Dünya

Ateşkes çağrıları yine Netanyahu duvarına çarptı: "Hamas yok olmadan savaş bitmeyecek"

02 Haziran 2024 07:23

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bir kez daha İsrail'in Gazze'ye saldırılarını sonlandırmayı kabul etmesi için Hamas'ın tamamen yok edilmesi gerektiğini vurguladı. Açıklama, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail liderliğinde yeni bir ateşkes teklifi konusunda soru işaretleri yarattı. 

Netanyahu, pazartesi günü yaptığı açıklamalarda, "İsrail'in savaşı bitirme şartı değişmedi: Hamas'ın askeri ve yönetsel kapasitelerinin yok edilmesi, tüm rehinelerin kurtarılması ve Gazze'nin artık İsrail'e tehdit oluşturmadığından emin olunması" dedi.

Netanyahu, "İsrail'in bu şartlar karşılanmadan kalıcı ateşkesi kabul edeceği düşüncesi ihtimal dışı olmalıdır" diye konuştu. 

 İsrail lideri, önümüzdeki aylarda bir konuşma yapmak üzere ABD Kongresi'ne gideceğini ifade etti. 

Açıklama, ABD Başkanı Joe Biden'ın cuma gecesi İsrail'in masaya getirdiğini ifade ettiği kalıcı ateşkese giden üç aşamalı planı kabul etmesi için Hamas'a çağrı yapmasının ardından geldi. 

Hamas, perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail askerleri hala Gazze'deyken müzakere yapılamayacağını söylerken, cuma günü teklife "olumlu" baktıklarını söyledi.

Biden planı "İsrail teklifi" diye nitelese de plana Netanyahu hükümetinin desteği olup olmadığı konusunda tartışmalar var. The Guardian'ın değerlendirmesine göre ABD Başkanı açıklamayla Hamas'a olduğu kadar İsrail'e de baskı yapmaya çalışıyor.