Avrupa Birliği (AB), Yapay Zekâ Yasası'nı yürürlüğe soktu. Bu yasa, Avrupa'da yapay zekânın kullanımını düzenleyen ilk kapsamlı mevzuat olarak dikkat çekiyor. 1 Ağustos itibarıyla geçerli olan yasa, yapay zekânın risklerini sınıflandırarak, insan haklarını koruyacak şekilde güvenceler sunuyor. Yasa, özellikle manipülatif davranışlara yol açan uygulamaları kesinlikle yasaklarken, ihlallerde ise ağır cezalar öngörüyor.
Hürriyet'in aktardığına göre, AB, bu yasayla yapay zekânın güvenilir ve kontrol edilebilir olmasını amaçlıyor. Yasa kapsamında düşük riskli olarak değerlendirilen yapay zekâ uygulamaları (örneğin, bilgisayar oyunları ve spam filtreleri) daha az düzenlemeye tabi tutulurken, yüksek risk taşıyan uygulamalar (örneğin, vize işlemleri ve kredi değerlendirmeleri) için daha katı kurallar getiriliyor.
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager ve İç Pazardan Sorumlu Komiser Thierry Breton, yasanın yapay zekâyı etkili ve orantılı bir şekilde düzenleyerek Avrupa'nın demokratik değerlerini koruyacağını vurguladılar. İhlal durumunda, 35 milyon Euro'ya kadar ceza veya küresel cirosunun yüzde 7'sine kadar para cezası uygulanabilecek. Yasanın tüm detayları 2 Ağustos 2026 tarihine kadar kademeli olarak devreye sokulacak.