EURO 2024

EURO 2024 finalinde İspanya ve İngiltere'nin ilk 11'i belli oldu!

İspanya dördüncü kez, İngiltere ise tarihindeki ilk şampiyonluğunu kazanmak için sahaya çıkacak

14 Temmuz 2024 20:30

Almanya'da 14 Haziran'da başlayan ve bir ay süren EURO 2024, bugün sona eriyor. Toplam 24 takımın katıldığı turnuvada son kalan iki takım, İspanya ve İngiltere, Avrupa'nın en büyüğü olmak için mücadele edecek. 71 bin kişi kapasiteli Berlin Olimpiyat Stadı'nda TSİ 22.00'de başlayacak olan maçı Fransız hakem François Letexier yönetecek. Karşılaşma TRT 1'den canlı olarak izlenebilecek.

Luis de la Fuente'nin yönetimindeki İspanya, finale kadar tüm maçlarını kazanarak ulaştı. İspanyollar, grup aşamasında İtalya, Hırvatistan ve Arnavutluk'u yenerek lider oldu, son 16 turunda Gürcistan'ı, çeyrek finalde Almanya'yı ve yarı finalde Fransa'yı mağlup etti.

Gareth Southgate yönetimindeki İngiltere ise grup aşamasında Danimarka, Slovenya ve Sırbistan ile mücadele etti ve grubunu lider tamamladı. İngilizler, son 16 turunda Slovakya'ya karşı son dakika golüyle turu geçti, çeyrek finalde İsviçre'yi penaltılarla yendi ve yarı finalde Hollanda'yı mağlup ederek finale yükseldi.

İspanya dördüncü kez, İngiltere ise tarihindeki ilk şampiyonluğunu kazanmak için sahaya çıkacak. İki takımın bugüne kadar 27 kez karşılaştığı maçlarda İngiltere 13, İspanya ise 10 galibiyet elde etti. İki takım son olarak 2018 UEFA Uluslar Ligi'nde karşı karşıya gelmiş ve İngiltere maçı 3-2 kazanmıştı.

İspanya’nın EURO 2024 serüveni

B Grubu maçlarında ilk olarak Hırvatistan ile kaşılaşan İspanya, maçtan 3-0 galip çıktı. İkinci grup karşılaşmasında İtalya ile maça çıkan İspanya 1-0 galibiyet ile maçtan ayrıldı. Üçüncü ve son grup maçında Arnavutluk ile karşılaşan İspanyollar, 1-o maçı kazanarak adını son 16'ya yazdırdı. İspanya, 3 galibiyet ile 9 puan elderek gruptan birinci olarak çıktı.

Son 16 karşılaşmalarında F Grubu üçüncüsü Gürcistan ile eşleşen İspanya, Gürcistan'ı 4-1 yenerek çeyrek final biletini kaptı. Çeyrek finalist olarak Almanya ile eşleşen İspanya, uzatmalardan maçı 2-1 kazanarak yarı final biletini kaptı. Yarı finalde Fransa ile karşılaşan İspanyol ekip, elde ettiği 2-1’lik galibiyet ile ilk finalist oldu.

İngiltere’nin EURO 2024 serüveni

C Grubu’nda bulunan İngiltere, ilk grup maçında Sırbistan’ı 1-0 mağlup etti. İkinci maçta Danimarka ile karşılaşan İngiltere, bu maçtan 1-1 beraberlik elde etti. Üçüncü ve son grup maçında Slovenya ile oynayan İngiltere, bu maçtan da 0-0 beraberlik ile ayrıldı. Toplamda 1 galibiyet, 2  beraberlik ile 5 puan elde eden İngiltere, grup birincisi olarak adını son 16 turuna yazdırdı.

Son 16’da E Grubu üçüncüsü Slovakya ile eşleşen İngiltere, Slovakya’yı 2-1 mağlup ederek adını çeyrek finale yazdırdı. Çeyrek finalde İsviçre ile karşılaşan İngiltere, penaltılarda kurduğu 5-3 üstünlük elde ederek yarı finalist oldu. Yarı finallerde Hollanda ile karşılaşan İngiliz ekip, Hollanda’yı 2-1 yenerek adını finale yazdırdı, İspanya'nın rakibi oldu.

İlk 11'ler

İspanya: Unai Simon; Dani Carvajal, Robin Le Normand, Aymeric Laporte, Marc Cucurella; Rodri, Fabian; Dani Olmo, Lamine Yamal, Nico Williams; Morata

İngiltere: Pickford, Guehi, Stones, Walker, Shaw, Saka, Kobbie, Rice, Bellingham, Foden, Kane