Gündem

Ayhan Bora Kaplan davası Meclis gündeminde: Savcılığın kritik belgesi firari Sertçelik’in eline nasıl geçti?

02 Haziran 2024 07:28

Organize suç örgütü lideri olmak suçundan tutuklanan Ayhan Bora Kaplan’ın yakın elemanlarından olduğu belirtilen ve gizli tanık olarak verdiği ifadede Ankara emniyetinde deprem etkisi yaratan Serdar Sertçelik’in elektronik kelepçeliyken nasıl firar ettiği Meclis gündemine taşındı.

CHP İstanbul Milletvekili Kılınç, Adalet Bakanı’na firar ve soruşturmayla ilgili 13 soru yöneltti:

1-Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden Ayhan Bora Kaplan Suç Örgütü davasında gizli tanık olarak Tanık Koruma Programı kapsamında olan ve ev hapsinde elektronik kelepçe takılı olmasına rağmen Serdar Sertçelik (SS), yurtdışına nasıl kaçtı, firarı niçin önlenemedi?

2-SS’nin yurtdışına kaçmasına yardım eden resmi ve sivil kişiler tespit edildi mi, suç örgütü şüphelisinin firar etmesine yardım eden yargı mensupları ve Adalet Bakanlığı görevlileri var mı?

3- SS, “konutu terk etmeme” önlemlerini kaç kez ve hangi tarihlerde ihlal etti, Bakanlığınıza bağlı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ve Elektronik İzleme Şube Müdürlüğü görevlileri tarafından tutanak tutuldu mu? SS’nin “konutu terk etmeme” tedbirlerini ihlal etmesi tutanak altına alınmamışsa neden alınmadı, alınmışsa hangi işlemler yapıldı?

4-Ev hapsinde bulunan SS, 20 Kasım 2023 tarihinde saat 05.30’da Ankara’da gittiği bir restoranda silahlı kavgada iki ayağından vuruldu, kaldırıldığı hastanede ayağı alçıya alındı. SS’ye, “konutu terk etmeme” tedbirlerini ihlal ettiği, kaç saat sonra Adalet Bakanlığı Elektronik İzleme Şube Müdürlüğü görevlileri tarafından saptandı, ne gibi işlemler yapıldı?

5-SS’nin, “konutu terk etmeme” önlemlerini ihlal ettiği ortaya çıkmasına rağmen neden hakkında tutuklama kararı verilmedi?

6-Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, firari gizli tanık SS hakkında, lokantada ayaklarından vurulmasından bir gün sonra Mahfuz Tatar’ın öldürülmesiyle ilgili gözaltı kararı verdi. Bu kişinin iki ayağının alçıya alınmasını gerekçe gösteren Savcılık, bu kez ‘Adli kontrol ve elektronik kelepçe takılması koşuluyla SS’nin ifadesinin evinde avukat gözetiminde alınması’ talimatını verdi. Savcılık, ifadesi alınan SS, ertesi gün gözaltına alınarak adliyeye getirilmesi talimatını polise gönderdi. Savcı, neden adli kontrol ve elektronik kelepçe kararı verdiği SS hakkında ertesi gün gözaltı kararı verdi? Yurt dışına kaçabilecek kadar ciddi bir yaralanması olmadığı anlaşılan SS, neden yaralanması gerekçe gösterilerek evine gönderildi?

7-Ayhan Bora Kaplan (ABK) Suç Örgütünün iki numaralı ismi olduğu belirtilen SS, 7 Ekim 2023 tarihinde KKTC’den Ankara’ya gelerek ifade verdi. Hakkında ağır suçlamalar olan SS, neden etkin pişmanlıktan faydalandırılmak yerine gizli tanık yapılarak denetimli serbestlik kapsamına alındı?

8-Türk Ceza Kanunu’na göre yükümlü, kasten elektronik izleme araçlarına zarar vermesi halinde, (örneğin elektronik kelepçeyi kırması) kamu malına zarar verme suçunu işlemiş olacaktır. SS elektronik kelepçeyi kaç kez çıkardı, hakkında kamu malına zarar verme suçundan soruşturma ya da dava açıldı mı?

9-İçişleri Bakanlığı Tanık Koruma Kurulu, 2024 yılı içerisinde Adalet Bakanlığı’na faaliyet raporu sundu mu, sunmuşsa Tanık Koruma Kanunu kapsamında bulunan gizli tanık SS’nin, sık sık konutunu terk ederek adli kontrol kararını ihlal ettiği, Ankara’da gittiği bir restoranda silahla ayağından vurulduğu bilgisi raporda yer aldı mı?

10-Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yargıdaki nüfuzunu kullanarak ABK soruşturmasında yargıyı etkilemeye çalıştığı gerekçesiyle Suç Örgütü Lideri olduğu ileri sürülen tutuklu sanık ABK’nın, bir avukatı (İsim veriyor) için Adalet Bakanlığı’ndan soruşturma izni istendi mi? İstemişse savcılığın bu talebine Bakanlığınız nasıl yanıt verdi?

