Dünya Basınında Bugün

Avrupa'da "Ukrayna vursun mu" tartışması, İsrail'den UCM tehdidi, ABD'nin 'kırmızı çizgisi' | Dünya Basınında Bugün

29 Mayıs 2024 10:05

T24 Dış Haberler

İsrail'in dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın eski başkanı Yossi Cohen'in, bir dizi gizli toplantıda Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı Fatou Bensouda'yı tehdit ederek savaş suçları soruşturmasından vazgeçmesi için baskı yaptığı iddia edildi. Biden yönetimi, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah şehrine düzenlediği saldırıların "büyük bir kara operasyonu" olarak nitelenemeyeceğini, bu sebeple de Başkanı Biden'ın uyarılarının ihlal edilmediğini ifade etti. Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, başkentlerin Ukrayna'nın kendini savunma ihtiyacını göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi ve Kiev'in Rusya'yı Batılı ülkeler tarafından yapılmış silahlarla vurabileceğini söyledi. 

29 Mayıs 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | İsrailli casus şefi savaş suçları soruşturması nedeniyle UCM yetkilisini 'tehdit etti'

İsrail'in dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın eski başkanı Yossi Cohen'in, bir dizi gizli toplantıda Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı Fatou Bensouda'yı tehdit ederek savaş suçları soruşturmasından vazgeçmesi için baskı yaptığı iddia edildi.

Yossi Cohen'in UCM'nin o zamanki savcısı Fatou Bensouda ile gizli temasları, işgal altındaki Filistin topraklarında işlendiği iddia edilen savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili resmî bir soruşturma açma kararından önceki yıllarda gerçekleşti.


New York Times | Musk, uzay yarışında rakiplerini dışarı itti

Elon Musk'ın şirketi SpaceX, bugün NASA ve Pentagon'a en çok fırlatma servisi sağlayan şirket konumunda. Yine Musk'ın şirketi, dünyada en çok uydu taşıyan şirket konumunda. New York Times, Musk'ın "uzay yarışında" karşısına çıkmaya çalışanları gücünü ve etkisini kullanarak oyun dışı bıraktığını ifade etti. Habere göre roket konusunda Musk'a bağımlılık, yönetimde bazı çevrelerde rahatsızlık yaratıyor. 


The Washington Post | Beyaz Saray, Refah saldırısının Biden'ın İsrail'e uyarılarını ihlal etmediğini söyledi

Biden yönetimi, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah şehrine düzenlediği saldırıların "büyük bir kara operasyonu" olarak nitelenemeyeceğini, bu sebeple de Başkanı Biden'ın uyarılarının ihlal edilmediğini ifade etti. Beyaz Saray, pazar günü İsrail'in insanların çadırlarına füze attığı saldırıyı ise "trajik" diye niteledi ve konuyla ilgili soruşturmayı yakından takip ettiklerini bildirdi. 

İsrail tanklarının Refah şehir merkezinin sembollerinden El Evda Camii'nin yakınlarında görülmesinden sonra salı günü açıklamalarda bulunan Beyaz Saray Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, "ABD'nin Filistinlilerin çektiği acılara sırtını dönmediğini" söyledi. 

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre en az 45 kişinin öldürüldüğü pazar günkü mülteci çadırları saldırısına da değinen Kirby, "İsrailliler bunun trajik bir hata olduğunu söyledi" diye konuştu. 

Basın toplantısında Kirby'ye pazar günü ve bu hafta yaşananların ABD'nin İsrail'e yaptığı desteği daha da kesmesine yol açıp açmayacağı soruldu. Kirby, "Refah'ta büyük bir kara operasyonu görmek istemiyoruz çünkü bu senaryoda İsrail'in çok büyük hasara ve potansiyel olarak ölüme sebep olmadan Hamas'ı kovalaması çok zor. Henüz bunun yapıldığını görmedik" dedi ve İsrail'in mevcut operasyonlarının büyük oranda Refah'ın eteklerinde olduğunu iddia etti. 


Moscow Times | AB'nin baş diplomatı Ukrayna'nın Rus toprağını vurma hakkı olduğunu söyledi

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, başkentlerin Ukrayna'nın kendini savunma ihtiyacını göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi ve Kiev'in Rusya'yı Batılı ülkeler tarafından yapılmış silahlarla vurabileceğini söyledi. 

Salı günü yapılan Avrupa Birliği savunma bakanları toplantısının açılışında konuşan Borrell, "Savaş hukukuna göre bu tamamıyla mümkün ve bir çelişki yok" dedi. 

Borrell, "Karşılık verebilirim ve benimle toprağından savaşanlara karşı savaşabilirim" diye konuştu.

AB'nin baş diplomatı, AB ülkelerinin bakanlarına, "Tırmanma riskiyle Ukrayna'nın kendini savunma ihtiyacını dengelemelisiniz" dedi. 

Kiev, Ukrayna'nın Batı'nın sağladığı uzun menzilli silahlarla Rusya'yı vurmasına izin verilmesi için Batılı müttefiklerine baskı yapıyor. 


Al Arabiya | ABD yapımı iskelenin parçalanmasının ardından Gazze'ye insani yardım sevkiyatı askıya alındı

Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, kötü hava koşulları ve gelgitlerin hafta sonu önemli hasara yol açmasının ardından ABD'nin yeni inşa edilen iskele üzerinden Gazze'ye yardım ulaştırmayı durdurduğunu söyledi.

Pentagon daha sonra Gazze açıklarındaki askeri iskelenin onarım için kaldırıldığını ve onarıldıktan sonra geri getirileceğini de ekledi.

Singh gazetecilere yaptığı açıklamada geçici iskelenin İsrail'in Aşdod limanında onarılacağını ve onarımın yaklaşık bir hafta süreceğini söyledi.


eKathimerini | Avrupa finali için Atina'da güvenlik çemberi

İslam Devleti üyelerinin AB'deki spor etkinlikleri sırasında terör saldırıları gerçekleştirme yönündeki çağrı ve tehditleri karşısında Yunanistan'ın güvenlik ve istihbarat birimleri, Atina'daki AEK Arena'da Olympiakos ile Fiorentina arasında oynanacak 2024 UEFA Avrupa Konferansı Ligi finali için alarma geçti.

Terörle mücadele ve istihbarat servisleri, bireysel ya da küçük bir "vurucu" grup tarafından gerçekleştirilecek olası kanlı bir saldırı planını önlemek amacıyla haftalardır istihbarat toplama ağlarını harekete geçirmiş durumdalar.