Dünya

Aşırı sağcı isyan Britanya'daki hapishane krizini tetikledi; acil durum önlemleri devrede

Britanya, kapasitesi üstünde çalışan hapishanelerdeki kalabalığı azaltmak için acil durum önlemlerini devreye soktu

19 Ağustos 2024 12:48

T24 Dış Haberler

Britanya hükûmeti, üç kız çocuğunun öldüğü bıçaklı saldırının ardından 30 Temmuz'da başlayan aşırı sağcı sokak olaylarının tüm ülkeye yayılmasıyla "sokaklardaki şiddetli haydutluklarla mücadele" eyleminin "hapishanelerdeki uzun süredir devam eden kapasite sorunlarını daha da kötüleştirdiğini" söyledi. Britanya, hapishanelerdeki yoğunluğu yönetebilmek için "Erken Şafak Operasyonu"nu devreye soktu. 

Hapishanelerdeki ani yoğunluğu yönetmek için kısa süreli kullanılan bir acil durum önlemi olan Erken Şafak Opearasyonu, sanıkların hapishane yatakları boşalana kadar polis hücrelerinde tutulmasına izin veriyor. Tutuklanmaları halinde bir hücreyi garanti edene kadar kimsenin mahkemeye götürülmemesine neden olan bu kısa süreli önlem en son mayıs ayında, Londra ve ülkenin kuzeydoğusunda başlatılmıştı. Aynı ay içerisinde, hapishanelerdeki yer sıkıntısı nedeniyle polise daha az tutuklama yapılması yönünde talimat verilmişti.

Mahkemeler ve Adaletten Sorumlu Devlet Bakanı James Timpson, "Krizde olan ve şoklara maruz kalan bir adalet sistemini devraldık. Sonuç olarak, onu çalışır durumda tutmak için zor ama gerekli kararlar almaya zorlandık" diyerek, acil durum tedbirlerinin "ülkenin bazı bölgelerinde hissedilen baskının yönetilmesine" yardımcı olacağını belirtti.

Kamuoyuna risk oluşturan hiç kimsenin "kefaletle serbest bırakılmayacağını" ve polisin suçluları tutuklama kabiliyetinin etkilenmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Britanya'nın tamamını sarsan göçmen karşıtı ve aşırı sağcı ayaklanmalar nedeniyle 100'den fazla kişi hakkında ceza verildi. Cezaevi Memurları Derneği Ulusal Başkanı Mark Fairhurst, BBC'ye yaptığı açıklamada, geçen hafta hapishane kompleksine uzun zamandır görmediği kadar çok yeni başvuru yapıldığını söyledi. Fairhust, "Geçen hafta uzun zamandır gördüğüm en büyük yeni kabul akınını yaşadık. 397 yeni kabul aldık. Cuma günü itibariyla en fazla baskıyı hisseden yetişkin kapalı erkek bölümünde sadece 340 yerimiz kaldı" dedi. 

Savcılar, Britanya'nın bazı bölgelerinde yaşanan son isyanlara karıştıkları iddiasıyla suçlanan kişilerin davalarını hızlandırmaya çalışıyor; geçen pazartesi gününe kadar 927 kişi tutuklandı ve bunlardan 466'sı hakkında dava açıldı.

Adalet Bakanlığı geçen ay hapishanelerdeki şiddet ve kendine zarar verme olaylarının "kabul edilemez" düzeyde olduğunu, aşırı kalabalık nedeniyle bazı hapishanelerin "çöküş noktasına" geldiğini açıklamıştı.

Adalet Bakanı Shabana Mahmood, yer açmaya yönelik şartlı tahliyenin mümkün olabilmesi için çekilmesi gereken cezanın oranını geçici olarak yüzde 50'den yüzde 40'a düşürmeyi planlıyor.

Eylül ve ekim aylarında 5 bin 500 kişinin serbest bırakılması bekleniyor.