Çevre

Aydın'da JES için yeni başvuru: Onay verilmesi halinde sondaj çalışmaları başlayacak

"Kesilen ağaçların eski haline dönmesinin imkânı yok"

11 Haziran 2024 08:36

Jeotermal elektrik santralleri (JES), tarım alanlarının giderek azalmasına yol açan kaynak arama çalışmalarını Aydın'da yine gündeme getirdi. İhalelerdeki başarısı ve iktidara olan yakınlığıyla tanınan Mehmet Hanefi Öksüz'ün şirketi Kipaş Holding bünyesindeki Maren Maraş Elektrik'in, Çamköy'de yeni bir JES projesi başlatmak üzere başvuruda bulunduğunu açıklandı.

Cumhuriyet'ten Şeyda Öztürk'ün haberine göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na iki farklı parselde yapmak istediği projeyle birlikte başvuran şirket, onay alması halinde Germencik ilçesi Çamköy Mahallesi’nde jeotermik kaynak aramak için iki farklı alanda sondaj çalışmalarına başlayacak.

Mezeköy karşı çıkmıştı

Daha evvel Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Mezeköy ve Uzundere köyleri arasında yapılmak istenen jeotermal enerji santraline karşı çıkan halk direnişe geçmiş, nöbet tutmaya başlamış, açılan davalar sonucu şirket alandan çekilmişti. Ancak vatandaşlar, çalışmaların yürütüldüğü süreçte kesilen ağaçların  “eski haline dönmesinin imkânı olmadığını” belirtmişti.

Aydın'da JES için 17 başvuru

JES projeleri için toplamda 17 kez, Bozdoğan, Didim, Germencik, Köşk ve Kuyucak ilçelerinde sondaj çalışmaları için başvurular yapıldı. Zorlu Enerji ve Menderes Geothermal Elektrik gibi şirketlerin ilgi gösterdiği bu bölgelerde, 2020 Ocak ayından itibaren dokuz projeye "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir" kararı verilirken, sekiz projeye ise "ÇED olumlu" kararı verildi.