Sağlık

Araştırma: Kafein vücutta yağlanmayı ve tip 2 diyabet riskini düşürebilir

Dr. Kos, şeker ve yağ içeren kafeinli içeceklerin araştırmada bahsedilen olumlu etkilerin önüne geçebileceğini vurguladı

15 Mart 2023 11:32

Yapılan yeni bir araştırma, vücutta yüksek seviyelerde kafein bulunmasının yağ oranını düşürebileceği ve tip 2 diyabet riskini düşürebileceğini gösterdi.

The Guardian’da yer alan habere göre,  BMJ Medicine Journal’da yayımlanan araştırma, vücutta kafein oranının yüksek olmasının yağlanmayı ve tip 2 diyabet riskini düşürdüğünü gösterdi. Araştırma bulgularına göre, kalorisiz kafeinli içeceklerin obeziteyle mücadelede kullanılabileceği aktarıldı. 

Exeter Üniversitesi’den diyabet ve obezite uzmanı Dr. Katarina Kos, kanlarında yüksek oranda kafein olan insanlar için potansiyel faydaları gördüklerini söyleyerek, “Ancak bu çalışma daha fazla kahve içmeyi önermiyor. Çalışmanın amacı bu değil" dedi.

Dr. Kos, şeker ve yağ içeren kafeinli içeceklerin araştırmada bahsedilen olumlu etkilerin önüne geçebileceğini vurguladı.

Araştırmacılar, çalışmalarının, ortalama 70-150 mg kafein içeren günde üç ila beş fincan kahve içmenin daha düşük tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkili olduğunu öne süren daha önce yayınlanmış araştırmalara dayandığını söyledi.

Bu son çalışmada Mendel randomizasyonu olarak bilinen ve genetik kanıtlar yoluyla sebep ve sonuç oluşturan bir teknik kullanıldı. Ekip, kafein metabolizmasının hızıyla ilişkili iki yaygın gen varyantı buldu ve bunları, genetik olarak tahmin edilen kan kafein seviyelerini ve bunun daha düşük vücut kitle endeksi ve vücut yağıyla ilişkili olup olmadığını anlamak için kullandı.

Araştırmacılar, tip 2 diyabet riskindeki azalmanın yaklaşık yarısının kilo kaybından kaynaklandığını tespit etti. Kafeinin ise metabolizmayı hızlandırdığı, yağ yakımını artırdığı ve iştahı azalttığı vurgulandı. Buna göre, günlük 100 mg alımının enerji harcamasını günde yaklaşık 100 kalori artırdığı tahmin ediliyor.