CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Anayasa Mahkemesi’nin Milli Saraylar Başkanlığı’na Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle verilen arkeolojik kazı yapma yetkisini iptal etmesine rağmen Topkapı Sarayı’nda kazıların devam ettiği bilgisi geldiğini belirterek, “Yemyeşil Topkapı Sarayı’nın güneydoğusu çorak bir hale döndü. Ağaç kesmekle yetinmeyen Milli Saraylar tarihi dokuya uymayan bir güvenlik binası inşa etti. Milli Saraylar Topkapı Sarayı’nı yok etmeye devam ediyor” açıklamasını yaptı.
CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Topkapı Sarayı’ndaki kazı çalışmalarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Akkuş İlgezdi, şunları kaydetti:
“2019’da Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylara devredilen Topkapı Sarayındaki katliam Google haritalardan bile fark ediliyor. 2019 ve 2023’te kuş bakışı resimler bile Topkapı Sarayının ne hale geldiğini gösteriyor. Yemyeşil Topkapı Sarayı’nın güneydoğusu çorak bir hale döndü. Ağaç kesmekle yetinmeyen Milli Saraylar tarihi dokuya uymayan bir güvenlik binası inşa etti. Milli Saraylar Topkapı Sarayını yok etmeye devam ediyor!
2019 ve 2023’teki kuş bakışı fotoğraflar incelendiğinde daha önce belirttiğimiz 1. Derece sit alanında bulunan ağaçlara yapılan katliam gözler önüne seriliyor. Sarayın güney doğusu yemyeşilken, şuan çöle dönmüş durumda. Güvenlik kulübesi diye inşa edilen yapı ise Topkapı Sarayının tarihi dokusunu bozuyor.
Birinci derece sit alanında kepçe ile giren bir zihniyet mi Topkapı Sarayını koruyacak? Bir sürü tarihi eserin zarar görmesine neden olan Milli Sarayların yaptığı çalışmalar yüzünden tarihimizin en önemli yapılarından biri olan Topkapı Sarayı zarar görüyor. Kararnameden Anayasa mahkemesinin iptal kararına kadar yapılan tüm kazılar usulsüzdür ve bunların yarattığı zararlar açığa çıkarılmalıdır. Anayasa Mahkemesi Milli Saraylara Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile verilen arkeolojik kazı yapma yetkisini 10 Kasım 2023 Tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak iptal edildiği halde Topkapı Sarayı’nda kazıların devam ettiği bilgisi geliyor. Kültür Bakanlığına ise kazılar için halen başvurulmadı. Derhal talanın durdurulması gerekiyor.”(ANKA)
"'Milli Saraylar İdaresi AYM kararlarına uymuyor' iddiası ve açıklama etik değil"
Habere ilişkin olarak Türkiye Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı Hukuk Müşavirlği tarafından iletilen tekzip metni şöyle:
"Topkapi sarayında AYM kararına rağmen kazı yapıldığını, tarihi ağaçların kesildiğini, saraya zarar verildiği beyan ve iddia edilmiş ise de:
Ağaçlarla İlgili Olarak: Topkapı Sarayı'nın ziyarete açık olmayan alt bahçelerinde yer alan ve Bizans döneminden kalma manastır ve sarnıç gibi yeraltı yapılarının üzerine 1970'li yıllarda bilinçsizce ağaç dikilmiş, dikilen ağaçların kökleri en az 1000 yıllık geçmişi olan yeraltı yapılarına ciddi zarar vermiştir. Tarihî yeraltı yapılarında çatlaklara, hasarlara sebep olan ve ilerde çökmelere sebebiyet verebilecek bir kısım ağaçlar ve bitkiler, Bilim ve Değerlendirme Kurulu kararları çerçevesinde temizlenmesi zorunlu olmuştur. Dolayısıyla keyfi, peyzaj veya estetik açıdan değil tarihsel yapıların korunması sebebiyle ağaç kesimi yapılmak zorunluluğu doğduğunu,
Kazı Çalışması Noktasında: Topkapı Sarayı’nda hiçbir zaman arkeolojik kazı faaliyeti yapılmamıştır. Yapılmayan kazının iptali de söz konusu değildir. Arkeolojik kazı izni, ihya çalışmaları Milli Saraylar tarafindan yürütülen Edirne Sarayı için talep edilmiş, verilen lehte karar da Anayasa Mahkemesi tarafindan iptal edilmiştir. Olmayan bir kazının iptali söz konusu olamayacağında göre "Milli Saraylar İdaresi AYM kararlarına uymuyor" şeklindeki iddia ve açıklamanın etik olmadığını, gerçekle bağdaşmadığını,
Güvenlik Kontrol Noktası Hususunda: Her gün 20 bine yakın ziyaretçinin uğrak noktası olan Topkapı Sarayı'nın giriş güvenliğin sağlanması ve ziyaretçi kontrolü hayati önem arz etmektedir. Evvelki güvenlik kontrol noktasının konumu sebebiyle Bab-ı Hümayun bölümü içerisinde sıkışan ziyaretçilerin tarihî kapıya zarar vermeleri ve uzun ziyaretçi kuyrukları oluşması hasebiyle tarihi yapıya gelecek zararın ve ziyaretçi sıkışmalarının önlenmesi ve hizmetin hızlı ve çağdaş olabilmesi için Bilim ve Değerlendirme Kurulu'nun kararları çerçevesinde güvenlik kontrol noktası tarihi yapının gerisine taşınmış ve yine statik, elektrik projeleri değerlendirilmiș, cephe ve zemin elemanları "demonte" tekniği ile tarihi yapıya zarar verilmeden yapıldığını,
Gerek basında gerekse sosyal mecralarda yer alan mesnetsiz ve maksath iddialara itibar edilmemesini kamuoyuna saygı ile duyurulduğunu beyan ederiz."