11-SS’nin, açıklamaları sonrası görevden alınan Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner’in, 15 Mayıs 2024 tarihinde iki Cumhuriyet Savcısı tarafından alınan ifadesi 20 Mayıs 2024 tarihinde SS’nin sosyal medya platformu X’teki hesabından yayınlandı. Savcılığın gizli olması gereken hazırlık soruşturmasında yer alan ve aynı zamanda kritik bilgileri içeren belge, ABK suç örgütünün iki numaralı ismi olduğu belirtilen SS’nin eline nasıl geçti?

Yargı kurumlarında tarikat-cemaat yapılanmaları olduğu, farklı tarikat ve cemaatlere mensup yargı mensupları arasında çekişmeler bulunduğu, yargıdaki cemaat-tarikat yapılanmasının ABK suç örgütü soruşturmasını da etkilediği iddiaları ile ilgili soruşturma yapıldı mı? Yargı kurumları içindeki tarikat-cemaat yapılanmalarına karşı Bakanlığınız hangi tedbirleri alındı?

Suç Örgütü lideri Sedat Peker, hakkında kara para aklama soruşturması bulunan Sezgin Baran Korkmaz hakkında yağmadan, hırsızlığa, dolandırıcılıktan, şantaj ve tehdide kadar 14 ayrı suçlama bulunan ve suç örgütü lideri olduğu ileri sürülen Muhammed Yakut ve son olarak Ayhan Bora Kaplan Suç Örgütünün iki numaralı ismi olduğu belirtilen gizli tanık Serdar Sertçelik yurt dışına kaçarak çeşitli ülkelerde ikamet etmiştir. Sosyal medya platformlarından ülkemizde yaşanan birçok kritik olay, kişi ve kurum hakkında açıklamalar yapmışlardır. Haklarında soruşturma ve tutuklama karaları bulunan çok sayıda suç örgütü mensubunun yurt dışına kaçmaları neden engellenemiyor? Bu kişilerin yurt dışında yakalanarak ülkemize iade edilmeleri için Bakanlığınızın bir girişimi olmuş mudur? Olmuş ise hangi tarihlerde, hangi girişimlerde bulunuldu?

T24'ün Ayhan Bora Kaplan dosyası

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Ayhan Bora Kaplan ve 5 örgüt yöneticisi hakkında ''suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak ve yönetmek'', ''kasten adam öldürme'', ''nitelikli kasten adam öldürme'', 'kasten yaralama'', 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'', ''nitelikli yağma'', ''eziyet', ''suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme'', ''suç üstlenme'' ve ''suçluyu kayırma'' suçlarından 1'i ağırlaştırılmış 2'şer kez müebbet ve 169 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi. Diğer 55 sanık için de çeşitli sürelerde hapis cezası talep edildi.

TIKLAYIN | Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni detaylar: Geliri 1 milyon, arabası 40 milyon TL

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan dosyasına İyi Partili isim de girdi

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan’ın yakın adamlarından Tansel Aktan tutuklandı

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan’a cinayet soruşturması: “Mahfuz Tatar cinayeti” dosyası yeniden açıldı, 13 kişi gözaltında

TIKLAYIN - Meral Akşener’in iddia ettiği otel, Ayhan Bora Kaplan’ın ifadesinden mi çıktı?

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan ve eski polis müdürlerinden şikâyetçi olan kişinin arabası kurşunlandı: “Asayiş müdürüne 30 bin dolar teslim ettim”

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni gelişme: Firari Barış Kurt, saklandığı yerde yakalandı

TIKLAYIN-Ayhan Bora Kaplan iddianamesinde yok yok: 61 kişiye "silahlı suç örgütü, öldürme, yaralama, eziyet, yağma, şantaj, rüşvet" suçlaması!

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan davası sümen altı edilen soruşturmalardan açıldı: Dosyalar delillere rağmen kapatılmış, takipsizlik kararından sonra fezleke gelmiş

TIKLAYIN - Kaplan davası | Dişleri sökülen Erkan Doğan’ın eski patronu Barış Kurt, AKP Ankara İl Başkan Yardımcılığı yapmış

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan’dan “kara para aklama” savunması: Mal varlığımdaki artışın sebebi enflasyondur

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan’a bir dava daha

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan’ın savunması: “Emniyette bana Süleyman Soylu’yu sordular, Etçi Umut’un ortağı ben değil, Cumhurbaşkanı Yardımcısıydı”

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik iddialar nedeniyle 3 emniyet görevlisine soruşturma

TIKLAYIN - Ankara Emniyeti’nde açığa alınan polislerin evlerinde arama başlatıldı