Ekonomi

Arjantin'de yoksulluk son 20 yılın zirvesinde; enflasyon 254'ü aştı

Ülkenin istatistik kurumu tarafından bugün yayınlanan verilere göre, ocak ayında fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 20,6 arttı

20 Şubat 2024 12:56

Arjantin'de ocak ayında yoksulluk oranı yüzde 57,4'üne yükselerek son 20 yılın zirvesine ulaştı. Uzmanlar ise yoksulluğun mart ayı itibarıyla nüfusun en az yüzde 60'ını vuracağını söyledi.

Arjantin Katolik Üniversitesi (UCA) Sosyal Borç Gözlemevi, tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Başkan Javier Milei'nin aralık ayı başında göreve başlamasından kısa bir süre sonra gerçekleştirdiği köklü ekonomik reformları yoksulluk seviyelerini daha da kötüleştirdi.

Rapora göre; ocak ayında Arjantin'deki yoksulluk oranı 46 milyon nüfusun yüzde 57,4'üne ulaşarak son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Arjantin, 2023 yılını yüzde 49,5 seviyesindeki yoksulluk oranıyla kapatmıştı.

Araştırmada, ülkede yaklaşık 27 milyon insan yoksul olduğu ve bu yoksul nüfusun yüzde 15'inin gıda ihtiyaçlarını yeterince karşılayamayacak kadar kötü bir durumda, yani "aşırı yoksulluk" sınırında yaşadığı belirtildi.


Rapora göre, ocak ayında yoksulluk seviyelerindeki artış kısmen Milei hükümetinin 10 Aralık'ta göreve gelmesinden kısa bir süre sonra Arjantin pesosuna uyguladığı devalüasyondan kaynaklandı. Bu da ülkenin gıda, hizmet ve gıda dışı malları içeren temel sepeti ile temel gıda sepetinin fiyatında artışa neden oldu.

Sosyal Borç Gözlemevi'nde araştırmacı olan Eduardo Donza Associated Press'e yaptığı açıklamada enflasyonun önümüzdeki haftalarda yavaşlayabileceğini, ancak artan fiyatların Arjantinlileri etkilemeye devam edeceğini söyledi. Donza, yoksulluğun mart ayı itibarıyla nüfusun en az yüzde 60'ını vuracağını belirtti.

Milei ise her 10 Arjantinliden altısının yoksul olmasının kast sisteminin mirası olduğunu söyledi

Enflasyon yüzde 254'ü aştı

Arjantin'de yeni başkan Javier Milei'nin ekonomi programı son hızıyla devam ederken ocakta yıllık enflasyon oranı yüzde 254,2 oldu.

Ülkenin istatistik kurumu tarafından bugün yayınlanan verilere göre, ocak ayında fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 20,6 arttı.

Milei, geçen ay yaptığı açıklamada ocak ayında enflasyonun yüzde 25'in altında kalmasının "kutlama nedeni" olacağını söylemişti. Milei'ye göre bu oran, Arjantin'in para basmaya olan bağımlılığını sona erdirmek için harcamaları kısma stratejisinin bir başarısı.

Milei, kasımda Arjantin'in kronik enflasyon krizini sona erdirme vaadiyle seçildi. Kimi analistlere göre Milei'nin mali düzenlemeleri, enflasyonu kontrol altına almaya yardımcı oluyor.