Ankara Sanayi Odası(ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, değersiz TL'nin ithalata etkisinin ihracata kıyasla daha çok olduğunu belirtti. Özdebir, "Seçim sonrası yeni bir ekonomik programa ihtiyaç yok, mevcut program sürdürülmeli" dedi.
Nurettin Özdebir, Dünya gazetesine verdiği röportajda Türkiye ekonomisine dair görüşlerini paylaştı. 2010'lı yıllarda aşırı değerli TL ile sanayicilerin ithalatçı olmayı başladığını söyleyen Özdebir, "Bu anlamda değersiz TL’nin ihracata etkisinin marjinal olduğu kanaatindeyim ancak ithalata etkisinin çok daha kuvvetli olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Mevcut ekonomik programın seçim sonrası da sürdürülmesi gerektiğini belirten ASO Başkanı, "Şu anda yürütülen politikalar, yatırımı desteklemek, işsizlik oranını düşürmek, ihracatı artırmak yönünde. Ancak, Mayıs’ta başlayan bir kredi daralması var. Bunun da talimatla yapıldığını düşünüyorum. Merkez Bankası sübvansiyonlu kredilerden kullananlar var, MB onları oyalıyor, bankalar da 2 ay muslukları kapatın diyorlar yukardan. Her şeye rağmen yıl sonunda yüzde 5’in üzerinde büyüme yaşanır diye öngörüyorum. Seçimden sonra da bu ekonomik programın devam etmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.
Asgari ücrete dair de konuşan Özdebir, "Yapılması gerekenler var. Mesela 2023 sonuna kadar enflasyon muhasebesi yasaklandı. Benim enflasyonum yüzde 150’nin üzerinde, bazı şeyleri peşinen kabul etmek lazım. Ancak tüketici tarafına da bakmak lazım. Yani aylık geliri yüksek olan birisi için yüzde 83 enflasyonun etkisi ile asgari ücretle geçinmeye çalışan birisinin enflasyondan etkilenme oranları aynı değil. Asgari ücretli enflasyonu çok daha fazla hissediyor" değerlendirmesini yaptı.