideden kalbe, akciğerden böbreklere ve testis ile yumurtalıklara kadar her organa yerleşebildiği görsel olarak da ortaya konuldu.

İnfluenza gibi grip virüsleri yalnızca akciğere yerleşirken koronavirüsün tüm vücuda yayılabildiğini ifade eden Prof. Dr. Ertürk, Covid'in sadece beyin ve kalp hastalıklarını değil, böbrek, karaciğer gibi başka organları da etkileyen pek çok hastalığın artmasına da yol açabileceğini belirtti.