Dünya

Avam Kamarası, Johnson'a 'dur' dedi; Britanya'da kritik oylamayı muhalefet kazandı

Oylamanın sonucunda Avam Kamarası üyeleri gündemi belirleme yetkisini kendilerine aldı

04 Eylül 2019 07:43

T24 Dış haberler

Britanya'da Muhafazakar Partili 'isyancılar'* ve muhalefet, Avam Kamarası'nda yapılan kritik oylamada iktidarı yenmeyi başardı. Britanya Başbakanı Boris Johnson'ın "partiden ihraç" ve "erken" seçim tehditlerine rağmen 328 Avam Kamarası üyesi anlaşmasız Brexit'i önlemek için ilk adımı attı. 

Avam Kamarası'nda yapılan oylamanın sonucunda 328 oya karşı 301 oy ile üyeler gündemi belirleme yetkisini kendilerine aldı. Avam Kamarası üyeleri artık Britanya'nın Avrupa Birliği'nden ayrılma tarihini değiştirecek bir yasa tasarısı geçirebilir. Johnson göreve gelmesinden bu ya "şartlar ne olursa olsun" Brexit'in 31 Ekim'de gerçekleşeceğini söylüyordu, gündemi Avam Kamarası'nın belirleyecek olması başbakanın bu politikasını zorlayabilir.

Johnson, bu sonucun karşısında erken seçim için bir önerge getireceğini açıkladı. Johnson daha önce oylamayı muhalefetin kazanması durumunda 14 Ekim'de erken seçim yapılacağını söylemişti. 

Ana muhalefet konumundaki İşçi Partisi'nin Genel Başkanı Jeremy Corbyn, anlaşmasız Brexit'i önlemek amacıyla çıkarılacak yasa tasarısının olası bir erken seçimden önce geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Toplamda 21 Muhafazakar Parti üyesi iktidara karşı muhalefet ile birlikte oy kullandı. Johnson ile destekçileri ihraç ve erken seçim tehditinin 'isyancıları' iktidara destek için oy kullanmaya ikna edeceğini düşünüyordu.

Muhafazakar Parti isyancıları arasında en uzun süredir partide görev yapan Ken Clarke, BBC'ye verdiği demeçte, "Ben bir ana akım Muhafazakarım, ama artık partimi tanıyamıyorum" dedi. 

Başbakan Johnson yaptığı konuşmada, bahsi geçen yasa tasarısının Brexit müzakerelerinin kontrolünü AB'ye vereceğini ve Britanya'ya "daha fazla duraksama, daha fazla gecikme, daha fazla kafa karışıklığı" getireceğini söyledi.

Johnson, oylamada muhalefete destek verenlerin Muhafazakar Parti'den ihraç edileceğini ve bir daha aday olmayacağını söylemişti. Bu durumda iktidar parlamentodaki çoğunluğunu kaybedecek.


*Britanya'da iktidar olan Muhafazakar Parti'nin parlamento üyelerinden olmasına rağmen hükümete karşı oy kullanan isimlere, "isyancı" diye hitap ediliyor