Dünya

Arjantin Devlet Başkanı Milei, ülkesinin BRICS'e katılmayacağını açıkladı

Milei, BRICS liderlerine yazdığı mektupta Arjantin'in tam üye olarak katılması için zamanın "uygun" olmadığını söyledi

30 Aralık 2023 10:26

T24 Dış Haberler

Arjantin'in aşırı sağcı devlet başkanı Javier Milei, ülkesinin BRICS'e katılmayacağını açıkladı. 

The Guardian'ın haberine göre; birliğin tüm üyeleri olan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika liderlerine hitaben yazdığı mektupta Arjantin'in tam üye olarak katılması için zamanın "uygun" olmadığını söyledi.

Arjantin, Ağustos ayında Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan ve 11 ülkeden oluşan bloğa katılmaya davet edilen altı ülkeden biriydi ve 1 Ocak 2024'te üye olması planlanıyordu.

Milei'nin selefi, eski merkez sol başkan Alberto Fernández, ittifaka katılmayı yeni pazarlara ulaşmak için bir fırsat olarak desteklemişti. BRICS şu anda dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ını ve dünya GSYH'sinin dörtte birinden fazlasını oluşturuyor.

Milei, göreve geldiğinde dış politikada, başta ABD ve İsrail olmak üzere "batının özgür ulusları" ile tam bir uyum içinde olduğunu ilan etmişti. Başkanlık kampanyası boyunca Milei ayrıca "komünizmle" yönetilen ülkeleri hedef aldı ve Güney Amerika'da artan Çin yatırımlarına rağmen bu ülkelerle diplomatik ilişkilerini sürdürmeyeceğini açıkladı.