Dünya

Araştırmada incelenen her erkeğin testisinde mikroplastik bulundu

Bilim insanları, mikroplastik oranıyla düşen sperm sayısı arasında bağlantı olabileceğini düşünüyor

23 Mayıs 2024 13:58

T24 Dış Haberler

Araştırmacılar, erkeklerin testislerinde mikroplastik bulduklarını ve azalan sperm sayısının bununla bağlantılı olabileceğini belirtti. 

ABD'deki New Mexico Üniversitesi'nde bilim insanları, araştırma kapsamında inceledikleri 23 insanın da 47 evcil köpeğin de testisinde mikroplastiğe rastladıklarını belirtti. Araştırma, 2016 yılında ölmüş 16 ile 88 yaş arasındaki erkeklerin testislerinden alındığı için sperm sayısı ölçülemedi. 

Köpeklerde ise testislerdeki mikroplastik seviyesi ne kadar yüksek ise sperm sayısının o kadar düştüğü görüldü. Araştırma, düşen sperm sayısı ve mikroplastikler arasında bir korelasyon gösterse de kesin bir sonuca varmak için daha detaylı araştırmalar gerekiyor. 

Erkeklerin sperm sayısı, on yıllardır düşmeye devam ediyor. Birçok farklı araştırmaya göre böcek ilacı gibi kimyasallar bunda rol oynadı. Yakın zamanlarda yapılan araştırmalarda insan kanında, plasentada ve anne sütünde de mikroplastik bulunmuştu. Mikroplastiklerin henüz sağlığa etkisi bilinmese de laboratuvarda yapılan testlerde insan hücrelerine zarar verdiği görüldü. 

Doğaya atılan çok sayıda mikroplastik, Everest Dağı'nın tepesinden okyanusların en derin noktalarına dünyanın dört bir yanını kirletti. Mikroplastikler gıda, su veya hava yoluyla insan vücuduna girebiliyor.