Seçim 2024

Avukat Ok: Yargıtay ve AYM arasındaki durum seçim güvenliğini etkiliyor

"AYM'nin yeniden yargılama ve derhal salıverilme yetkisi olmayacaksa sadece bir tazminat komisyonuna dönüşmüş olacak

29 Mart 2024 00:15

Medya ve Hukuk Araştırmaları Derneği (MLSA) Eş Direktörü Av. Veysel Ok, Yargıtay ve AYM arasındaki krizin seçim güvenliğini etkilediğini belirtti. Anayasa Mahkemesi için kapatılma çağrıları yapılmasının da büyük krize yol açacağına işaret eden OK, "AYM'nin yeniden yargılama ve derhal salıverilme yetkisi olmayacaksa sadece bir tazminat komisyonuna dönüşmüş olacak. AYM yetkisizleştirilirse Türkiye, Avrupa Konseyi'ndeki oy hakkının elinden alınmasından konseyden çıkartılmaya kadar yaptırımlarla karşılaşabilir” dedi.

Gazeteci Yıldız Tar’ın hazırlayıp sunduğu Söz Hakkı’nın 28 Mart’taki bölümünde MLSA Eş Direktörü Av. Veysel Ok, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Yargıtay arasındaki krizin ifade özgürlüğüne yansımalarını, Yargıtay seçimlerinde yaşananları ve yerel seçim öncesi seçim güvenliğini anlattı.

Yargıtay Başkanı seçimlerinin, yerel seçimler sonrasına kalmasını değerlendiren Av. Ok, 2016 yılındaki darbe girişiminden sonra yargı sisteminin tamamen değiştiğini hatırlatarak, “Şu an Türkiye Cumhuriyeti'nde dini cemaatlerin referansıyla hakim ya da savcı olabiliyorsunuz. Yüksek mahkemelerin hukukla değil cemaatlerin kavgasıyla anılması, diğer mahkemelerin de cemaat rekabetiyle karar vermesine yol açıyor. 2016 sonrası yargının tekelleşmesi ile iktidarın kırmızı çizgisi dışında fikir beyan eden herkese yargı tacizi başladı" diye konuştu. 

AYM’nin kaldırılması yönündeki çağrılara da değinen Av. Ok, “AYM'nin yeniden yargılama ve derhal salıverilme yetkisi olmayacaksa sadece bir tazminat komisyonuna dönüşmüş olacak. Bu durumda da Türkiye'deki hukuk krizi, Avrupa Konseyi'ne taşınacak, Demirtaş ve Kavala kararları zaten Konsey'de. AYM yetkisizleştirilirse Türkiye, Avrupa Konseyi'ndeki oy hakkının elinden alınmasından konseyden çıkartılmaya kadar yaptırımlarla karşılaşabilir” ifadelerini kullandı.

Av. Ok, son olarak Yargıtay ve AYM’deki durumun seçim güvenliğini de etkilediğini, seçim güvenliğinin sandık güvenliği ile sınırlandırılamayacağını da hatırlattı.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI - AYM başkanlığında yeni dönem için “denge” formülü: Yeni başkan Kadir Özkaya, Barış Akademisyenleri, sansür yasası için “aleyhte”, Can Atalay için lehte oy kullandı

TIKLAYIN - Anayasa Mahkemesi’nde bir dönemin sonu: Tartışmaların odağındaki başkan Zühtü Arslan veda ediyor