Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Gezi Davası tutuklusu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’la ilgili gerekçeli kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlaline karar veren AYM, 50.000 TL manevi tazminata da hükmetti. Karar oyçokluğuyla alınırken, Muammer Topal, Yıldız Seferinoğlu, İrfan Fidan ve Muhterem İnce karşı oy kullandı.
AYM, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında 25 Ekim'de, “hak ihlali kararı” vermişti. AYM, Atalay hakkındaki kısa kararında, Atalay'ın, "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkı ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiği sonucuna varmıştı. “Hak ihlallerinin ortadan kaldırılması” için yerel mahkemeye gönderilen kararda, kararın bir örneğinin, "başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması, mahkûmiyet hükmünün infazının durdurulması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi şeklindeki işlemlerin yerine getirilmesi" için 26 Ekim'de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmedildiği belirtilmişti.
AYM'nin gerekçeli kararında ayrıca net 50.000 TL manevi tazminata hükmedildi.
Karşı oyda Güven ve Gergerlioğlu kararına atıf
Gerekçeli karara göre, karar oyçokluğuyla alınırken, Muammer Topal, Yıldız Seferinoğlu, İrfan Fidan ve Muhterem İnce karşı oy kullandı.
Karşı oy gerekçesinde ise Leyla Güven ve Ömer Faruk Gergerlioğlu kararına atıfta bulunuldu.
Bakan Tunç, "Gerekçeli kararı okumamız lazım" demişti
AYM kararına ilişkin açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Gerekçeli kararı bir okumamız lazım. Gerekçeli karar doğrultusunda elbette ki işlem yapılır" demişti.
Gökçer Tahincioğlu yazdı | TİP milletvekili Can Atalay için gözler “durma” kararı verilip verilmeyeceğinde
Atalay hakkında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, AYM'nin ihlal kararı gereği dosyayı yeniden açıp, yargılamayı durdurması ve Atalay'ın tahliye edilmesi bekleniyor.
Gerekçeli kararda, Muammer Topal, Yıldız Seferinoğlu, İrfan Fidan ve Muhterem İnce'nin karşı oyu ve Leyla Güven ile Ömer Faruk Gergerlioğlu kararına atıfta bulunulan gerekçe şöyle:
Hüküm
- Seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna oybirliğiyle, - Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna oybirliğiyle, - Anayasa'nın 67. maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine Muammer Topal, Yıldız Seferinoğlu, Basri Bağcı, İrfan Fıdan Ve Muhterem İnce'nin karşıoyları ve oyçokluğuyla, - Anayasa'nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine Muammer Topal, Yıldız Seferinoğlu, Basri Bağcı, Irfan Fıdan Ve Muhterem İnce'nin karşı oyları ve oyçokluğuyla, - Diğer ihlal iddialarının incelenmesine gerek bulunmadığına oybirliğiyle, - Kararın bir örneğinin hak ihlallerinin ortadan kaldırılması için başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması, mahkumiyet hükmünün infazının durdurulması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi şeklindeki işlemlerin yerine getirilmesi için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine (E.2021/178) gönderilmesine, -Başvurucuya net 50.000 TL manevi tazminat ödenmesine, -Kararın bir örneğinin Adalet Bakanlığına gönderilmesine 25/10/2023 tarihinde karar verildi.
|
Ne olmuştu?
TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, Gezi Davası'nda Osman Kavala ile birlikte yargılanan 8 sanıktan biriydi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Nisan 2022'de Gezi davasında Osman Kavala'yı "hükümeti devirmeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Can Atalay'ın arasında bulunduğu 7 sanığı ise darbeye teşebbüse yardım suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.
Can Atalay, cezaevinde tutuklu bulunurken 14 Mayıs seçimlerinde TİP'ten Hatay Milletvekili seçildi. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Atalay'ın yasama dokunulmazlığı bulunduğu gerekçesiyle yargılamada durma kararı verilmesi ve tahliye edilmesi talebini reddetmişti. Daire, 28 Eylül 2023'te Osman Kavala, Can Atalay, Mine Özerden, Çiğdem Mader, Tayfun Kahraman'ın cezasını da onamıştı.
Atalay'ın avukatları da milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazanan başvurucunun yargılamada durma kararı verilmesi talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesi nedeniyle "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiğini öne sürerek Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştu.
Başvurunun ardından süreç devam ederken Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı.
AYM 12 Ekim'de Atalay'ın bireysel başvurusunu, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını beyan etmesi gerekçesiyle ertelemişti.
|